IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOŠ Bešić: Vlada CRNE GORE uz podršku 41 poslanika nestabilna… (foto)

Mjesec uoči isteka roka za formiranje vlade, profesor Miloš Bešić vjeruje da ona mora biti formirana. Pitanje je, međutim, ko će je činiti. Bešić kaže da je Spajić prinuđen da bira između DPS- a i nekadašnjeg Demokratskog fronta, a koga god da odabere pretrpjeće određenu štetu.

Od izborne noći bilo je jasno da će proces formiranja vlade biti težak, kaže profesor Bešić. Vjeruje da će taj proces još potrajati, ali ne sumnja da će biti okončan, i to u posljednjim danima zakonskog roka.

“Evropa sad mora da sastavi ovu vladu. Mandatar Milojko Spajić jednostavno mora to da uradi. Otud i moj argument da će Vlade sigurno biti. Jer ako ne sastavi ovu vladu, Evropa sad će na sljedećim izborima biti prepolovljena, a onda će brzo i nestati. Ove vlade mora biti ili njih neće biti”, smatra Bešić.

Mandatar je, kaže Bešić, trenutno u teškoj poziciji. Suočava se s nelojalnošću poslanika sa sopstvene liste, pa je prinuđen da bira između dva, kako navodi, nezgodna partnera.

“Prije ili kasnije, on će morati da se opredijeli za DF ili DPS. Prosto će morati. I niko tu ne može da mu sugeriše. On je mandatar i on bira za koga će se opredijeliti. On je pokušao neku kombinatoriku s 41, ali to je jedna nestabilna struktura i sad koga god da odabere on gubi neke poslanike s vlastite liste”, kaže sagovornik TVCG.

Čitaj još:   FINALE SKOKA U VIS Olimpijskih igara u Tokiju:- Marija, skače za medalju SREĆNO! (foto i video)

Za Bešića ne bi bilo iznenađujuće da Evropa sad podršku za formiranje Vlade dobije od DPS-a, bez obzira na to što je vlast osvojila upravo na platformi borbe protiv te partije.

“Ta partija se kadrovski reformisala, to je jedno. Druga stvar, koja je veoma važna, je što DPS ima jednu tradicionalnu strukturu koja zna kako se upravlja državom. I treća stvar koja je najbitnija za Evropu sad je ta što oni nemaju nikakvih ideoloških razlika”, cijeni Bešić.

Iako nemaju ideoloških, Evropa sad i DPS, ukazuje Bešić, imaju razliku u koalicionom potencijalu koja, kako navodi, cijeli proces formiranja vlade čini paradoksalnim.

“Evropa sad ima fantastičnu situaciju, jer svi žele s njom da naprave vlast. Ali, pazite, koliko je to paradoksalno. Dakle, DPS je uvijek imao taj problem jer s njim niko nije želio da pravi vlast. A sad svi žele s Evropom sad da naprave vladu, a ona ne može da formira vladu. Pa to je potpuno jedna suluda situacija”, kaže Bešić.

Evropa sad, poručuje Bešić, ima obavezu prema građanima da realizuje program povećanja plata i penzija i to je, kako navodi, jedini kapital koji ta partija ima u ovom trenutku. Spajić, kaže, ne smije dozvoliti da izgubi i njega već mora odlučiti s kojim od partnera će najefikasnije sprovesti taj progam.

Čitaj još:   VODITELJKA DEA, UMALO UMRLA NA VMA: Ljekari je jedva spasli, drama trajala satima...

Za koga god da se odluči, u Vladi, zaključuje Bešić moraju biti i predstavnici manjina. Problem koji postoji između njih i koalicije “Za budućnost Crne Gore” je, kaže, rješiv, sve je samo pitanje političkog dogovora.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more