IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Žarko KORAĆ: Izrazito politička posjeta Porfirija pritisak da se CRNOGORCI vide kao SRBI… (foto, video)

Koliko god se dio javnosti u Crnon Gori trudio da posjetu patrijarha Porfirija prikaže kao nepolitičku, ona je bila izrazito politička,kaže u izjavi za portal Standard profesor i politički analitičar Žarko Korać.

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 17. 10. 2023… 12: 30… Žarko KORAĆ: Izrazito politička posjeta Porfirija pritisak da se CRNOGORCI vide kao SRBI… (foto, video)

Korać navodi da je posjeta bila pritisak da se Crnogorci vide prije svega kao Srbi, kao da se predhodnih stotinak godina baš ništa u Crnoj Gori nije dogodilo.

Kako kaže Korać, pored Porfirijevih standardnih i duboko pogrešnih stavova, da niko ne može biti Srbin a da nije vezan za SPC, dodao je novi i zbunjujući: da je Podgorica centar srpstva, što naravno ne odgovara istorijskim činjenicama.

“U cjelini, prema njegovim stavovima, posjeta je bila pritisak da se Crnogorci vide pre svega kao Srbi, kao da se predhodnih stotinak godina baš ništa u Crnoj Gori nije dogodilo”, kaže Korać.

Čitaj još:   Živković: URA DOBIJA I IZVRŠAVA NALOGE VUČIĆA

“Njegove reči da svi u Crnoj Gori “znaju ko su”, je nesporno tačna, jedino nema značenje koje mu on pripisuje– i on je u potpunosti izbjegao da pomene najbrojniji narod, a to su Crnogorci”, pojašnjava Korać i dodaji da i oni očigledno znaju ko su.

U tom kontekstu prema riječima profesora Koraća, bilbordi širom Crne Gore služe nevjerovatnoj kampanji da ubjede i podsjete ljude da su Srbi, a cinik bi mogao da kaže da je to sasvim promašeno, jer jadna je ona nacija koju moraš da podsjećaš na njen nacionalni identitet.

“Pritisci u Crnoj Gori rastu pred formiranje vlade i popis. I posjeta patrijarha je bila samo to i ništa drugo”, zaključio je žARKO Korać.

BONUS VIDEO; Doček patrijarha Porfirija ispred Hrama

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more