IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: Ako se popis ne odloži, mora doći do bojkota… (foto)

Velikosrpski kleronacionalisti i vlastodršci popis shvataju kao sredstvo i način da bi pokušali relativizovali rezultate referenduma iz 2006. i da bi pokušali izvršiti reviziju Ustava, ako bi im rezultati eventualno išli u prilog.

Crnogorska evropska partija je jasnog stava da je najavljeni popis stanovništva neophodno odložiti, a ako se ne odloži popis, isti mora biti pod punom kontrolom, domaćom i međunarodnom.

Međutim, ako to nije moguće, nužno ga je bojkovati.

Velikosrpski kleronacionalisti i vlastodršci popis shvataju kao sredstvo i način da bi pokušali relativizovali rezultate referenduma iz 2006. i da bi pokušali izvršiti reviziju Ustava, ako bi im rezultati eventualno išli u prilog.

Mi smatramo da popis mora biti pošten i kontrolisan. A ovakav kakvim se najavljuje to sigurno biti neće. Ako popis neće biti slobodan i pošten, u tom slučaju je besmislen. On je u ovim uslovima pokušaj etničkog i nacionalnog inžinjeringa. Za ovaj otuđeni režim i velikosrpske centre moći je popis način da se nametne nacionalna velikosrpska ekspanzija i asimilacija Crnogoraca i drugih nesrba. Nadamo se da neće uspjeti u tome.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Ugljanin, najavio proteste...

Sve zavisi od sinhronizovane akcije suverenističkih partija da bi uspio bojkot, ako do bojkota dođe. A bojkot je potreban ako se popis ne odloži i ne organizuje na valjan način, na temelju šireg političkog i društvenog konsensusa.

Međunarodni faktor je jako bitan da se aktivno uključi u pitanje popisa, da opravdano utiče na ovu oligarhiju koja nažalost upravlja Crnom Gorom, da se ovako zamišljeni popis odloži makar za narednu godinu i da se onda on, sa promijenjenom zakonskom i drugom regulativom, organizuje i to tako da bude pošteno kontrolisan i pouzdan. Prije svega slobodan.

Mi ćemo sve legalno politički uraditi, koliko možemo, da ako dođe do bojkota, da bojkot bude uspješan, ali moramo tu imati saveznike i u drugim političkim subjektima, udruženjima i drugim organizacijama i ustanovama civilnog društva, koji dijele naša stanovišta.

autor: Novak Adžić, koordinator Inicijativnog odbora Crnogorske evropske partije

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more