IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUGA NA SARAJEVOM: Na Ahiret preselio nosilac Zlatnog ljiljana ESAD Hidić bivši komandant 201. Viteške brdske brigade… (foto)

Esad Hidić, bivši komandant 201. Viteške brdske brigade, preseliıo je na ahiret 10.10. 2023 godine. Dženaza je sutra na gradskom groblju Vlakovo.

Nosilac najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, Esad Hidić, preminuo je saopćio je Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo.

Esad (Medžida) Hidić rođen je 25. maja 1951. godine u mjestu Gornja Grapska, općina Doboj, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu. U Teritorijalnu odbranu Republike Bosne i Hercegovine stupio je u aprilu 1992. godine. Komandovao je četom i Odredom TO “Misurići”, od aprila 1992. do januara 1993. godine. 

Bio je komandant 201. Viteške brdske brigade, od januara 1993. do januara 1995. godine. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu, 1994. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”. Dobitnik je i pismene pohvale načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga.

Čitaj još:   KANADA: Deportuje bivšeg inspektora iz Sarajeva, rukovodio zločinima nad Bošnjacima... (foto)

Demobilisan je 1995. godine u činu majora, a duži niz godina obavljao je dužnost sekretara u Savezu dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine. Vrijeme i mjesto dženaze bit će naknadno objavljeni, saopćio je Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo.

izvor: sb

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more