IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Redžep Tajip ERDOGAN ŠOKIRAO SVIJET: “Šta američki nosač aviona radi u Izraelu? Srušit će Gazu i početi sa masakrom!” (foto, video)

Izjava dolazi prije nego li je objavljeno da Sjedinjene Američke Države razmatraju nova velika pojačanja svoje flotile uz obalu s Izraelom.

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 11. 10. 2023… 00: 08… Redžep Tajip ERDOGAN ŠOKIRAO SVIJET: “Šta američki nosač aviona radi u Izraelu? Srušit će Gazu i početi sa masakrom!” (foto, video)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoğan upozorio je da će američki nosač aviona USS Gerald R. Ford, koji je najveći te vrste, a nedavno je stigao u Izrael, izvršiti ozbiljne masakre nad Palestincima i uništiti Gazu, usred tekućih tenzija u regionu.

“Šta radi američki nosač aviona u Izraelu? Kakvi su im planovi? Srušiće Gazu udarom na okolna područja i početi da pravi ozbiljne masakre”, izjavio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije sa austrijskim kancelarom Nehammerom.

Izjava dolazi prije nego li je objavljeno da Sjedinjene Američke Države razmatraju nova velika pojačanja svoje flotile uz obalu s Izraelom.

The Wall Street Journal piše da administracija Joea Bidena kani poslati još jedan nosač aviona u Sredozemno more. Istovremeno, Izraelu su upućene velike količine vojne pomoći iz Washingtona. 

On je pozvao sve uticajne aktere u regionu da se ozbiljno založe za mir na Bliskom istoku.

Čitaj još:   ALEKSANDRA Vuković- Kuč: Mi smo "nepočin- polje" borbe za sve žene, njihovu snagu i dostojanstvo i zato nas se te kukavice plaše... (foto)

“Pozivamo sve uticajne aktere u regionu da preuzmu odgovornost za uspostavljanje mira, postupajući po principu da u pravednom miru nema gubitnika”, rekao je on.

Erdoğan je rekao da se mora izbjeći svaki korak koji bi mogao eskalirati tenzije, izazvati još krvoprolića ili pogoršati probleme u regionu.

“Dolivanje ulja na vatru, gađanje civila i posebno civilnih naselja neće koristiti nikome”, dodao je on.

Predsjednik Turske istakao je da će njegova zemlja pokušati što prije zaustaviti tekući rat između palestinske grupe otpora Hamasa i Izraela, jer je ponovio važnost rješenja dvije države.

On je rekao da će konačno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba biti moguće samo uspostavom nezavisne palestinske države s granicama iz 1967. i istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, prenosi Sabah.

Napomenuo je da vjeruje da se tenzije neće okončati za samo nedjelju ili dvije.

“Zato vodimo razgovore”, rekao je.

Predsjednik Turske je rekao da će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom kako bi razmijenili mišljenja o regionalnom razvoju.

“Turska pokušava pronaći kako može posredovati između Izraela i Palestine”, rekao je Redžep Tajip Erdogan.

Čitaj još:   Profesionalni Srbin Vladislav Dajković: Porijeklom je Malisor iz Klimenata, to je zapisao Andrija Jovićević, 1911. godine... (foto)

BONUS VIDEO; President Erdogan on current Israeli-Palestinian tension

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more