IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Na sniženju preko 100 artikala- Počinje akcija „STOP INFLACIJI 100+”… (foto, video)

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije Stop inflaciji pod nazivom „STOP INFLACIJI 100+” koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građanja i smanjenje inflacije, sapšteno je ranije iz ovog Vladinog resora.

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, vijesti, ponedeljak, 02. 10. 2023… 12: 48… PODGORICA: Na sniženju preko 100 artikala- Počinje akcija „STOP INFLACIJI 100+”… (foto, video)

Proizvod ne smije biti pri isteku roka, da proizvod ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, kao i da proizvod ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste, a poželjno je da korpa sadrži i proizvode boljeg kvaliteta tj premium proizvode.

Foto: Ilustracija, Pixabay

“Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo je pristupilo kreiranju novog antiinflacionog programa pod nazivom „STOP INFLACIJI 100+”, kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača”.

Kako su naveli iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, akcija „STOP INFLACIJI 100+” se nastavlja po sljedećem modelu: 

“Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od 5%, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumjeva listu od najmanje 50 proizvoda.  Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji “Stop inflaciji”. 

Čitaj još:   CPC organizuje susrete sa DIJASPOROM: Dolazak potvrdilo 400 zvanica... (foto)

Izbor konkretnog proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom. Trgovac je i u obavezi da vodi posebnu evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne proizvode koji su obuhvaćeni listom i na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda. Trgovac može mijenjati proizvode u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou. Period trajanja akcije je od 1. oktobra do 31. decembra 2023. godine. Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe( poput tehnike, kozmetike i slično), antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda”.

Iz Ministarstva ističu da proizvod ne smije biti pri isteku roka, da proizvod ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja, kao i da proizvod ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste, a poželjno je da korpa sadrži i proizvode boljeg kvaliteta tj premium proizvode.

“Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je antiinflaciona korpa kompanije VOLI a slične su korpe svih ostalih koja trenutno ima 148 proizvoda (pri čemu lista nije konačna i ima tendenciju rasta) za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454,71 eura, dok će od 1. oktobra vrijednost ove korpe sa popustom biti 322,07 eura.

Čitaj još:   DRASTIČNA PROMJENA VREMENA, IZDAO NAJNOVIJE UPOZORENJE ZA NAREDNE SATE: Spremite se na PAKAO

Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17 % i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 eura”.

Kao primjer sniženja nekih konkretnih proizvoda izdvojili su sljedeće:

izvor Kolektiv.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more