IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREKRETNICA: Iran upozorio- Izrael mora da zaustavi ‘ratne zločine’ prije nego što bude ‘prekasno… (foto, video)

Uz raniju izjavu u kojoj se prijeti operacijom “zrakom, morem i kopnom”, izraelska vojska je rekla da njezine snage spremaju provesti širok raspon operativnih ofanzivnih planova.

TEHERAN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 15. 10. 2023… 00: 08… PREKRETNICA: Iran upozorio- Izrael mora da zaustavi ‘ratne zločine’ prije nego što bude ‘prekasno… (foto, video)

Osmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Oklopna vozila i tenkovi izraelske vojske na ulazu u Pojas Gaze. Mnogi Palestinici počeli su da bježe ka jugu Gaze. Hamas: Sedamdeset civila ubijeno u izbjegličkim konvojima. IDf sproveo više racija u Gazi u potrazi za taocima. Od početka sukoba poginulo više od 1.200 Izraelaca i 1.900 Palestinaca.

Napad na Gazu (Foto: Twitter)

Izraelski tenkovi idu prema granici Pojasa Gaze u južnom Izraelu (Ariel Schalit/AP)

Palestinac ranjen u izraelskim napadima doveden je u bolnicu Shifa u gradu Gazi (Ali Mahmoud/AP)

Iran je upozorio Izrael da odmah obustavi svoje “ratne zločine” protiv Gaze ili bi se mogao suočiti s “velikim potresom” otpora.

Istekao je ultimatum koji je Izrael dao stanovnicima sjevera Pojasa Gaze da napuste svoje domove i odu na jug enklave, piše Al Jazeera Balkans.

Iran je zahtijevao od Izraela da prestane s napadima na Gazu, upozoravajući da bi se rat mogao proširiti na druge dijelove Bliskog istoka ako se Hezbollah pridruži sukobu, dodajući da bi Izrael mogao pretrpjeti “veliki potres”.

Čitaj još:   RAZBOJNIŠTVO: Dvije žene tukle muškarca drvenom letvom i flašom i otele mu telefon...(foto)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je novinarima u Bejrutu da je libanska grupa Hezbolah uzela u obzir sve scenarije rata i da bi Izrael trebao odmah prestati s napadima na Gazu.

Amir-Abdollahian je rekao da je upoznao vođu Hezbollaha Sayyeda Hassana Nasrallaha.

“Znam za scenarije koje je Hezbolah postavio. Svaki korak koji pokret otpora Hezbollah poduzme izazvaće veliki potres u cionističkom entitetu”, rekao je.

“Želim upozoriti ratne zločince i one koji podržavaju ovaj entitet prije nego što bude prekasno da se zaustave zločini nad civilima u Gazi, jer bi za nekoliko sati moglo biti prekasno.”

Istekao rok za evakuaciju civila. Izraelska vojska objavila što planira u Gazi

Izraelska vojska objavila je da je spremna za “koordinisanu” vazdušnu, kopnenu i pomorsku ofanzivu u Gazi. Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su saopštenje u kojem navode da se pripremaju za “sprovođenje širokog spektra operativnih ofanzivnih planova” – ne navodeći kada će se oni dogoditi.

Čitaj još:   Više je SEVERINA, jednom svojom izjavom: "I ne dajte Crnu Goru" napravila, nego svi emisari koji je pohode… (foto, video)

Planovi bi mogli uključivati “kombinovane i koordinisane napade iz vazduha, mora i kopna”, rečeno je.

Dodali su kako je oprema potrebna za borbu posljednjih dana “prebačena relevantnim snagama”. “Bataljoni i vojnici IDF-a raspoređeni su širom zemlje i povećavaju operativnu spremnost za sljedeće faze rata, s naglaskom na značajne kopnene operacije”, stoji u saopštenju.

Izrael prijeti ‘značajnim kopnenim operacijama’

Američki građanin na prelazu Rafah: Prošli smo kroz pakao prolazeći Gazom

Al Jazeera je razgovarala s američkim državljaninom koji je bio u grupi ljudi s dvojnim državljanstvom u Gazi koji su htjeli preći u Egipat. Rekli su da su ih njihove vlade savjetovale da putuju do prelaza, ali nisu uspjeli preći.

IZVOR (SB)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more