IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: Milatovićeva inicijativa u kojoj se ne pominje NATO napisana je da bi Front ušao u vladu… (foto, video)

U tekstu Milatovićeve „političke inicijative“ nema ničega osim opštih mjesta. A opšta mjesta su javno dobro: svačija. Kao što je to i javni WC.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, utorak, 03. 10. 2023… 12: 48… ANDREJ Nikolaidis: Milatovićeva inicijativa u kojoj se ne pominje NATO napisana je da bi Front ušao u vladu… (foto, video)

Moj savjet za pisce Milatovićevih bajki. Sljedeći put zahvatite više. Budući da će to što predlažete svako– dakle Front– potpisati, a niko– naročito ne Front– nema namjeru sprovesti, sljedeći put neka bude još uzvišenije.

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM- a

Predsjednik Milatović juče je podnio, kako je rekao, „političku inicijativu“. Time je izašao iz svojih ustavnih ingerencija. Dakle: narušio je Ustav da bi podnio inicijativu u kojoj se između ostalog zalaže za vladavinu prava. Ali to nije najgore.

Milatovićeva „inicijativa“ tutnuta je na potpis svim političkim partijama. Ali je napisana da bi je potpisala samo jedna– bivši Demokratski front. Zato se, da bi ga potpisao Front, u Milatovićevom tekstu ne pominje NATO. Kao da ne postoji.

Tekst je sačinjen da bi bilo dokazano Frontovo evropejstvo. To je Milatović učinio da bi Front ugurao u vladu. A to je učinio zato što to zahtijeva predsjednik Srbije Vučić. Ali ni to nije najgore.

Crnogorski predsjednik je, kao i crnogorski premijer, argat kod Vučića. Te zor-delije Vučića ne smiju ni pomenuti: izgleda da misle da će, ako mu izuste ime, dobiti rak.

Kada Vučić sastavlja vladu Crne Gore, Milatović je prestravljen od same pomisli da kaže nešto što bi moglo razbješnjeti njegovog predsjednika, zbog čega bi ga ovaj mogao gađati parizerom ili teglom majoneza.

Bonus video: Izjava predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića uoči početka Samita NATO-a u Viljnusu – Litvanija

Zato Milatović, kada crnogorsku vladu brutalno i javno sastavlja Vučić, javnost poziva da zamisli kako bi to bilo kad bi tu vladu sastavljao premijer Italije. Evo, zamislili smo. Strašno. Ne dao Bog nikome. Ali ni to nije najgore.

Kao što nije najgore ni to što je Milatović potpuno transparentno submisivan Vučiću: toliko submisivan da je to neprijatno gledati, ako niste pervertit. Nije najgore čak ni to što svi znaju da je Milatović potčinjen Vučiću. Pa ni to što svi znaju zašto je potčinjen.

Čitaj još:   DANAS, BUDITE SPREMNI: Temperature će, obarati sve rekorde, to nije NAJGORE...

Zbog svega toga, tekst Milatovićeve „političke inicijative“ djeluje kao podmukla bajka. Govorim o onoj vrsti podmuklosti kakvu nalazimo u toplim pričama, punim spokoja i obećanja, koje otmičari pričaju djeci za koju imaju kupca.

Puno je te uzvišenih riječi i visoke retorike, a sve da bi se sakrile niske namjere. Međutim: kada niske namjere pokušate sakriti iza uzvišenih riječi, bijeda namjera postane još očitija. Pa čak ni to nije najgore.

Otkad su došli na vlast, Vučićevi argati Crnu Goru guraju sve dalje od EU. Specijalna operacija koju Vučić sprovodi u Crnoj Gori istovremeno podrazumijeva i decrnogorizaciju, koja je zamišljena kao lokalna forma ruske „denacifikacije“ Ukrajine.

Taj proces će biti nastavljen, zato što su to svojim glasovima omogućili građani. To znači da proces deevropeizacije i decrnogorizacije Crne Gore ima puni demokratski kredibilitet. Postupci imaju posljedice.

To znači da će 2028, godine koju Milatović pominje kao datum ulaska u EU, Crna Gora od Evropske unije biti dalje nego danas. Što su demokratski legitimisali građani, a čemu će u praktičnoj ravni značajno doprinijeti Milatović. Kao što će on značajno doprinijeti i tome da Crna Gora bude što dalje od Crne Gore.

U tekstu Milatovićeve „političke inicijative“ nema ničega osim opštih mjesta. A opšta mjesta su javno dobro: svačija. Kao što je to i javni WC.

To je vrsta teksta koji može potpisati svaka partija, svaki kuvar, svaka slikarka, svaki ratni zločinac,  svaka životinja u zoološkom vrtu. Kao i u savani. Ne znači ništa i ne obavezuje nikoga.

Sve ono što svi političari pričaju evo 30 godina: vladavina prava, demokratija, ljudska prava i slobode. Recimo ovo, citiram: “Izgradnja efikasne javne uprave, kroz sprovođenje procesa depolitizacije i promociju meritokratije u upravljanju kadrovima, koja odlučno radi na procesu pridruženja Crne Gore EU”.

Ajdeeeee… U praksi, ovo znači samo jedno: partijsko zapošljavanje do dubini, širini i visini. Da svako svog gurne đe god može.

Stoga, moj savjet za pisce Milatovićevih bajki. Sljedeći put zahvatite više. Budući da će to što predlažete svako– dakle Front– potpisati, a niko– naročito ne Front– nema namjeru sprovesti, sljedeći put neka bude još uzvišenije.

Recimo ovako. Da se dokument zove „Zajednička platforma za bolji svijet!“

Tom platformom da se sve partije – a naročito Front – obavežu da će raditi na sljedećim progresivnim, milenijumskim i nadasve održivim ciljevima:

Čitaj još:   SARAJEVSKA CRVENA NOĆ ZA PAMĆENJE: Velež pobijedio veliki AEK sa 2: 1... (foto i video)

Odlučna borbu protiv siromaštva i pravedna distrubucija svjetskog bogatstva;

Nepokolebljivo sprovođenje Zelene agende i održivi razvoj koji će rezultirati nultom emisijom CO2;

Puna digitalizacija, apslutna digitalna pismenost čitave svjetske populacije;

Nepokolebljiva promocija dijaloga kao jedinog sredstva rješavanja nesporazuma i s tim u vezi, prestanak svih oružanih sukoba na svijetu: zauvijek;

Struja za svakog čovjeka na planeti, i s tim u vezi osnivanje firme EPS – Elektroprivreda svijeta, koju će voditi Milutin Đukanović (neka tu Front i Demokrate zaposle svoje);

Čista voda za svakoga;

Tri obroka dnevno za svakoga;

Uravnotežen i na principu jednakosti zasnovan pristup platformi za seksualnu edukaciju “OnlyFans”, koji ne smije zavisiti od rodnog, seksualnog, rasnog, nacionalnog ili vjerskog identiteta, kao ni od socijalnog statusa. Osnivanje globalnog fonda za OnlyFans pretplatu građana i građanki zemalja u razvoju, u cilju pravednije distribucije sredstava za masturbaciju, nazvati “Ruka pravde”;

Snažna podrška kolonizaciji Marsa;

Uspostava svijeta bez gladi, socijalne nepravde, svijeta nulte korupcije;

I kao zadnje, no ne i najmanje važno:

„Da se Kemo nogira iz kuhinje“.

Vrijednost potpisa na ovakav dokument jednaka je vrijednosti potpisa na „inicijativu“ koju je ponudio JAKOV Milatović.

To je najgore…

izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more