IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ROMAN Jakič: Problemi Crne Gore neće se riješiti sami od sebe, sjutra se možete probuditi u sasvim drugoj državi… (foto)

Sagovornik Analitike upozorava da dugi niz godina postoje ozbiljni pritisci da se Crna Gora skrene s euroatlantske orijentacije, te da su vodeći političari bivšeg DF to jasno artikulisali. Ocjenjuje i da igra nije izgubljena do zadnje sekunde i ukazuje na slabu organizovanost i nedostatak strategije proevropske crnogorske opozicije

„Ne mogu vjerovati da će ovakva vlada raditi na ispunjavanju EU agende, pa makar su im svi dokumenti i izjave u tom smjeru“, poručio je u razgovoru za Portal Analitika predsjednik mreže liberala Jugoistočne Evrope Roman Jakič.

Tu se, kako ističe, slaže s nekim od crnogorskih političkih analitičara koji kažu da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija dobile šamar oko ušiju od onih na čiju su kooperativnost i konstruktivnost računale. 

„Kao što je u kolumni zapisao vaš nekadašnji vanjski ministar i ambasador, gospodin Miodrag Vlahović: “Putinovi miljenici u Crnoj Gori i zagovornici njegove ,,specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, protivnici NATO, negatori srebreničkog genocida i branitelji ratnih zločina i ratnih zločinaca, neprijatelji postojanja Kosova kao nezavisne države, negatori crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta i samostalnosti, najeđeni i naježeni, svih ovih godina, na pripadnike manje brojnih naroda u našoj i u okolnim zemljama – jednostavno ne mogu biti reprezenti politike koja je evropska i evro- atlantska“, ističe Jakič.

Čitaj još:   HRVATSKA U ŠOKU: DVOSTRUKO SAMOUBISTVO! MLADIĆI OSTAVILI JEZIVE OPROŠTAJNE PORUKE...

Samo proevropska vlada može uvesti Crnu Goru u EU

Sagovornik Analitike ukazuje da tri godine u EU slušaju naše vladajuće političare da su za EU, ali od avgusta 2020. godine ništa se, podsjeća, nije pomaklo na crnogorskoj strani. 

„Naprotiv. Glavnog pregovarača nemate već godinu dana, a pregovaračke timove ste promijenili bezbroj puta. Iz jedne vodeće zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, Crna Gore se pretvorila u državu- koja kako izgleda- ne želi u EU.

Tu treba da budem precizan. U EU izgleda ne žele vladajuće strukture od 2020. godine nadalje, dok više od 75% građanki i građana Crne Gore to želi. Valjda su jedino zato vladajućim političarima puna usta EU“, objašnjava Jakič…

„Ja sam siguran da uz permanentnu i agresivnu kampanju negatora takve Crne Gore, većina građanki i građana ove- po meni- predivne i drage zemlje, želi živjeti u slobodnoj, suverenoj, građanskoj, multietničkoj, multivjerskoj i proevropskoj Crnoj Gori.

A tu većinu i tu njihovu želju trebaju sa svim raspoloživim pravnim i političkim sredstvima odbraniti svi oni političari, akademici, predstavnici NVO, pojedinci koji u takvu državu vjeruju.

Za sad su – kako ja vidim- slabo organizovani, nemaju strategiju, lidera i nažalost čekaju da se problemi sami od sebe riješe. A neće. Naprotiv, sjutra će se možda probuditi u jednoj sasvim drugoj državi“, zaključuje Jakič.

Čitaj još:   Evakuisana železnička stanica zbog terorističke prijetnje:"Sumnjiva situacija u vozu" (foto i video)

kompletan tekst na http://analitika.me

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more