IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČETNIČKI VOJVODA I SRPSKI DESNIČARI- u Prvim Redovima: Porfirije na liturgiji u Podgorici- „Znamo kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo“… (foto)

On je rekao da je srpski narod mnogo vjekova živio bez bilo kakve svoje države ali da nijednog trenutka nije odustao od sebe i svoga identiteta.

-Ovdje je duboko zasađen naš početak i naš korijen. U ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odavde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu. Roditelj svetoga Save prvoga arhiepiskopa srpskog.. – naveo je Porfirije tokom liturgije u hramu hristovog Vaskrsenja.

Ovdje bolje nego na drugim mjestima znamo ko smo, koje smo vjere i ona nas odlikuje i afirmiše, znamo i kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo… – poručio je patrijarh srpski Porfirije Perić tokom služenja liturgije u hramu hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

On je rekao da je srpski narod mnogo vjekova živio bez bilo kakve svoje države ali da nijednog trenutka nije odustao od sebe i svoga identiteta.

– Nikada nije napustio svoju pravoslavnu vjeru i crkvu. Ona ga je vodila i sačuvala do današnjih dana. Projavljujemo da smo narod pravoslavne vjere, pravoslavni hrišćani, a isto tako povrđujemo da je pravoslavna vjera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, međudosbnih odnosa, izgrađivanja duhovne kulture – naveo je Porfirije. 

Rekao je da su oni danas rasijani po svijetu.

– Nalazimo se u više država ali postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim  – a to je pravoslavna crkva i vjera. Dok god smo vezani za tu vjeru mi u isto vrijeme, imajući svoj pravoslavni hrišćanski identitet kao fundament imamo snage i sposobnosti da razvijamo i svaku vrstu našeg identiteta.

Čitaj još:   SKANDAL: Načelnik bjelopoljske policije Radovan Tončić ignorisao Ombudsmanove preporuke da ne krši Ustav i da ne diskriminiše službenike Crnogorce i Bošnjake! (foto)

To ako igdje znamo, znamo ovdje u Podgorici jer ovdje je duboko zasađen naš početak i naš korijen. U ovom gradu rođen je srpski župan Stefan i odvde dejstvujući ujedinio je Rašku i Zetu. Roditelj svetoga Save prvoga arhiepiskopa srpskog.. Zato ovdje bolje nego na drugim mjestima znamo ko smo, koje smo vjere i ona nas odlikuje i afirmiše, znamo i kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo… – naveo je Porfirije.

Liturgiji koju je predvodio prisustvovali su ministri tehničke Vlade Dragoslav Šćekić i Vladimir Jokić.

Tu su bili i lideri i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore četnički vojvoda Andrija Mandić, Milan Knežević, Dragan Bojović, Demokratske Crne Gore Velizar Čađenović Danilo Šaranović, kao i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

Liturgiji je prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, kao i lider Dveri..

Prisutni su bili i savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić..

Čitaj još:   PODGORICA Tri neradna dana povodom Kurbanskog bajrama u Crnoj Gori...

Liturgija je održana povodom 10 godina od osveštenja tog objekta. Kasnije je planirano da Porfirije i Joanikije osveštaju kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

izvor: SB

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more

DANAS Podgorica: Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija…

Danas je, Crnogorski pokret (CP) podnio je osnovnom državnom tužilaštvu Read more