IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DETALJI Terorističkog napada u Ankari: Ranjeni policajci van životne opasnosti, teroristi prije napada ubili čovjeka i ukrali mu auto… (foto, video)

Dva napadača detonirala su bombu ispred zgrada turske vlade u subotu u Ankari. Oba su napadača ubijena, a dva policajca ranjena, u onome što vlasti nazivaju prvim terorističkim činom u glavnom gradu u nekoliko godina.

ANKARA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 01. 10. 2023… 19: 48… DETALJI Terorističkog napada u Ankari: Ranjeni policajci van životne opasnosti, teroristi prije napada ubili čovjeka i ukrali mu auto… (foto, video)

Nastavlja se liječenje naših hrabrih policajaca Alima Reisa Demirela i Erkana Karatasa, koji su ranjeni u podlom terorističkom napadu, kazao je Yerlikaya

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya izjavio je da policajci koji su ranjeni u terorističkom napadu u Ankari nisu životno ugroženi, javlja Anadolu.

“Nastavlja se liječenje naših hrabrih policajaca Alima Reisa Demirela i Erkana Karatasa, koji su ranjeni u podlom terorističkom napadu ispred ulaza Generalne direkcije policije Ministarstva unutrašnjih poslova. Mogu kazati da nisu u životnoj opasnosti. Želim brz oporavak našim herojima”, kazao je Yerlikaya na nalogu na društvenim mrežama.

“Naša borba protiv terorizma, njihovih saradnika, bandi i organizacija organizovanog kriminala nastaviće se odlučno”, dodao je.

Dva terorista, koji si došli manjim vozilom ispred ulaza Generalne direkcije policije u Ankari, jutros su u 9.30 sati po lokalnom vremenu izvršili bombaški napad. Jedan od terorista se raznio, a drugi terorista je neutralisan.

Tokom otvorene vatre lakše su ranjena dva turska policajca.

Tužilaštvo u Ankari pokrenulo je istragu u vezi s terorističkim napadom.

Teroristi u Turskoj prije napada ubili čovjeka i ukrali mu auto
Foto: EPA

DVA NAPADAČA detonirala su bombu ispred zgrada turske vlade u subotu u Ankari. Oba su napadača ubijena, a dva policajca ranjena, u onome što vlasti nazivaju prvim terorističkim činom u glavnom gradu u nekoliko godina.

Čitaj još:   HOROR U NJEMAČKOJ: Devet osoba, ubijeno u pucnjavi u dva nargila bara... (foto i video)

Na CCTV snimkama koje je pribavio Reuters moglo se vidjeti kako se zaustavlja vozilo ispred glavnih vrata ministarstva unutrašnjih poslova, a jedan od vozača kako brzo prilazi zgradi prije nego što ga je zahvatila eksplozija, dok drugi ostaje na ulici.

Drugog terorista ubila policija

Eksplozija je ubila jednog terorista, dok su vlasti “neutralizirale” ili ubile drugog, rekao je ministar unutrašnjih poslova o incidentu koji je potresao središnju četvrt u kojoj se nalaze zgrade ministarstava i obližnji parlament.

U govoru na otvaranju nove parlamentarne sjednice nekoliko sati kasnije, predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je jutrošnji napad “posljednjim pokušajem” nametanja terora Turcima. “Oni koji prijete miru i sigurnosti građana nisu postigli svoje ciljeve i nikad neće”, rekao je. 

Bomba na Bulevaru Ataturka prva je koja je eksplodirala u Ankari od 2016. godine, kad je niz smrtonosnih napada pogodio zemlju. Video je kasnije pokazao da je ispred bilo parkirano teretno vozilo marke Renault, s razbijenim prozorima, otvorenih vrata, krhotinama, okruženo vojnicima, vozilima hitne pomoći, vatrogasnim i oklopnim vozilima.

Napadači ubili čovjeka i ukrali mu auto

Viši turski dužnosnici rekli su da su napadači oteli vozilo i ubili njegova vozača u Kayseriju, gradu 260 kilometara jugoistočno od Ankare, prije nego što su izveli napad. Jedan od ozlijeđenih policajaca zadobio je ozljede od gelera, dodao je.

Čitaj još:   TRAGIČNA PRIČA NAJLJEPŠE Jugoslovenke: Sve je počelo kao bajka... (foto, video)

“Dva terorista došla su s lakšim komercijalnim vozilom ispred ulaza Glavne uprave za sigurnost našeg ministarstva unutrašnjih poslova i izvela bombaški napad”, rekao je na X-u Ali Yerlikaya, ministar unutrašnjih poslova. Dodao je da su dva policajca lakše ranjena u incidentu u 9:30 ujutro.

“Naša borba će se nastaviti sve dok posljednji terorist ne bude neutraliziran”, rekao je, ponavljajući riječi osude drugih turskih dužnosnika. Policija je rekla da je izvela kontrolirane eksplozije “sumnjivih paketa” u drugim dijelovima Ankare. Vlasti nisu identificirale nijednu određenu militantnu skupinu.

BONUS VIDEO: Attackers set off bomb at Turkish government building

izvor Index.hr/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more