IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EP izglasao Rezoluciju o Crnoj Gori: Usvojeni i amandmani kojima se predlaže odlaganje popisa… (foto, video)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je Crna Gora smatrana zemljom koja je najviše napredovala na EU putu, ali je je posljednjih godina izgubila fokus, te propustila određene prilike.

STRASBURG: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 18. 10. 2023… 18: 00… EP izglasao Rezoluciju o Crnoj Gori: Usvojeni i amandmani kojima se predlaže odlaganje popisa… (foto, video)

Evropski parlament takođe je pozdravio rezultate svih izbora koji su se u međuvremenu održali u Crnoj Gori, te su poštovali legitimitet svih izabranih zvaničnika kojeg su im povjerili građani Crne Gore.

Evropski parlament, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGEREvropski parlament, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su na današnjem zasijedanju Rezoluciji o Crnoj Gori, a usvojeni su i amandmani kojima se predlaže odlaganje popisa. U amandmanima koji se odnose na popis između ostalog se navodi da se Crna Gora da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim i EU standardima i čim se završi politički zastoj u zemlji, te da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva.

Za Rezoluciju je glasalo 529 poslanika EP, 51 je bio protiv, a 53 je bilo uzdržano.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

S 529 glasova zastupnika za, 51 glasom protiv, 53 suzdržana izglasao je danas Evropski parlament Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. godinu, posljednji u ovom mandatu Evropskog parlamenta, kojem je autor kao izvjestilac bio hrvatski zastupnik Tonino Picula.

Picula je sa žaljenjem ustvrdio kako je očekivao i nadao se da će imati priliku zadnji govor o Izvještaju o napretku Crne Gore započeti čestitkama Podgorici na sprivođenju kraju dugih, zahtjevnih i iscrpnih pregovora o članstvu i zajedničkom proslavom zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja.

“Nažalost, stvarna situacija, kakva je danas, u velikoj je mjeri demantovala moja, ali i ne samo moja očekivanja. Crna Gora je doduše otvorila sva pregovaračka poglavlja, ali nijedno od njih nije zatvoreno u posljednjih šest godina”i istakao je on.

Formalno je i dalje predvodnica procesa evropske politike proširenja. U praksi, proširenje EU je dobilo novu političku relevantnost nakon ruske agresije na Ukrajinu, lista kandidatkinja se proširila, ali gotovo su sve druge zemlje napredovale u odnosu na ranije pozicije dok Crna Gora propuštala svoje prilike.

Evropski parlament u usvojenom Izvještaju notira kako je politička situacija u Crnoj Gori kontinuirano opterećena blokadama, a političkom scenom dominiraju pretežno unutrašnja sukobljavanja i političke turbulencije. Podrška napretku prema članstvu se često zadržavala samo na formalnim deklaracijama, dok su neki izabrani politički predstavnici bili portparoli politika vanjskog uplitanja.

Evropski parlament takođe je pozdravio rezultate svih izbora koji su se u međuvremenu održali u Crnoj Gori, te su poštovali legitimitet svih izabranih zvaničnika kojeg su im povjerili građani Crne Gore.

Čitaj još:   SKANDAL: GOLA NA VRHU DŽAMIJE U ZAGREBU...

“Jednako tako, EP poštuje volju gotovo 80 odsto građana Crne Gore koji nedvosmisleno podržavaju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Taj podatak trebao bi obavezivati sve političke aktere u Crnoj Gori i mogao bi služiti kao kohezivni faktor u visoko polarizovanom društvu”, poručio je Picula.

Pritom ističe se i uloga Srpske pravoslavne crkve koja je, nažalost, aktivan politički faktor u Crnoj Gori, te se često koristi kao sredstvo vanjskog uplitanja u domaće političke procese.

Izvještaj takođe uredno registrira i pozitivno ocjenjuje kako je Crna Gora potpuno usklađena sa zajedničkom vanjskom politikom EU, pa i u pogledu sankcija Rusiji.

