IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEKSANDRA Vuković Kuč: Propaganda pred popis započela hajkom na FCJK… (foto)

Propaganda pred popis je počela i to hajkom usmjerenom na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, ocijenila je poslanica i članica Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 01. 10. 2023… 00: 48… ALEKSANDRA Vuković Kuč: Propaganda pred popis započela hajkom na FCJK… (foto)

Propaganda pred popis je počela i to hajkom usmjerenom na Fakultet za crnogorski jezik i književnost, ocijenila je poslanica i članica Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč.

Istraživati način na koji se došlo do univerzitetskog zvanja je, prema njenim riječima, “poželjno i jedva čekamo da se to uradi neselektivno i nepristrasno na svim univerzitetima u Crnoj Gori”.

“No, targetiranje ljudi koji su prepoznati po svojim političkim kolumnama kojima raskrinkavaju prvake velikosrpskog nacionalizma, štošta nam govori o uređivačkoj politici medija koja prati izjavu predśednika Vučića “za Srbiju popis u Crnoj Gori je najvažniji”, kao i o sadašnjem proruskom i prosrpskom režimu, zaslijepljenom revanšizmom i organizovanom nacionalističkom borbom protiv građanske Crne Gore i njenog kulturnog, jezičkoga i političkog identiteta”, saopštila je funkcionerka DPS.

Svakodnevno su, smatra ona, na meti profesori koji su pisali knjige iz istorije i lingvistike kojima su afirmisani crnogorski nacionalni identitet i antifašističko nasljeđe.

“Dok su oni koji su sticali sumnjive diplome u raznim selima i varošicama regiona dobijali zvanja i poslove na državnom univerzitetu, koji je postao oaza ruske i srpske meke moći otkad mu je na čelu osnivač IN4S-a rektor Božović. A portal IN4S je, prema analizi State Department-a, “dio tzv. propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija””, naglasila je Vuković Kuč.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković- Kuč: ANDRIJA Mandić će svakako biti smijenjen, vidjećemo kada... (foto)

Nijednom se, kaže ona, “Vijesti” i drugi mediji nijesu pozabavili ovim, za crnogorski evropski put, veoma važnim pitanjem.

“Bilo bi zanimljivo pročitati kakvu kolumnu o rektorevim stavovima i govoru mržnje na njegovom portalu. No, to nije u interesu vlade Dritana Abazovića i njegovih medijskih i političkih oglašivača. Ipak je kvazipremijer “najlojalniji političar Beogradu u smislu saradnje”, a znamo da je tamo pored veleizdajničkog akta zvanog Temeljni ugovor, obećao i popis, kad mu vrijeme nije, nasuprot evropskoj, a u susret beogradskoj i moskovskoj praksi netransparentnosti i nedemokratičnosti”, istakla je Vuković Kuč.

Zadatak da se sve što ima suštinsku sponu sa Crnom Gorom i što je najdublje izražava degradira i ponizi, kako je naglasila, “izvršava Dritan i njegova medijska potpora”.

“Koja se u vrijeme dok “evropske” i “crvene” Demokrate glasaju da se najvažniji datum u istoriji Pljevalja, dan oslobođenja od fašističke okupacije ukine kao Dan opštine i zamijeni vjerskim praznikom Sveta Petka, po instrukciji SPC, u multietničkoj i multivjerskoj Crnoj Gori, čine sve da se potre ime i status građanske države koja je prema tome svom ustavnom konceptu rijetkost na Zapadnom Balkanu”, navela je poslanica.

Vuković kuč smatra da Popis je posljednji potpis, koji na “urušavanje Crne Gore treba da stavi Abazovićeva nelegalna i nelegitimna vlada”.

“Pa se treba spremiti za naslovne strane anticrnogorskih medija kojima će se baukom označavati sve institucije koje se protive nacionalnom raspolućivanju Crne Gore, koje traje već tri godine, kao i svi slobodni pojedinci koji ne pristaju da budu marionete crnogorskoga režima, koji u bunilu svoje nazadne politike, uništava evropsku sadašnjost i budućnost naše države”, dodala je ona.

Čitaj još:   Prva reakcija selektora BIH Zmajeva nakon plasmana na EP: Niko nam ništa nije poklonio! (foto i video)

Opominje da režimskih medija u Crnoj Gori “je mnogo”.

“Ali im specifičnost da su regionalna glasila koja se finansiraju iz stranih država, koje rade sve da Crna Gora nikada ne postane članica EU, daje posebnu težinu u susret popisu, tome, još jednom, važnome zavjetu Dritana Abazovića datom svome vlasniku, predśedniku Srbije Aleksandru Vučiću”, zaključila je ALEKSANDRA Vuković Kuč.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more