IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA IZBJEGAVAJTI OVE NAMIRNICE ZA DORUČAK– Povećavaju upale u tijelu… (foto, video)

Balansiran doručak važan je za vaše zdravlje. Prava hrana za doručak može vašem tijelu pružiti korisne hranjive tvari, vitamine i minerale koji će vam pomoći početi dan na najbolji mogući način…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 03. 10. 2023… 10: 48… TREBA IZBJEGAVAJTI OVE NAMIRNICE ZA DORUČAK– Povećavaju upale u tijelu… (foto, video)

Kako donosi Eat This, odabir pogrešnih namirnica za doručak mogu poremetiti našu koncentraciju i energiju tokom ostatka dana, ali to su samo neke od nuspojava.

Doručak je bez sumnje najvažniji obrok u danu koji može značajno utjecati na naš mozak i cjelokupno zdravlje, ali dijetetičari upozoravaju kako postoje namirnice koje se nikako ne preporučuju jesti ujutro.

Međutim, postoje namirnice za doručak koje su (iako su okusom primamljive) nezdrave, a ove namirnice za doručak mogu doprinijeti upali u vašem tijelu.

Upala se stalno javlja prirodno. Ako se porežete na papir, vaš prst postaje crven, natečen i tada počinje zacjeljivanje. To je imunološki odgovor tijela za kontrolu krvarenja i sprečavanje infekcije u rani.

Dijetetičari zato izdvajaju tri vrste doručka koje bismo trebali izbjegavati ili njihovu konzumaciju barem svesti na najmanju moguću mjeru.

Sendviči

Kada je u pitanju sprečavanje upala, liječnica Amy Goodson predlaže ograničavanje namirnica koje sadrže mnogo dodanog šećera i zasićenih masti.

Peciva i drugi pekarski proizvodi

Jedna od tih namirnica su slatka peciva. Pekarski proizvodi poput kroasana, krafni ili nekih drugih zaslađenih peciva mogu negativno utjecati na našu koncentraciju i smanjiti energiju, a također sadrže i velike količine šećera, što dovodi do neželjenog debljanja.

Gotove pahuljice

Sličan negativan učinak imaju i gotove pahuljice. Kako kažu registrirani dijetetičari, slatke žitarice za doručak često dovode do osjećaja gladi i tromosti zbog visokog udjela šećera i nedostatka esencijalnih hranjivih tvari. Ovim žitaricama obično nedostaje dovoljno vlakana i proteina, važnih za održivu energiju i sitost, što dovodi do grickanja i prejedanja tokom ostatka dana.

Čitaj još:   ISTANBUL Erdogan, sletio na novi aerodrom, svečano ga otvorio i pustio u rad...

Jogurt s okusom

Treći doručak koji bismo trebali izbjegavati podrazumijeva jogurt s okusom. Iako je jogurt zdrava namirnica koja može utjecati i na lakši gubitak kilograma, jogurti s okusom većinom sadrže velike količine šećera i konzervansa, sastojaka koji nisu nimalo dobri ni zdravi. Osim što će nas učiniti bezvoljnima i umornima, slatki jogurt s okusom također dovodi i do neželjenog debljanja.

Muffini

Popularnost peciva za doručak kao što su muffini ili krafne je to što su ukusna, brza i lako se jedu u žurbi. Nažalost, često mogu sadržavati velike količine sastojaka za koje se zna da izazivaju upalu kada se konzumiraju u velikim količinama.

“Mnogi muffini su puni dodatog šećera, zasićenih masti i drugih pro-upalnih sastojaka. Iako muffini mogu zvučati zdravo, ovisno o tome kako su napravljeni, oni nisu baš sjajan izbor za ljude koji pokušavaju smanjiti upalu.”

Također, otkriveno je da bijelo brašno ima proupalne učinke…

Prerađeno crveno meso

Meso za doručak kao što je kobasica, savršen je prilog uz kajganu i omiljenu šalicu kave. Nažalost, ovi prerađeni proizvodi od crvenog mesa neće učiniti nikakvu uslugu vašem tijelu kada je u pitanju upala.

Kobasice sadrže mnogo spojeva koji se nazivaju krajnji proizvodi napredne glikacije (AGEs). Ovi spojevi su povezani s višim razinama upale i prate se do kronične bolesti i specifičnih vrsta raka. Omiljeno meso za doručak ne treba u potpunosti izbjegavati, ali možete se ograničiti na posebne prilike.

Bijeli HLJEB

Nema ništa tako ukusno kao komad tosta s toplim putrom ujutro. Međutim, nažalost, bijeli hljeb se radi od bijelog brašna koje se brzo probavlja i može ostaviti osjećaj gladi za sat ili dva. Bijelo rafinirano brašno povezano je s povećanim razinama upale.

Čitaj još:   Vesna BRATIĆ: Kada prestane moja ministarska funkcija odlučiću koju ću stranku podržati...

Cjelovite žitarice su povezane sa smanjenom upalom, manjim rizikom od kroničnih bolesti, kao i drugim zdravstvenim prednostima poput gubitka težine.

Palačinke

Palačinke i vafli obično su koncentrirani izvor bijelog brašna i dodanog šećera i često imaju vrlo malo proteina ili vlakana kako bi uravnotežili šećer. Osim toga, tko ih ne voli preliti sirupom i šlagom? Ova kombinacija je, nažalost, recept za inflamatornu katastrofu.

S vremena na vrijeme, odabir palačinki nije problem. Međutim, ako se redovno oslanjate na njih za brzo povećanje energije ujutro, možda je vrijeme da ih zamijenite za nešto uravnoteženije.

BONUS VIDEO: ŠTA JESTI ZA DORUČAK

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more