IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALARM Jakova Milatovića: MILOJKO Spajić ima još vremena, pred novom vladom brojni izazovi… (foto)

Tačno je dva mjeseca od kada je predsjednik Jakov Milatović dao mandat za sastav vlade Milojku Spajiću, a još nije izvjesno kada bi vlada mogla biti formirana. Milatović poručuje da takva situacija pomalo zabrinjava, ali i dalje vjeruje da će Spajić uspjeti da obavi zadatak koji mu je povjerio.

Politikolozi kažu da je teško bilo šta prognozirati jer se situacija mijenja iz minuta u minut. Spajić se ne oglašava, a nezvanične informacije govore da bi se mogao desiti novi preokret u pregovorima.

Iako ne spori da je sastavljanje koalicione vlade težak posao, predsjednik Jakov Milatović ponavlja da je mandatar Spajić previše odužio taj proces i ističe da je do sada već trebalo da ga završi.

“Zato što je mandatar koji je imao najveći broj opcija do sada. On je mogao da sastavi vladu na nekoliko različitih načina. I to što dva mjeseca nakon što je dobio mandat Crna Gora još nema vladu je pomalo zabrinjavajuće. Ja mislim da smo mi mogli da dobijemo vladu još prije mjesec dana”, kazao je Jakov Milatović.

Glavni razlog za to što još nijesmo dobili vladu za politikologa Marka Savića je političko neiskustvo mandatara i njegove partije.

“Čini mi se da su oni nešto iskusniji, prvenstveno Demokrate, a zatim i koalicija ZBCG, uspjeli da vrte ukrug mandatara Spajića i da ga svakim krugom pregovora zapravo odvlače od onihprincipa koji su predstavljeni na početku. Tako da se situacija bukvalno mijenja iz minuta u minut”, kaže Savić.

Čitaj još:   KRAJ MIHOLJSKOG ILI BABLJEG LJETA- STIŽE PRVI SNIJEG: Evo kada počinje zahlađenje u i nagli PREOKRET vremena... (foto, video)

Da se situacija mijenja iz minuta i minut, pokazuje i novi preokret u pregovorima, po kojem bi Spajić, navodno, mogao da formira vladu s manjinama uz podršku Koalicije Za budućnost Crne Gore.

Toj koaliciji bi, kako nezvanično saznaje Portal Javnog servisa, pripalo mjesto predsjednika Skupštine i 40 odsto mjestapo dubini, u zamjenu za podršku manjinskoj vladi. Po ovom modelu, u vladi ne bi bilo mjesta za Demokrate, što, prema riječima Savića, znači da su pretjerali s uslovljavanjima.

“I ako ovako ostane platiće cijenu tog uslovljavanja. Razumijevajući da se veliki dio njihovog biračkog tijela priklonio Pokretu Evropa sad, oni su se približili tom svom političkom neprijatelju i onda su shvatajući situaciju i težinu pregovora pokušavali da uslovljavaju”, kaže Savić.

Milatović danas nije želio da komentariše ovakav model vlade. Kazao je, međutim, kako očekuje da će mandatar ipak uspjeti da pronađe onaj model koji će biti najbolji za Crnu Goru.

“Ja i dalje vjerujem da gospodin Spajić ima dovoljno političke sposobnosti da predloži Skupštini Crne Gore jednu vladu koja će uspjeti da odgovori svim ovim izazovima s kojima se trenutno zemlja suočava”, kazao je Milatović.

Čitaj još:   JAKOV Milatović uporno ćuti na pitanje Antene M: Da li je predsjednica Kosova dr. Vjosa Osmani- Sadriu pozvana na inauguraciju? (foto)

Rok da Spajić predloži Skupštini model vlade ističe 8. novembra.

izvor. kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more