IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BLISKI ISTOK NA IVICI AMBISA: Hamas spreman za pregovore o primirju… (foto, video)

Hamas je otvoren za razgovore o mogućem primirju s Izraelom, nakon što je postigao svoje ciljeve, rekao je visoki dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk…

GAZA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 09. 10. 2023… 20: 08… BLISKI ISTOK NA IVICI AMBISA: Hamas spreman za pregovore o primirju… (foto, video)

Treći dan sukoba Hamasa i izraelske vojske. Više od hiljadu ljudi je stradalo, a više od 4.000 je ranjenih… Detalje pratite uživo na regionalnom portali iBalkan.net

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Hamas je otvoren za razgovore o mogućem primirju s Izraelom, nakon što je postigao svoje ciljeve, rekao je visoki dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk.

Marzouk je u telefonskom intervjuu za Al Jazeeru upitan je li grupa voljna razgovarati o mogućem prekidu vatre.

Odgovorio je da je Hamas otvoren za tako nešto i za sve političke dijaloge. Dodao je da je Hamas zarobio desetke osoba s dvojnim državljanstvom iz Izraela, uključujući one s ruskim i kineskim državljanstvom.

Premijer Izreala Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak navečer u izjavi za medije da se mora formirati vlada nacionalnog jedinstva.

Čitaj još:   Glavni odbor Bošnjačke stranke odbio poziv Krivokapića: NE MOŽEMO BITI DIO NOVE VLADE... (foto)

“Narod je ujedinjen i sada se vodstvo treba ujediniti”, rekao je. visoki dužnosnik Hamasa Moussa Abu Marzouk…

Rekao je zločini kakve je učinio Hamas nisu viđeni od zločina koje je činila Islamska država i da su uvijek znali da je Hamas zapravo Islamska država.

“Zračni napadi na Hamas u Gazi samo su početak, učinit ćemo sve za Izraelce koji su zarobljeni u Gazi”, poručio je Netanyahu u večernjem obraćanju i dodao da teški dani dolaze za Izrael i da će sukob trajati sedmicama ili čak i duže.

Ministarstvo zdravstva Palestine objavilo je da je Izrael ubio najmanje 704 Palestinca u Pojasu Gaze i Zapadnoj Obali od sedmog oktobra. Od toga je u Gazi ubijeno 140 djece i 105 žena, a na Zapadnoj Obali ubijeno je troje djece. Broj ubijenih u napadu Hamasa na Izrael do sada je prešao 900 osoba.

Čitaj još:   MREŽE ‘GORE’ O BIZARNIM NAVIKAMA TURISTA IZ SRBIJE: Galama oko navika sa ljetovanja, već treći dan udarna tema... (foto, video)

BONUS VIDEO: Tensions High as Israeli and Palestinian Expats Clash at Rivaling Rallies | VOANews

izvor iBalkan.net/ agencije AP

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more