IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RAJKO Cerović: Zaboravili ste vaše omiljene svetitelje– popove Macu i Šiljka… (foto)

Otvoreno pismo dijelu članova opštinskog parlamenta u Pljevljima…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 05. 10. 2023… 17: 48… RAJKO Cerović: Zaboravili ste vaše omiljene svetitelje– popove Macu i Šiljka… (foto)

Odlukom većine odbornika pravoslavni stanovnici Pljevalja, mimo svih drugih pravoslavaca u crnogorskim gradovima, postali vlasnici kulta dvojice svojih ,,znamenitih svetitelja“ prepodobnog Mace i prepodobnog Šiljka

Gospodo pljevaljski parlamentarci, koji ste glasali za promjenu datuma Dana opštine, od dosadašnjeg 20. novembra Dana oslobođenja Pljevalja od fašističke okupacije, na 27. oktobar, dan Svete Paraskeve ili Svete Petke, nedopustivo ste zaboravili na dva svoja svetitelja kojima se iz dubine vaših ideoloških uvjerenja sigurno i sa razlogom ponosite.

Riječ je o svetiteljima Maci i Šiljku koje je Sveti sinod vaše omiljene Srpske pravoslavne crkve prije dvije i po decenije propisno kanonizovao. Pri tome ste zaboravili da je kod pomenute kanonizacije više nego zapaženu pozitivnu ulogu odigrao vaš omiljeni mitropolit, pokojni Amfilohije.

Tako su u prvom redu pravoslavni stanovnici Pljevalja, mimo svih drugih pravoslavaca u crnogorskim gradovima, postali vlasnici kulta dvojice svojih znamenitih svetitelja i to prepodobnog Mace i prepodobnog Šiljka.

Čudi okolnost da do danas niko od znamenitih savremenih Pljevljaka, poput na crnogorska državna znamenja posebno ogorčenog gradonačelnika Darija Vraneša, nije stigao da dvojici mučenika za Srpsku pravoslavnu crkvu napiše žitije ili da osvešta mjesta njihovog postradanja, a zna se da ih na teritoriji Pljevalja ima dovoljno.

Čitaj još:   U CRVENOJ ZONI BOLNICE U NOVOM PAZARU!!!

Očekivalo bi se da vladika mileševski Atanasije, kojega Pljevljaci toliko vole i cijene, bez koga ne biraju ni direktora rudnika ili rukovodioce crnogorskog elektrosistema, više edukativno poradi sa lokalnim sveštenicima na češćem pominjanju dvojice svetitelja pri obavljanju božje službe u Crkvi Svete Trojice i drugim pravoslavnim hramovima na teritoriji pljevaljske opštine.

Sveštenicima Crkve Svete Trojice u Pljevljima odavno se zamjera što na enterijernim zidovima pomenutog hrama, i poslije propisane kanonizacije, nema svetačkih likova prepodobnih Mace i Šiljka.

Očekivanja da će taj nedostatak biti nadomješten izradom ikona sa njihovim likovima predstavlja samo donekle ubjedljiv izgovor. Ipak su to svetitelji.

I to kakvi: Milorad Vukojičić (1941- 1945), zvani pop Maca (macola) ili pop Koljač, je bio vođa četničke crne trojke u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. I Slobodan Šiljak (Pljevlja, 1881– Pljevlja, 1943) bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve; obojica su iskazali posebnu okrutnost prema suprugama partizana ili ženama koje su podržavale oslobodilačku borbu.

Obojica su, Maca i Šiljak, proglašeni za svece 2005. godine, na saboru u Manastiru Žitomislić. Na ovu crkvenu odluku žestoko su reagovale porodice poklanih rodoljuba, ali im je ladno odgovoreno kako je ,,to unutrašnja stvar Srpske crkve“.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Crni flor za najcrnji dan u istoriji crnogorskog parlamentarizma... (foto)

E, sad je dio odborničke većine u Pljevljima to proglasio za opštu, ,,našu stvar“. Samo još da im naprave ikone i okače u zgradi Skupštine opštine.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more