IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Evropski parlamentarci danas o popisu u Crnoj Gori… (foto)

Izvjestilac Tonino Picula podnio amandman u kojem navodi da bi popis stanovništva trebalo izvršiti kada se završi politički zastoj u zemlji…

STRASBURG: : Svijet, Crna Hronika, vijesti, utorak, 17. 10. 2023… 10: 00… Evropski parlamentarci danas o popisu u Crnoj Gori… (foto)

Poslanici Evropskog parlamenta danas će razmatrati Izvještaj o napretku Crne Gore… 

Evropski parlamentEvropski parlament

Evropski poslanici razmatraće danas amandman na Izvještaj o Crnoj Gori u kojem se navodi da popis stanovništva treba sprovesti kada se okonča politička nestabilnost. Amandman su podnijeli poslanici z EP Tonino Picula i Pedro Markez.

Autor Izvještaja je Picula i razmatraće ga danas Evropski parlament.

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu koji je podnijet u petak.

Kako se dodaje, očekuje se da će popis biti sproveden na otvoren i transparentan način, bez političkog miješanja, uz pravilno brojenje svih priznatih nacionalnih manjina, bez straha od zastrašivanja ili gonjenja.

U prvom nacrtu izvještaja EP, koji je objavljen krajem juna, Crna Gora je pozvana da sprovede popis stanovništva i domaćinstava do kraja godine, u skladu sa EU i međunarodnim standardima.

Čitaj još:   MEVLUDIN Nuhodžić: GOVOR MRŽNJE PREMA MANJINSKIM NARODIMA NEDOPUSTIV I ZA SVAKU OSUDU...

Ukoliko se popis ne odgodi izvjestan je njegov bojkot, poručili su iz DPS-a jer smatraju da ne postoji ambijent za održavanje regularnog popisa.

“Kod nas ne postoji problem da se popis odrzi i nemamo problem kako ce se građani vjerski, nacionalno ili kako već izjasniti, ali ovaj proces mora biti u potpunosti iskontrolisan, uz ispunjavanje uslova kontrole da bismo imali povjerenje u integritet podataka koji budu prikupljeni”, kazao je vršilac dužnosti predsjednika DPS- a Danijel Živković.

Bojkot popisa predložile su i Socijaldemokrate.

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore podsjećaju da je Eurostat potvrdio da su ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa. Kažu i da DPS- u popis smeta jer će, kako navode, otkriti koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da je popis statističko, a ne političko pitanje, te i da je poziv na bojkot– poziv na protivzakonito djelovanje.

Da razloga za odgađanje nema, smatra i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

“Ne znam šta žele da postignu i šta će neko da kaže za šest mjeseci u Crnoj Gori će da bude drastično drugačija atmosfera i da neće biti kampanje za popis kad bi se odložio za tri ili šest mjeseci”, kazao je Abazović.

Čitaj još:   STRAŠNO, Kako je moguće da 10 dana, policija nema ništa konkretno o ubistvu Lane Bijedić... (foto)

Planirano je da se popis u Crnpj Gori sprovede od 1. do 15. novembra. (A.O.)

izvor Portal analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more