IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAUČNICI OTKRILI: Ova vrasa pasa je najinteligentnija, iznenadiće vas 1. mjesto na listi… (foto, video)

Naučnici su u novoj studiji proučili hiljadu pasa, među kojima je bilo 13 vrsta, postavljajući pred njih deset testova sposobnosti.

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 06. 10. 2023… 09: 48… NAUČNICI OTKRILI: Ova vrasa pasa je najinteligentnija, iznenadiće vas 1. mjesto na listi… (foto, video)

U istraživanju je belgijski malino, koji se često koristi kao policijski pas, osvojio 35 od 39 mogućih bodova i time zauzeo prvo mjesto liste najinteligentnijih pasa.

Psima koji su učestvovali u ispitivanju postavljeno je sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. Testovi su uključivali sposobnost čitanja ljudskih gestova i provjeru mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku latiničnog slova V kako bi došle do hrane koju su mogle da vidjeti.

Naučnici su istraživali i koliko je pas nezavisan i koliko brzo traži pomoć od čovjeka kada je pred njim nerješiv zadatak kao što je hrana upakovana u zatvorenu kutiju.

Belgijski malino– najinteligentniji pas

Prvo mjesto na tim testovima zauzeo je belgijski malino, koji se često koristi kao policijski pas ili kao čuvar, sa 35 od 39 bodova. Drugi je bio border koli sa 26 bodova dok je njemačka rasa hovavart zauzela treće mjesto sa 25 bodova, navodi se u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Sajentifik riports.

Čitaj još:   VUČKO IMA SPISAK: MINISTARI, koji lete, čak šestorici se ljulja fotelja i ona je u panici... (foto)

„Belgijski malino istakao se u mnogim kognitivnim zadacima i ima vrlo dobre rezultate na većini testova“, izjavila je Katrina Tira sa Univerziteta u Helsinkiju.

Sara Juntila sa Univerziteta u Helsinkiju, jedan od autora studije, kaže da većina pasmina ima svoje snage i slabosti.

„Na primjer, labrador retriver bio je vrlo dobar u čitanju ljudskih gestova, ali nije tako dobar u prostornom rješavanju problema“, kaže Juntila.

BONUS VIDEO: The smartest dog in the world | 60 Minutes Archive

Jedan od zadataka koji je postavljen pred pse tokom ovog testiranja bio je da zaobiđu providnu ogradu u obliku latiničnog slova V da bi došli do hrane koja se vidjela kroz ogradu. Cilj tog zadatka bio je da se izmjeri sposobnost rješavanja problema.

U istraživanju su učestvovale rase belgijski malino, australijski kelpi, labrador retriver, škotski ovčar, zlatni retriver, hovavart, španski pas za vodu, šetlandski ovčar, engleski koker španijel, australijski ovčar, mješanac, njemački ovčar, finski laponski pas i border koli.

za regionalni portal iBalkan.net pratila istraživanje naša reporterka Điđa BOJADŽIĆ

Čitaj još:   Razlozi, zašto je bolje biti mudra, nego pametna žena, izbor je na vama... (foto)

BONUS VIDEO: 11 NAJDUGOVEČNIJIH RASA PASA

izvor iBalkan.net/ agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more