IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JASMIN Mujanović: Crna Gora je pod sličnim pritiskom od strane Srbije kao i BiH i Kosovo… (foto, video)

Crna Gora jeste u nekoj vrsti opasnosti i pod sličnim pritiskom od strane Srbije, kao što su BiH i Kosovo, zato što sve tri čine stratešku kičmu Zapadog Balkana, ocijenio je politikolog Jasmin Mujanović.

Crna Gora jeste u nekoj vrsti opasnosti i pod sličnim pritiskom od strane Srbije, kao što su BiH i Kosovo, zato što sve tri čine stratešku kičmu Zapadog Balkana, ocijenio je politikolog dr Jasmin Mujanović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV, autorke Jane Vlahović.

“Crna Gora je dio famoznog ‘srpskog sveta’, kojeg ljudi poput Vulina i Vučića zamišljaju. Ako građanski koncept Crne Gore bude srušen, to će biti veoma loše i za BiH i za Kosovo. Ne postoji nikakav politički scenario koji bi bio loš za njen suverenitet a koji se ne bi loše odrazio i na ove dvije države”, smatra Mujanović.

Srpska nacionalistička politika i klika koja je vodi već četrdeset godina je, kako ističe, “zamrznuta” i sada Vučić pokušava da sprovede Miloševićevu ideju.

“Oni već četiri decenije ratuju protiv Kosova, BiH, Crne Gore, protiv ideje Evrope, liberalizma, jednakih građanskih prava i to je velika tragedija. A to je tragedija i za same građane Srbije koji su izgubili pola stoljeća u mraku i jadu”, naglašava Mujanović.

Napad u Banjskoj ne bi bio moguć bez ozbiljne političke i logističke podrške državnog projekta, odnosno Republike Srbije, i neupitno je da ona stoji iza toga, naglašava Mujanović.

Čitaj još:   KRIVOKAPIĆ BURNO REAGOVAO: ''Ako sam ja problem, SVRGNITE me, ako hoćete izbore…''

Proces pregovora je, kako smatra, sada potpuno prekinut.

“Za Kosovo, sa političke strane, to mora da znači da je u ovom momentu njihov prioritet održavanje kontrole nad svim djelovima teritorije. Pitanje bezbjednosti i sigurnosti države i svih građana Kosova mora biti na prvom mjestu za Vladu u Prištini. Bilo bi idealno da ponovo dođe do dijaloga, ali moramo prepoznati činjenicu da očigledno Beogradu nije stalo do toga”, naglašava Mujanović.

Dodaje da Beograd teži nasilju i novim sukobima, te da je, kako kaže, jedina realna i logična odluka koju Priština može da donese da se brani.

Mujanović ipak sumnja da će EU uvesti najavljene sankcije Srbiji.

“Moguće da će SAD uvesti neke dodatne sankcije protiv pojedinih srpskih čelnika u Beogradu, ali, nažalost, ne očekujem ništa posebno što se tiče Evropske komisije”, navodi politikolog.

Uvjeren je da će doći do novog incidenta, ukoliko ne bude ozbiljnog odgovora na ovo što je, kako ističe, Srbija uradila.

“Način na koji zapad vodi odnose prema Kosovu je vrlo nelogičan, i u ovom tenutku se čini da je za Bajdenovu administraciju Vučićeva Srbija, koja je saveznik Rusije i Kine, veći američki prijatelj nego demokratski nastrojeno Kosovo”, zaključuje Mujanović.

Čitaj još:   ENVER Beganović iz Austrije krenuo na hadžiluk u Meku, tužni haberi ga sačekale u Skoplju: Morao je da stane... (foto, video)

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more