IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Iran, Arabija, Irak, UAE, Kuvajt, Katar: Sve reakcije arapskih zemalja nakon udara Hamasa na Izrael… (foto, video)

Nakon masovnih udara na teritoriju južnog i centralnog Izraela od strane Hamasa, reakcije se nižu kao na traci…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 07. 10. 2023…19: 48… Iran, Arabija, Irak, UAE, Kuvajt, Katar: Sve reakcije arapskih zemalja nakon udara Hamasa na Izrael… (foto, video)

BONUS VIDEO: Pregled eskalacija koje su vodile ka ofanzivi Hamasa na Izrael

Iran: Povećano samopouzdanje Palestinaca…

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su napadi Hamasa dokaz povećanog samopouzdanja Palestinaca u suočavanju sa okupatorom, prenela je poluzvanična novinska agencija ISNA.

– U ovoj operaciji korišćen je element iznenađenja i druge kombinovane metode, koje pokazuju samopouzdanje palestinskog naroda u suočavanju s okupatorom- rekao je portparol tog ministarstva Naser Kanani, a prenosi Rojters.

Saudijska Arabija: Upozorili smo…

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da ”pomno prati razvoj situacije bez presedana između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga, što je rezultiralo visokim nivoom nasilja na brojnim frontovima na tom području”.

– Podsećamo na naša ponovljena upozorenja o opasnostima od eksplozije situacije kao posledica nastavka okupacije– navodi se u saopštenju i poziva međunarodna zajednica da aktivira kredibilan mirovni proces koji bi doveo do rešenja za dve države.

 

Irak: Pobuna Palestinaca protiv ugnjetavanja…

U saopštenju portparola vlade Iraka navodi se da su ”vojne operacije koje je palestinski narod preduzeo danas prirodni rezultat decenija sistemskog ugnjetavanja od strane cionističke okupacione vlasti”.

Čitaj još:   ANDRIJA Mandić u Dilirijumu: DPS se vraća na velika vrata, SNP i Joković da vrate mandate... (foto, video)

U saopštenju se takođe upozorava na nastavak eskalacije na palestinskim teritorijama, što bi moglo uticati na stabilnost regiona, prenosi Rojters.

UAE: Hitno prekid vatre…

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su Izrael i Palestince da spreče dalje nasilje i sačuvaju bezbednost civila, preneo je Rojters pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova UAE.

– UAE pozivaju na maksimalnu uzdržanost i trenutni prekid vatre kako bi se izbegle ozbiljne posledice – navodi se u saopštenju ministarstva.

 

Kuvajt: Kriv Izrael…

Kuvajt je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog razvoja događaja između Izraela i Palestinaca, okrivljujući Izrael za, kako je navedeno, “očigledne napade”.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju pozvalo međunarodnu zajednicu da “prekine provokativnu praksu okupacije” i “politiku širenja naselja”.

Katar: Poziv na uzdržanost…

Ministarstvo spoljnih poslova Katara objavilo je saopštenje u kojem se navodi da je samo Izrael odgovoran za tekuću eskalaciju nasilja nad palestinskim narodom.

U njemu se navodi da Katar poziva obe strane na krajnju uzdržanost i poziva međunarodnu zajednicu da spreči Izrael da iskoristi ove događaje kao izgovor za pokretanje nesrazmernog rata protiv palestinskih civila u Gazi…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. avgust 2021. godine…

BONUS VIDEO: Do sada neviđeni prizori nakon napada Hamasa na Izrael

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more