IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VESELIN Radulović: Ako MILOJKO Spajić vrati mandat, nema novog roka od 90 dana… (foto)

Formiranje vlade i izbor predsjednika Skupštine je uvijek bio dio kompletnog političkog procesa i ne može se posmatrati odvojeno, smatra bivša poslanica Snežana Jonica. Sve i da Skupština funkcioniše, prema riječima Jonice, ona ne bi mogla da donosi odluke sa Vladom u tehničkom mandatu. Advokat Veselin Radulović smatra da bi ipak parlament mogao barem da vrši kontrolnu funkciju.

Izbor predsjednika Skupštine ne možemo posmatrati odvojeno od sastavljanja vlade, objašnjava Jonica u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

“To je uvijek bio dio kompletnog političkog procesa i uvijek je bio dio paketa u pregovaranju između političkih subjekata koji prave vladu. I ne možete očekivati da se predsjednik Skupštine izabere mnogo prije nego što se izabere vlada”, kaže Jonica.

Ističe da je isto tako jasno da to onemogućava rad.

“Skupština se ne smatra konstituisanom do kraja dok se ne izabere predsjednik, jer je on jedini nadležan da saziva sjednice. Mi sada samo imamo najstarijeg predsjedavajućeg koji može da vodi nastavak konstitutivne sjednice. Da li bi Skupština mogla nešto da radi do izbora vlade? Pa mislim da je to iluzija koja se plasira u javnost”, kazala je ona I dodala da se uvijek tako radilo, a da se nije pravio pritisak u javnosti.

Sami akti koje je predložila Vlada u tehničkom mandatu nemaju legitimitet do izbora nove vlade, objašnjava ona.

“Kako god obrnete u jesenjem zasijedanju nijeste imali redovnu sjednicu do 25. Decembra. Je li dobro, nije, ali nije dobro ni da imamo državu u v.d. stanju”, ističe Jonica.

Čitaj još:   PROČETNIČKA VLADA IMA PLAN DA HAPSI MILA ĐUKANOVIĆA: Specijalno državno tužilaštvo ekspresno formiralo predmet... (foto, video)

Radulović ipak smatra da bi Skupština mogla barem da ima kontrolnu funkciju.

“Predsjednik Skupštine jeste politička funkcija, ali mislim da i taj proces pokazuje kako se biraju funkcije po dubini”, kazao je on.

Napominju da je zakon jasan da ukoliko za 90 dana mandatar ne sastavi vladu, predsjednik je dužan da raspusti Skupštinu i raspiše nove izbore. Međutim, mandatar može vratiti mandate i on može biti povjeren nekom drugom i koji ne dobija novih 90 dana, već ima onoliko vremena koliko je ostalo mandataru koji je odustao.

“Kada svakog četvrtka vidite nova imenovanja, jasno vam je koliko se položaj zloupotrebljava”, kazao je Radulović.

Smatra da je jako loše za društvo to što predugo funkcioniše vlada u tehničkom mandatu.

Jonica kaže da se čini da smo promijenili vlast, ali ne I način vladanja.

“Ako je neko imao iluziju, a jesam ja, da se neće raditi iste stvari, a sada ih rade drugi akteri”, kazala je ona.

Komentarišući isključenje Jevrosime Pejović i pitanje vraćanja mandata Jonica kaže da po ustavu mandat.

“To što je gospođa Pejović isključena iz partije, oni mogu da je pozivaju, ali samo ona to može da riješi svojom odlukom”, kazala je ona.

Međutim, kako dodaje, to da mandat pripada poslaniku bilo bi logično samo ukoliko bismo imali sistem otvorenih lista.

“Ja mislim da partijama to nije u interesu jer neće dozvoliti da neko ko nije na vrhu liste dobije više glasova od nosioca”, kaže ona.

Čitaj još:   ERDOGAN Dogovorio sa dvije strane da naredna runda rusko- ukrajinskih pregovora bude u Istanbulu... (foto, video)

Radulović kaže da po Ustavu mandat pripada poslanicima, ali je problem što je izborno zakonodavstvo suprotno Ustavu.

“Gledajući tako ova gospođa je dobila mandat ne zato što je nju neko birao već zato što je dao povjerenje partiji. Moje je mišljenje da je svaki izborni process u Crnoj Gori od uvoođenja višestranačja supritan ustavu I da je svaki saziv parlamenta nelegitiman i neustavan”, zaključio je Radulović.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more