IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽIVO: Izrael nastavlja žestoke napade, Milioni Palestinaca prisiljeni na novo zbijanje stanovništva u Gazi… (foto, video)

Francuska i Španija protiv obustave pomoći EU- a Palestini. U Pojasu Gaze živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6.000 stanovnika po kvadratnom kilometru…

GAZA: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 10. 10. 2023… 10: 08… UŽIVO: Izrael nastavlja žestoke napade, Milioni Palestinaca prisiljeni na novo zbijanje stanovništva u Gazi… (foto, video)

Broj Palestinaca koje su ubili izraelske snage u Gazi povećan je na 704, uključujući 143 djece i 105 žena, saopćilo je rano u utorak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Rečeno je da je broj ranjenih porastao na oko 4.000.

Tel Aviv traži od Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze, najgušće naseljenom području u svijetu, da se okupe na četiri određene lokacije, u jeku eskalacije nasilja između Izraela i Palestine.

Pojas Gaze je skučeni teritorij od 360 kilometara kvadratnih, 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara.

Na sjeveru i istoku graniči se s Izraelom, na zapadu mu je Sredozemno more, a na jugu Egipat.

Dok izraelske vlasti zahtijevaju od Palestinaca da evakuišu veći dio regije, vojska traži od građana Gaze da se zbiju na četiri određene lokacije, uprkos već velikoj gustini naseljenosti ovih područja.

Čitaj još:   POTVRĐENO: Muškarac koji je ubio ženu u Zenici nađen mrtav... (foto)

U Pojasu Gaze živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6.000 stanovnika po kvadratnom kilometru, što je jedna od najvećih gustoća naseljenosti na svijetu.

Hamasovo vojno krilo, brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”. Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopćila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al- Aksa u okupiranom istočnom Al- Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Bonus video: Borci Hamasa objavili snimak ofanzive na Izrael

Broj Palestinaca koje su ubili izraelske snage u Gazi povećan je na 704, uključujući 143 djece i 105 žena, saopćilo je rano u utorak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Rečeno je da je broj ranjenih porastao na oko 4.000.

BONUS VIDEO: Cijele četvrti su sravnjene sa zemljom: masovni zračni napadi Izraela na pojas Gaze 

izvor iBalkan.net/ agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more