IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILICA Pejanović Đurišić: Crna Gora je postala problem u regionu, Vlada nije pružila podršku… (foto, video)

Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a za bezbjednost i stabilnost Crne Gore su u fokusu 13. bezbjednosnog 2BS Foruma koji je počeo u Budvi, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.  Predstavnica Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG) Milica Pejanović Đurišić je da će nastaviti da promovišu evroatlantske vrijednosti u Crnoj Gori. Ona je naglasila da je Crna Gora  postala problem u regionu,  te da Vlada u tehničkom mandatu nije pružila podršku 2BS forumu.

Iako je bilo najavljeno da će na forumu govoriti i mandatar Milojko Spajić objašnjeno je da nije mogao da prisustvuje zbog ranije preuzetih obaveza.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je da ljudi u Ukrajini danas vode bitku za slobodu i demokratiju. Upozorila je da je Rusija prije više od 18 mjeseci napala Ukrajinu, ističući da to predstavlja napad na slobodnu zemlji i udar na demokratske vrijednosti.

“Mi ostajemo čvrsto uz Ukrajinu”, kazala je Rajzing Rajnke.

Ona je upozorila da moramo nastaviti da hrabro govorimo o ruskim malignim akcijama i uticajima, koje prijete jednistvu i stabilnosti Evrope, a posebno zapadnog Balkana.

Osim ruske agresije, navela je da su prijetnje modernog doba sajber kriminal, rastući nacionalizam i zloupotreba novih tehnologija.

“Uz NATO, primjećujemo da je i Evropska unija ostala kamen temeljac bezbjednosti u vremenu ruske agresije. Ta agresija nas je ponovo podsjetila na važnost evropskog jedinstva”, rekla je ambasadorka.

Ona je navela da u Crnoj Gori ključne odluke leže u rukama nekolicine političkih lidera. Ukazala je da je većina građana jasno glasala za evropsko jedinstvo.

Čitaj još:   Imam desetero djece, ni jednom NE ZNAM OCA poslije porođaja BIJEŽALA SAM IZ BOLNICA... (foto i video)

“Potrebna je vlada koja je spremna da radi na evropatlanstkoj budućnosti, čiji subjekti su posvećeni evroatlantskim vrijednostima, i koji su spremni da izgrade snažne institucije i razumiju sve aspekte, tehničke posebno, predstojećeg procesa”, istakla je Rajzing Rajnke.

Kako je rekla, izborni slobodan proces i demokratski politički sistem jači su od bilo kakvog ratnog oružja.

“Biti siguran, znači biti slobodan i biti prosperitetan. To su vrijednosti u SAD i mi smo uz vas dok se borite za slobodu”, navela je Rajzing Rajnke.

Predstavnica Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG) Milica Pejanović Đurišić kazala je na otvaranju da će nastaviti da promovišu evroatlantske vrijednosti u Crnoj Gori.

“Upravo jačanje transatlantskog savezništva predstavlja jedan od najznačajnijih odgovora na ukrajinsku krizu. Samit u Vilnjusu pokazao je da je NATO nikad jači i nikad jedinstveniji”, kazala je Pejanović Đurišić.

Ona je podsjetila da prijetnju regionu predstavljaju maligni akteri koji žele da prekinu evropske i evroatlantske integracije država regiona.

“Crna Gora je od partnera evroatlantske zajednce došla do statusa problema u regionu. Tri godine nefunkcionalnosti vlasti, polarizacija, ugrožavanje građanskog i sekularnog društva, plasiranje populističkih inicijativa doveli su do praktično obustavljanja evropskih integracija Crne Gore”, navela je Pejanović Đurišić.

Ukazala je da nije bilo posebnog naretka ni u suočavanju sa problemom organizovanog kriminala i korupcije.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Ja sam CRNOGORKA, govorim crnogorskim jezikom... (foto)

“Sve je dodatno jasno ako se ima u vidu da Vlada Crne Gore nije pokrovitelj i nije pomogla prilikom organizacije ovog foruma. Sa podrškom Vlade ili bez nje, mi ćemo ovaj forum organizovati i nastavićemo dak kroz javnu diplomatiju ukazujemo na goruće probleme u zemlji i regionu”, naglasila je Pejanović Đurišić.

kompletan tekst na http://cdm.me

izvor: CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more