IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Marunović: A bio je dečko koji obećava… (foto)

Već drugi put zaredom, za kratko vrijeme, igrači nove političke generacije gube priliku da steknu istorijski status svojim djelima. Da li je trebalo malo hrabrosti? Trebalo je. Hrabrosti je izostalo

Istorija se nije ponovila. Politička kriza (da je odgovorno nazovemo, iako je čaršijska Kurta-Murta sapunica) u toku pregovora za sastav nove vlasti nije rezultirala katarzičnim sukobom vizija u Pokretu Evropa Sad. Sukobom iz kojeg bi se „rodio“ novi crnogorski lider.

„The player“ koji bi nam vratio optimizam, lupio šakom o sto, i sa „ovo je Crna Gora, i o njoj će se odlučivati iz Podgorice“ stavom, započeo novu epohu, ne samo političku već opštu, mentalne higijene i normalnosti u javnom prostoru.

Epohu u kojoj lojalnost svojoj zemlji neće biti ekskluzivna vrlina pojedinaca i zbog koje te mediji elita neće proganjati i na silu zaključavati u torove nacionalista. Ne, nije ovo Milo-Momo scenario, nije ovo istorijski zaokret državnog kursa, kako smo naivno i potajno priželjkivali. Naprotiv.

Već drugi put zaredom, za kratko vrijeme, igrači nove političke generacije, gube priliku da steknu istorijski status svojim djelima. Da li je trebalo malo hrabrosti? Trebalo je. Hrabrosti je izostalo. 

Prvo je Abazović 50 hiljada ljudi koji su ga na podgoričkom Trgu nezavisnosti iskreno i emotivno bodrili da kaže istorijsko DA opstanku gradjanske suverene države, koja se tada već držala jednom rukom za vrata od EU, nazvao lelekačima.

Umjesto da bude lider nove Crne Gore, koja će se sa korupcijom boriti na toj vrjednosnoj platformi, on je odabrao „leleču Turci, kukaju bule“ političku ideju kao glavnog saveznika na svom karijernom vrhuncu.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: MILOJKO Spajić ponudio Skupštinu RAJU Mandiću- Hoće li Bošnjaci podržati četničkog vojvodu? (foto)

Između pravoslavnih pan- rusofilskih bratstava kao jedne, i svakog mogućeg modela podrške, koji po želji sam odabere, prograđanske i prozapadne provinijencije, on je odabrao ove prve. Rezultat je stopiran EU put, Vučićevo pozicionarinje kao regionalnog apsolutiste i prokopani tuneli do dokaznih materijala. 

Danas, sličan nedostatak kuraži, samopoštovanja i osnovnog patriotizma ako hoćete, rezultira da OPET, uprkos naučenim lekcijama, potencijalni lider za budućnost, pristane da bude Vučićev pion. 

Koliko su moćne te „slasti vlasti“? 

Nova vlada će se formirati uz podršku „nepoželjnih“ partnera Zapada – jasan i 100 puta ponovljeni stav US diplomata. To je ishod ove obavještajno diplomatske igre. Ako vam neko bude „pakovao“ – a hoće – taj savez kao istorijsko „pomirenje“, dovoljno je samo da se sjetite izjava da su „muslimani lažna vjera“, a „Crnogorci izmišljena nacija“. 

Dobrodošli u klub Jovane Jeremić, Aleksandra Rakovića, i Dragoslava Bokana, dobro došli u Srpski svet kojim se ori muzički hit „Veseli se Srpski rode“, jer se rašta veseliti ima, kad se stihovi ove tužbalice pretvaraju u našu političku realnost.

„Srpski se barjak vije“ do Rumije svakako, a ko zna- dogodine možda i od Prizrena. Ovog puta stvarno, tenkovi su podmazani, i puni i goriva i municije, a „parizer“ ludilo sprskog Kim Dzong-Una na istorijskom maksimumu. „Građansko“ je od par ekselans tekovine, ostala tek puka, izlizana uspomena na bolje vrijeme. Vrijeme koje je ustupilo scenu za nacionalne barjake i srednjevjekovne bliskoistočne melose. 

Bez cinizma i parodije kao odbrambenog mehanizma, kako bi građanima jasnije objasnili kako će izgledati naredna verzija Crne Gore, najslikovitije govori TO da će vojvoda Andrija Mandić- čovjek kome se sudi za terorizam (pokušaj državnog udara)- kojeg su organizovale i finansirale ruske obavještajne adrese- obratite pažnju na ovaj nivo opasnog ludila (bravo Spajki)- biti član nacionalnog Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Čitaj još:   VUČIĆ i Grešne pretpostavke i zaključak: U Crnoj Gori žive građani, a ne etnički predstavnici stranih... (foto i video)

U NATO državi, četnički vojvoda 21. vijeka će donositi ključne odluke kada je u pitanju bezbjednost države, uključujući one o uvodjenju vanrednog stanja, kao i proglašenju ratnog stanja. 

autor: Danilo Marunović

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more