IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“BURE PUNO BARUTA”: Svijet na nogama, Džo Bajden stigao u Izrael… (foto, video)

Pozitivni ishodi Bajdenovog puta prema analitičarima teoretski mogu biti nagovor Izraela da smiri situaciju…

TEL AVIV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, srijeda, 18. 10. 2023… 08: 50… “BURE PUNO BARUTA”: Svijet na nogama, Džo Bajden stigao u Izrael… (foto, video)

Džo Bajdena je na aerodromu dočekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu

Američki predsjednik Džo Bajden u srijedu ujutro sletio je u Tel Aviv i iznenada se našao u situaciji da kao biološka činjenica postane globalni politički rizik.

Ova samo naizgled čudna teza kristalizirala se brzo nakon najave Bijele kuće da se američki predsjednik sprema na put u Tel Aviv, te se namjerava sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al- Sisijem, palestinskim liderom Mahmoudom Abbasom te jordanskim kraljem Abdullahom.

Plan je bio da američki predsjednik u srijedu boravi u Izraelu nekoliko sati, a potom je trebalo da se zaputi u glavni grad Jordana Aman, gde je trebalo da razgovara s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem, ali i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom.

Čitaj još:   STRADALA JOŠ JEDNA Legenda, košarkaš bivše Jugoslavije, sletio sa puta pri velikoj brzini...

Situacija u regiji koju Bajden planira posjetiti najbolje se može opisati kao bure ili puna baruta sa zapaljenim fitiljem.

Drugim riječima, Bijela kuća je relativno brzo prilagodila retoriku iz apsolutne podrške Izraelu, prema „postavljanju prijateljskih, ali teških pitanja“. No, za Palestince ta teška pitanja Izraelu godinama više nisu niti pitanja. Situacija izaziva ježenje kože.

izvor iBalkan.net/ agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more