IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JEVTO Eraković: Vladajuće partije po instrukcijama uništavaju državu… (foto)

To što trenutna vlast, odnosno partije koje čine parlamentarnu većinu, ne prihvataju prisustvo opozicije u popisnim komisijama, jasno govori da nema želje da se primijene mehanizmi koje smo zajednički usaglasili prije desetak godina, a koji garantuju povjerenje i kontrole u popisni proces…

Iz svega toga može jasno da se zaključi da vlast ne želi da taj proces bude kontrolisan, a onaj ko ne kontroliše proces ima potpuno drugačije namjere- da falsifikuje podatke i da ih proglasi i učini onakvim kakvi njima odgovaraju– rekao je JEVTO Eraković

o što trenutna vlast, odnosno partije koje čine parlamentarnu većinu, ne prihvataju prisustvo opozicije u popisnim komisijama, kao ni kontrolu popisa kakva je bila, ukazuje na motiv i želju da se nešto sakrije ili falsifikuje, ocijenio je za Pobjedu potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

Smatra da su vladajuće partije dobile instrukcije i da su sve u istom košu zvanom uništavanje Crne Gore.

BOJKOT

DPS je, pored ostalog, tražila uvođenje obaveznog internog i eksternog monitoringa procesa popisa, uz unutrašnju kontrolu svih opozicionih (naročito parlamentarnih) partija, kao i eksternu kontrolu EUROSTAT-a. Podsjetili su da su popisi iz 2003. i 2011. godine održani uz puno uvažavanje međunarodnih standarda i preporuka, ali i uz unutrašnju kontrolu tadašnjih opozicionih partija, što sada nije omogućeno.

Nije uslišen ni njihov zahtjev da se predstavnicima opozicionih partija omogući paritetno učešće u sprovođenju popisa stanovništva, kroz njihovo članstvo u popisnim komisijama, na mjestu preuzimanja rezultata na nivou lokalnih uprava, na nivou Uprave za statistiku Crne Gore, ali i kroz njihovo prisustvo prilikom unošenja i brojanja rezultata popisa.

Razlog zbog čega nije moglo doći do dogovora da se opozicija uključi u ovaj proces, Eraković vidi u želji trenutne vlasti da popis ne bude iskontrolisan.

– To što trenutna vlast, odnosno partije koje čine parlamentarnu većinu, ne prihvataju prisustvo opozicije u popisnim komisijama, jasno govori da nema želje da se primijene mehanizmi koje smo zajednički usaglasili prije desetak godina, a koji garantuju povjerenje i kontrole u popisni proces…

Iz svega toga može jasno da se zaključi da vlast ne želi da taj proces bude kontrolisan, a onaj ko ne kontroliše proces ima potpuno drugačije namjere – da falsifikuje podatke i da ih proglasi i učini onakvim kakvi njima odgovaraju – stava je Eraković.

Čitaj još:   ZLOČIN BEZ KAZNE: Da li će ”opasna priča” o pedofiliji u takozvanoj SPC ikad dobiti epilog?

INSTRUKCIJA

Nijedna od partija vladajuće većine, osim što je bila gluva za zahtjeve opozicije, ostala je nijema i na poruke patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija koji je 14. oktobra, u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, dvije sedmice pred početak popisa, pozvao građane da se identifikuju kao pripadnici srpskog naroda, vjernici SPC koji govore srpskim jezikom.

Erakovića ne iznenađuje ni ćutanje Demokratske i Pokreta ,,Evropa sad“, ističući da treba konačno razbiti iluzije da se radi o građanskim strankama.

– Koliko su građanske, govore nam skorija iskustva tokom formiranja ove vlade. Dovoljan je bilo kakav mig iz Beograda da potpuno promijene sve svoje stavove, ako ih uopšte imaju.

Uostalom, vidjeli smo i na primjeru u Pljevljima koliko su Demokrate građanska partija kada je jedan poziv vjerskog starješine potpuno promijenio pristup prema građanskoj Crnoj Gori i multikulturalnosti koja treba da bude u tom gradu. Prema tome, očekivano je da njihov stav i prema popisu bude takav. Dobili su instrukcije, svi su u istom košu, a taj koš se zove uništavanje Crne Gore. Na nama je da im to ne dozvoli – zaključio je Eraković.

Glavni odbor DPS-a danas će razmatrati prijedlog Predsjedništva te stranke o bojkotu predstojećeg popisa.

DPS je posegao za tom mjerom nakon što je prije dva dana istekao rok koji je ta stranka dala nadležnim institucijama i Upravi za statistiku da odgovore na njihove ranije zahtjeve kojima se traži odlaganje popisa za još pola godine.

Milatović zalutao na funkciju predsjednika

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je, povodom amandmana poslanika Evropskog parlamenta Tonina Picule kojim je traženo da se odloži popis u Crnoj Gori, kazao da ne bi bilo dobro za njega da „bude zloupotrijebljen od lokalnih političara i bude njihov mikrofon u EP“.

– Mislim da gospodin Picula ima vrlo jasne stavove relevantnih evropskih institucija, prije svega EUROSTAT-a, koji je prije par dana dao saopštenje da smatra da je Monstat potpuno spreman da sprovede popis na ispravan i zakonit način. Ne bih volio da se ovo pitanje više politizuje – rekao je Milatović.

Čitaj još:   PROTEST SINDIKATA MEDIJA: Pres centar nije vlasništvo Vlade, nego svih građana CRNE GORE... (foto)

Komentarišući izjavu Milatovića, Eraković je kazao da se uloga koju je dobio kao, kako je rekao, slučajni predsjednik oslikava u njegovom djelovanju.

– To je čovjek koji je potpuno zalutao na svoju poziciju. Ne može da razazna koje su njegove obaveze, a isto tako ne zna kakav diplomatski rječnik je primjeren u razgovorima sa našim inostranim partnerima. Vidjeli smo njegove komentare kad se vratio iz Amerike, kako je nipodaštavao pojedine sagovornike iz Stejt departmenta.

Vidimo i sad kakav odnos ima prema specijalnim izaslanicima koji su zaduženi za Balkan. Očigledno je da mu je potrebno još dosta da uči, ali najveća naša greška i najveća naša mana je što se uči na nama i to ima ogromne posljedice po Crnu Goru- poručio je JEVTO Eraković.

Autorka: Tamara Klikovac

izvor: Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more