IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sve o Hamasu: IZNENADA U ZORU- Ko stoji iza napada na Izrael… (foto, video)

Hamas je najveća palestinska ekstremistička islamska grupa, koju veći dio Evrope, ali brojne druge zemlje karakterišu kao terorističko udruženje. Sada je ponovo došla u prvi plan nakon što je jutros ušla u južni Izrael u iznenadnom napadu koji u ovom trenutku u dalje traje.

Kako se odvijao napad Hamasa na Izrael: Plotun je poslužio kao zaklon za dosad neviđenu višestruku infiltraciju boraca…

Hamas ili Islamski pokret otpora“, je palestinska sunitsko-islamistička i fundamentalistička organizacija, nastao 1987. godine, posle početka prve palestinske intifade, iliti pobune, protiv izraelske okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze.

Hamasov osnivač bio je šeik Ahmed Jasin, vođa palestinskog Muslimanskog bratstva stacioniran u Gazi.

Ova ekstremistička grupa prvobitno je imala dvostruki cilj – da vodi oružanu borbu protiv Izraela, predvođenu vojnim krilom, brigadama „Izedin Al Kasam“ i da sprovodi programe socijalne pomoći.

Hamas cio Izrael označava kao „vještačku cionističku tvorevinu“ i kao „islamsku kolevku“. Ta pozicija je radikalnija od „svetovne“ pozicije Palestinske oslobodilačke organizacije, koja je 1988. priznala suverenitet državi Izrael.

BONUS VIDEO: SAD upozorava svakog ko bi pokušao iskoristiti situaciju u Izraelu

Pri svojoj borbi (asimetrično vođenje rata) protiv izraelskih civila, Hamas upotrebljava i atentatore samoubice. Mirovne inicijative i pregovore, Hamas odbija kao „čisto gubljenje vremena“ i „beskoristan napor“.

Tokom ovog hladnoratovskog perioda Hamas je bio politički marginalizovan, a Izrael ga zajedno sa sličnim religioznim organizacijama nije smatrao prijetnjom za razliku od aktivnijeg socijalističkog i sekularnog Fataha na čelu sa Jaserom Arafatom.

Do prvog okršaja između pristalica Hamasa i Izraela došlo je 1989. za vreme Intifade, prilikom čega su dva izraelska vojnika zarobljena i likvidirana. Izrael je na to odgovorio zarobljavanjem Jasina i njegovom osudom na doživotni zatvor te progonom 400 Hamasovih pripadnika u južni Liban koji je tada bio pod izraelskom okupacijom.

Amnesti Internešenal je 2014. godine objavio šokantan izveštaj o Hamasovim snagama u Gazi, u kojem se navodi da su počinjene „ozbiljne povrede ljudskih prava, uključujući otmice, mučenja i vansudska pogubljenja Palestinaca“.

BONUS VIDEO: Hamas'ın Asıl Amacı Buymuş! İsrail'e Saldırının Arkasında O Ülkelere Mesaj Var

Ideologija Hamasa

Hamasova osnivačka povelja iz 1988. godine definiše istorijsku Palestinu – uključujući današnji Izrael – kao islamsku zemlju i isključuje bilo kakav trajni mir sa jevrejskom državom.

U dokumentu se takođe Jevreji uporno napadaju kao narod, dovevši do optužbi da je pokret antisemitski.

Hamas je 2017. godine proizveo novi dokument o sopstvenoj politici koji je ublažio neke od izloženih stavova i koristio umjereniji rečnik.

Nije bilo priznanja Izraela, ali jeste zvanično prihvaćeno stvaranje prelazne palestinske države u Gazi, na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu– poznatim kao granice od pre 1967. godine.

Čitaj još:   RUŠENJE USTAVNOG PORETKA BiH: Došli mu na noge- Pripadnici SIPA- e preslušali MILU Dodika u Banjoj Luci... (foto, video)

U dokumentu se ističe i da se Hamas ne bori protiv Jevreja već „okupatorskih cionističkih agresora“.

Izrael je saopštio da grupa „pokušava da obmane svijet“.

Kao posledica ovoga, novoj vladi predvođenoj Hamasom Izrael i njegovi saveznici na Zapadu uveli su stroge privredne i diplomatske sankcije, prenosi portal „Danas“.

Kada su Izraelci 1989. godine uhapsili vođu šeika Ahmeda Jasina, taj potez je naveo Hamas da promijeni način funkcionisanja i centralu izmjesti u Jordan, koji je deset godina kasnije protjerao lidere te organizacije tvrdeći da su sa jordanske teritorije organizovali akcije na Zapadnoj obali.

