IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kada MILOJKO Spajić pogleda, četvorica se nadaju… (foto)

Poruka poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad da je razmatrano više varijanti oko formiranja 44. Vlade, uključujući i mogući novi krug razgovora sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore”, a eventualno i sa GP URA, oživjela je nade mnogih crnogorskih političara da će ipak biti dio buduće izvršne vlasti.

Sličnu situaciju imali smo prije nešto više od mjesec dana, kada je mandatar Milojko Spajić obavio prvi krug neformalnih razgovora sa Demokratama i partijama manje brojnih naroda i kada je procijenio da treba da ih proširi i na ZBCG, kako bi, kako se kasnije ispostavilo, smanjio cijenu koju je ispostavila Bošnjačka stranka.

I sada kada su Demokrate saopštile da neće biti u Vladi i njihov lider Aleksa Bečić neće biti predsjednik Skupštine ako odlučujući glas za to stigne sa liste koju je predvodila Demokratska partija socijalista, u čemu im se pridružila i Novska lista, politički adrenalin je iznenada skočio i na samu pomisao da Spajić može ponovo nekoga da zovne na razgovore.

Na “popravni” je spremna koalicija “Za budućnost Crne Gore”, a izgleda i GP URA i Socijalistička narodna partija, a Demokratska partija socijalista se “velja” kao opozicija i boga moli da poziv konačno stigne, a najbolje bi bilo u finišu pregovora, kada više ne bude vremena, i to negdje oko 20. oktobra. I upravo tog dana, prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, u Crnu Goru treba da stigne i razgovara sa Spajićem zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar

Čitaj još:   Desimir, pucao ljubavnicu u grudi, presudio kuršumom u glavu samom sebi...

Analitičar Zlatko Vujović kaže da je nakon niza političkih turbulencija Spajić došao u situaciju da nema većinu.

– Povećao se kapacitet uslovljavanja prihvatljivih partnera. Ukoliko ne dođe do formiranja Spajićeve vlade, najbolje bi bilo uspostavljanje tehničke, koncentracione ili manjinske vlade, koja bi organizovala nove izbore– zaključio je Vujović.

Na drugoj strani, koalicija “Za budućnost Crne Gore” i dalje se nada u dogovor.

– Ponuda koju je mandatar Spajić dao koaliciji ZBCG vezano za formiranje Vlade još je prihvatljiva i u daljim pregovorima nećemo tražiti dodatne resore ili dodatne uslove – poručila je poslanica ZBCG Simonida Kordić.

Ona je za TVCG kazala da je ta koalicija od početka stajala na stanovištu – i da se i danas toga pridržava – da Vlada treba da bude formirana u okvirima većine od 30. avgusta 2020. godine.

Spajić je mandat dobio 10. avgusta, a rok za formiranje Vlade ističe 8. novembra.
 

Čitaj još:   PODGORICA: Krivokapićev ekspoze KRITIKOVALI i VLAST i OPOZICIJA

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more