IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČUVARI MIRA NA BALKANU: Turska danas preuzima komandu KFOR- a na Kosovu… (foto, video)

Misija KFOR na Kosovu i Metohiji pokrenuta je 12. juna 1999. godine… Turkska od Italije preuzima komandu KFOR- a na Kosovu…

Iz Ministarstva odbrane Turkiye kazali su da je KFOR jedna od najvažnijih misija za mir i stabilnosti na Balkanu

Oružane snage Turkiye sutra će od Italije preuzeti komandnu ulogu Mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR), javlja Anadolu.

Misija KFOR-a na Kosovu pokrenuta je 12. juna 1999. godine odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i u njoj učestvuje blizu 4.500 vojnika iz 27 država, uključujući 21 članicu NATO-a i šest zemalja izvan te organizacije.

Italija je 10. oktobra prošle godine preuzela komandnu ulogu KFOR-a od Mađarske, a sutra će tu ulogu preuzeti Turkiye.

Iz Ministarstva odbrane Turkiye, koja ima drugi najbrojnijih kontingent u KFOR-u, kazali su da je KFOR jedna od najvažnijih misija za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

“TurkSKA od osnivanja KFOR- a daje doprinos toj misiji. S dodatnim operativnim snagama, jedna smo od okosnica te misije“, navode iz Ankare.

Čitaj još:   RASPAD SISTEMA U CRNOJ GORI: Krivokapić NEGIRA da je optužio DRITANA da RUŠI VLADU...

Turska ima jake kulturne i historijske veze i smatra da je misija KFOR- a još uvijek neophodna s obzirom na njenu ključnu ulogu za mir. Turkiye je najavila nastavak podrške toj misiji.

Oružane snage Turske danas će od Italije preuzeti komandnu ulogu Mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR).

Misija KFOR na Kosovu i Metohiji pokrenuta je 12. juna 1999. godine odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i u njoj učestvuje blizu 4.500 vojnika iz 27 država, uključujući 21 članicu NATO i šest zemalja izvan te organizacije.

Iz Ministarstva odbrane Turske, koja ima drugi najbrojniji kontingent u KFOR-u, kazali su da je ta Misija jedna od najvažnijih za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu.

 – Turska od osnivanja KFOR- a daje doprinos toj misiji. S dodatnim operativnim snagama, jedna smo od okosnica te misije – navode iz Ankare.

BONUS VIDEO: Türk askerinin Kosova'ya intikali tamamlandı

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more