Od 2001. do 2012. godine, centrala Hamasa nalazila se u Damasku, odakle se preselila u Dohu, nakon sukoba oko odgovora Bašara el Asada na pobunu u Siriji.

Iako je načelno odbijao mirno rešenje sukoba sa Izraelom, Hamas je postepeno ublažavao stavove, pa je 2006. godine učestvovao u izborima na palestinskim teritorijama i nagovijestio da bi mogao da podrži rešenje koje bi obuhvatalo palestinsku državu u granicama od 1967. godine.

Takođe, Hamas je podržao sporazum koji su predsjednik Palestine Mahmud Abas i tadašnji izraelski premijer Arijel Šaron postigli 2005. godine i pristao na prekid vatre, mada su sporadični sukobi nastavljeni.

Godinu dana kasnije, Hamas je odnio ubjedljivu pobjedu nad Fatahom na izborima u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, ali su sukobi dvije frakcije naterali Abasa da suspenduje palestinske vlasti i uvede vanredno stanje.

Primirje, pa ponovo sukobi

Primirje koje je uslijedilo posle tih sukoba trajalo je sve do 2014. godine, kada je izraelski premijer Benjamin Netanjahu okrivio Hamas za otmicu trojice izraelskih dječaka na Zapadnoj obali. Tijela dječaka pronađena su nedaleko od Hebrona, a Izraelci su uhapsili nekoliko stotina aktivista i lidera Hamasa.

Islamski džihad je na hapšenja odgovorio novim raketnim napadima, a dvije godine kasnije raketnim napadima se priključio i Hamas, pa je Izrael pokrenuo opsežnu operaciju vazdušnih udara, a ubrzo zatim i kopnenu ofanzivu kako bi uništio Hamasove položaje. Iako je ubijeno više od 2.000 Palestinaca, Hamas je proglasio pobjedu, prenosi RTS.

Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade koji potiču iz pojasa, i poveo je tri velike vojne kampanje u Gazi kojima su prethodile eskalacije u prekograničnim borbama.

U decembru 2008. godine, izraelska vojska pokrenula je operaciju Kovano gvožđe da bi zaustavila raketiranja.

An Israeli man checks the damages in a residential building after a rocket attack from the Hamas-controlled Gaza Strip, in the central Israeli city of Petah Tikva, on May 13, 2021. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Tokom dvadesetdvodnevnog sukoba ubijeno je više od 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Izrael je kao isti razlog naveo pokretanje operacije Stub odbrane u novembru 2012. godine, koja je započela vazdušnim napadom u kom je stradao Ahmed Džabari, komandant brigada „Kasam“.

U osam dana borbi poginulo je okoh 170 Palestinaca – uglavnom civila– i šest Izraelaca.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Građevinska inspekcija zapečatila sporni objekat Rudnika uglja... (foto)

Hamas je iz oba sukoba izašao vojno oslabljen, ali sa obnovljenom podrškom među Palestincima zato što se suprotstavio Izraelu i preživjeo.

Raketiranje iz Gaze pojačalo se još jedom sredinom juna 2014. godine, kad je Izrael uhapsio mnoge članove Hamasa na Zapadnoj obali dok je tražio tri ubijena izraelska tinejdžera.

Početkom jula, Hamas je preuzeo odgovornost za ispaljivanje raketa na Izrael prvi put za dvije godine.

Od 2014. godine, redovno je izbijalo nasilje koje se završavalo primirjima uz posredovanje Egipta, Katara i Ujedinjenih nacija i nije eskaliralo u otvoreni rat.

Uprkos pritisku blokade, Hamas je održao moć u Gazi i nastavio da gradi arsenal raketa.

Pokušaji pomirenja sa Fatahom (najvećom frakcijom palestinske oslobodilačke organizacije) takođe nisu uspjeli.

Hamas – teroristi ili ne?

Hamas su na liste terorističkih organizacija uvrstile vlade Izraela i Sjedinjenih Država, zajedno sa bliskim zapadnim saveznicima kao što su Kanada, Japan i EU, odnosno arapskim poput Jordana i Egipta. Druge zapadnjačke države kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Novi Zeland na popisu terorističkih skupina drže samo brigade al-Kasam, Hamasovo vojno krilo, prenosi Nova.rs.

S druge strane, istočne sile poput Rusije, Kine, Irana i Turske odbacuju takvu klasifikaciju i priznaju Hamas kao legitimnog i demokratski izabranog predstavnika Palestinaca. Analitičari su saglasni da Hamas ima terorističku prošlost, ali da je takva praksa odbačena 2006. godine.

BONUS VIDEO: Borci Hamasa objavili snimak ofanzive na Izrael

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more