Pozdravljaju i imenovanje troje novih sudija Ustavnog suda kao korak prema rješavanju ustavne krize, a Izvještaj registruje i poboljšanje u sprečavanju korupcije i pozitivan trend u radu Agencije za sprečavanje korupcije.

Pozitivno je ocijenjeno i donošenje nove strategije za reformu javne uprave za razdoblje od 2022. do 2026., no bilježi se i nedostatke napretka u njenom sprovođenju.

Nadalje, zastupnici pozdravljaju i uvođenje strožih kazni za napade i prijetnje novinarima te osnivanje ad hoc povjerenstva za praćenje nasilja nad novinarima.

Na znanje je primljeno i potpisivanje ažuriranog sporazuma između EU-a i Crne Gore o operativnoj saradnji u upravljanju granicama s Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex), a posebno se pozdravlja odluku o prestanku programa stjecanja državljanstva na temelju ulaganja.

“Svi ovi pozitivni koraci bi značili puno više kada bi se paralelno radilo i na otklanjanju sistemskih problema, prije svega detektovanih u mjerilima u poglavljima 23. i 24. Koja se odnose na vladavinu prava i pravosuđe”, poručuju u Izvještaju.

Picula se osvrnuo i na pitanje sprovođenja popisa stanovništva, još jednog od bitnih faktora osiguravanja stabilnosti u Crnoj Gori.

“Kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice oko popisa stanovništva, ne govorimo o njegovom bojkotovnju, već podržavamo sprovođenje popisa kao doprinosa razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva. Otklanjanje političkih blokada bio bi konstruktivan preduslov za njegovo održavanje na otvoren i transparentan način, bez ikakvog političkog uplitanja”, rekao je on.

Picula je poručio da se nada da će Crna Gora u sljedećem mandatu razviti sve svoje kapacitete i uspjeti prevladati interne podjele i u praksi, a ne samo deklarativno, te se istinski posvetiti ostvarenju zacrtanih ciljeva.

“Ne zbog EU nego prije svega građana Crne Gore”, zaključio je Picula.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je Crna Gora smatrana zemljom koja je najviše napredovala na EU putu, ali je je posljednjih godina izgubila fokus, te propustila određene prilike.

Čitaj još:   SULJO, SVAŠTA NAGOVORIO VUČIĆU, PRED ERDOGANOM: Poslije ovih riječi SULTAN ostao zbunjen... (foto)

“Izgubili smo dragocjeno vrijeme i mi se slažemo sa ovim domom da Crna Gora mora ići naprijed, a to je moguće samo ako se zaustavi ovaj period političke nepredvidivosti”, kazao je Verhelji.

Posebno su, dodaje, zabrinuti da institucije Crne Gore ne funkcinionišu.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik kazao je da dok dočekamo formiranje demokratskih institucije nakon izbora, Pokret Evropa sad ima jedinstvenu mogućnost da učini prvi korak u ubrzavanju približavanja EU.

“Oni koji su protiv EU i oni koji pokušavaju povećati svoj uticaj u Crnoj Gori bi mogli ugroziti ovaj put, jer oni sigurno neće približiti zemlju EU. Stoga pozivam sve političare da djeluju odgovorno. Molim vas ostanite na putu ka EU. Samo tako imamo jednu dugoročnu zajedničku budućnost”, poručio je Bilčik.

Evropski parlamentarac iz Hrvatske Tomislav Sokol upozorio je sinoć da su svjedoci zatiranja identiteta Crnogoraca kao zasebne nacije.

“Budimo otvoreni, jer smo na korak stvaranja mini Bjelorusije u srcu Evrope, pod kontrolom Vučiča i Rusije. Molim vas osvijestite se i spriječite to dok još nije kasno”, rekao je Sokol.

Podvukao je da je politička kriza u Crnoj Gori prouzrokovana od strane antievropskih snaga koje pokušavaju formirati prosrpsku i prorusku vlast, samo slijed političkog haosa koji traje od izbora 2020. godine do danas. (A.O.)

BONUS VIDEO: Crnogorska opozicija poziva na bojkot popisa stanovništva

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more