IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA Uzbuna na sjeveru Izraela: Hezbollah bi mogao otvoriti drugi front… (foto, video)

Primljen je izvještaj u vezi sa sumnjom na “infiltraciju iz Libana u izraelski vazdušni prostor”, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF)…

GAZA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 12. 10. 2023… 10: 08… VELIKA Uzbuna na sjeveru Izraela: Hezbollah bi mogao otvoriti drugi front… (foto, video)

Nije dato više detalja i nije jasno da li je infiltracija uključivala avione, dronove, jedrilice, balone ili ljude.

Ovo dolazi u trenutku kada su sirene koje upozoravaju na dolazeću raketnu vatru aktivirane u većem dijelu sjevernog Izraela.

IDF je naredio ljudima u Gornjoj Galileji, u sjevernom Izraelu u blizini granice s Libanom, da se zaklone u skloništima za bombe “u pozadini zabrinutosti zbog infiltracije iz zraka u to područje”, objavilo je regionalno vijeće na svom Facebook računu.

Stanovnicima grada Haife na sjeveru Izraela rečeno je da “odmah uđu u zgrade, zatvore i zaključaju vrata i prozore i ugase svjetla”, objavila je u srijedu općina Haifa.

“Ne napuštajte zgradu dok ne budete obaviješteni da je incident završen”, poručili su iz općine na svojoj Facebook stranici. “Saobraćaj na tom području je zabranjen i do daljnjeg nema pristupa.”

Čitaj još:   DETALJI NAKON POKUŠAJA UBISTVA U NOVOM PAZARU- LJEKARI SE BORE ZA ŽIVOT RANJENOM

Do sada nisu otkrivene nesreće niti su prijavljene žrtve na teritoriji Izraela nakon ovih izvještaja, objavile su izraelske zračne snage na X, ranije poznatom kao Twitter.

“Snage IDF-a skeniraju područje sa zemlje i iz zraka”, navodi se, pozivajući ljude da “nastave da se pridržavaju instrukcija Komande Doma fronta i postupaju u skladu s tim”.

Mark Regev, viši savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je za Sky News da je “već neko vrijeme zabrinut” da će Hezbollah “eskalirati situaciju”. “Ne želimo vidjeti eskalaciju na sjeveru, ali ako nam se nametne rat na dva fronta, nećemo biti iznenađeni. Spremni smo i pobijedit ćemo”, rekao je.

“Nije lako, ali nijedan rat nikada nije lak. Planirali smo tu mogućnost… i možemo voditi, ako bude potrebno, rat na dvije fronte.”

izvor iBalkan.net/ agencije AA

Regev je rekao da zemlja želi izaći iz ovog sukoba s “drugačijom realnošću” i da Gaza “neće biti ista”. “Ovaj rat će završiti pod našim uvjetima”, dodao je, rekavši da će se rješenjem situacija u Gazi “radikalno promijeniti”. 

BONUS VIDEO: İsrail’in tek yenilgisi: Hizbullah’ın yeni hedefi ne?

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 21. februar 2022. godine

izvor iBalkan,net/ agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more