IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NENAD Zečević: DRITAN Abazović se hvali, a država blokirana na putu ka EU… (foto)

Vlada u tehničkom mandatu Dritana Abazovića usvojila je na prošloj sjednici dokument pod nazivom ,,Devetnaesti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period januar – jun 2023. godine“, u kojem se potpuno neutemeljeno tvrdi da država bilježi dobre rezultate u procesu evropskih integracija iako je država blokirana u posljednje tri godine jer nije otvorila nijedno poglavlje.

U Izvještaju se navodi da je Crna Gora, tokom prve polovine 2023. godine, nastavila da ,,bilježi dobre rezultate u dijelu usklađivanja i sprovođenja pravne tekovine EU“.

,,RAD“

– Nastavljen je rad na kompletiranju pregovaračke strukture u dijelu imenovanja šefova i članova pregovaračkih radnih grupa i po prvi put je donijet jedinstveni Poslovnik o radu, s ciljem ujednačenijeg pristupa u radu i funkcionisanju pregovaračkih radnih grupa – pohvalila se Vlada u tehničkom mandatu.

Crna Gora je i zbog nesposobnosti Vlade i njenih drugih prioriteta izgubila prozor koji joj se otvorio prošle godine kada smo izgubili šansu da dobijemo završna mjerila za poglavlja 23 i 24, što znači i relativno brzo zatvaranje tih poglavlja. Crna Gora je u prethodnom periodu, a kako se tvrdi u dokumentu, nastavila trend stoprocentnog usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je, kako se navodi, od posebnog značaja nakon stava međunarodne zajednice u odnosu na dešavanja na međunarodnom nivou.

SASTANCI

– Tokom izvještajnog perioda nastavljena je praksa održavanja redovnih sastanaka tijela predviđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i tokom prvih šest mjeseci tekuće godine, održani je sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i sastanci Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju i Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalni razvoj – navodi se u vladinom dokumentu.

Čitaj još:   Medojević: ROKAJ- Spajić: ODBIJAM DA ROKAM IKOGA (video)

Gotovo nevjerovatno zvuči podatak da je, po priznanju Vlade, posljednji sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje održan još 2. decembra 2021. te da su zaključci iz usvojene Deklaracije sa preporukama ovog tijela mahom zastarjeli, što faktički znači da ni Vlada ni parlament ništa nijesu radili posljednje dvije godine u procesu EU integracije. Pregovori u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, kao tema su od posebne važnosti za dalju dinamiku procesa pregovora sa Evropskom unijom.

RADNE GRUPE

U izvještajnom periodu, Vlada je donijela odluke o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom u oblasti pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na sljedeća pregovaračka poglavlja: 3– Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 4– Sloboda kretanja kapitala, 9– Finansijske usluge, 10– Informatičko društvo i mediji, 11– Poljoprivreda i ruralni razvoj, 13– Ribarstvo, 14- Saobraćajna politika, 15– Energetika, 16– Porezi, 17– Ekonomska i monetarna unija, 18– Statistika, 21– Transevropske mreže, 25– Nauka i istraživanje, 26– Obrazovanje i kultura, 27– Životna sredina i klimatske promjene, 29– Carinska unija i 30 – Vanjski odnosi, 31– Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, 3– Finansijski nadzor i 3– Finansijske i budžetske odredbe.

Dodatno Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za vladavinu prava, koji ima za cilj praćenje realizacije obaveza iz poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava i poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, u cilju ispunjenja privremenih mjerila u ovim poglavljima, na najvišem nivou odlučivanja.

U oblasti vladavine prava, Vlada je 26. aprila 2023. donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za vladavinu prava, s ciljem njenog usklađivanja s krovnom Odlukom o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji („Sl. list CG“, broj 112/22), kao i novonastalim okolnostima i potrebama pregovaračkog procesa.

Čitaj još:   Vic dana Kako Nata rješava nevjeru...

Savjet ima za cilj praćenje realizacije obaveza iz poglavlja 23– Pravosuđe i temeljna prava i poglavlja 24– Pravda, sloboda i bezbjednost, u cilju ispunjenja privremenih mjerila u ovim poglavljima, na najvišem nivou odlučivanja.

Autor: Nenad Zečević

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more