IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Donbas na Kosovu… (foto)

Svega nekoliko dana od terorističkog napada na sjeveru Kosova bilo je potrebno da se zapadne diplomate vrate tradicionalnoj retorici povlađivanju Vučiću i njegovom režimu. Nesrećni događaji u Banjskoj, kako srpski mediji nazivaju upad paravojne formacije, trebalo je da bude alarm za buđenje i signal da je američka politika, sad i formalno, doživjela krah. 

Umjesto toga, sudeći po posljednjim izjavama, prije svega američkih zvaničnika, nastavlja se sa ustupcima čak i kad to znači tolerisanje otvorenih činova agresije.Kratkovidost koja već sad u konceptualnom smislu nadilazi kobne greške iz Minhena i Minska. Siguran put u pretvaranje Balkana u novo ratište – konflikata više ne samo niskog intenziteta. 

Paradigma posljednjeg čina agresije Srbije na Kosovo zlokobno podsjeća na onu primijenjenu na Ukrajini od strane ruskog režima. Paravojna grupa, naoružana zvaničnim kanalima, upada na sjever Kosova, ubija policajca i pokušava izazvati cikličnu reakciju. Sve to se dešava u jeku kampanje o ugroženosti Srba, ne samo na Kosovu. 

Čitaj još:   Ministar Ružić smijenio direktoricu Jelić, „ugostila“ KRISTIJANA Golubovića, ustupila mu prostorije škole... (foto, video)

Paralelno, zvanični Beograd strateški pozicionira regularne snage praveći front duž cijele granice. Identično ponašanje koje je i više nego dovoljan znak da se ne radi o takozvanim vježbama već o karakterističnom zauzimanju prostora za nove napade. Slične podatke je kasnije predočio kosovski premijer Kurti. Vučić sve čini da opravda i uvede region u aneksiju sjevernog dijela Kosova. 

Ono što izaziva ogorčenje regionalne javnosti koja je zabrinuta za budućnost zapadnog dijela Balkana su upravo, najblaže rečeno, problematične reakcije koje dobijamo kao odgovor na nešto što prevazilazi dosadašnje modele destabilizacije. Relativizatorske izjave američkog ambasadora na Kosovu o tome kako je Radoičić oružje kupio u Tuzli, a njegovog kolege koji pozdravlja povlačenje trupa su samo kruna u procesu retuširanja Vučića u čovjeka mira. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more