IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJTEŽI UDARAC VUČIĆEVOM REŽIMU DO SADA: EP usvojio rezoluciju kojom se poziva na uvođenje mjera protiv srbijanskih vlasti zbog Banjske… (foto, video)

Da je rezolucija usvojena na društvenoj mreži X je saopštio izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik…

BRISEL: Svijet Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19. 10. 2023… 12: 09…  NAJTEŽI UDARAC VUČIĆEVOM REŽIMU DO SADA: EP usvojio rezoluciju kojom se poziva na uvođenje mjera protiv srbijanskih vlasti zbog Banjske… (foto, video)

Dvije strane se pozivaju da se vrate dijalog i rade na deeskalaciji, a posebno se naglašava da bi srpska strana trebala prestati sa zapaljivom retorikom i agresivnim vojnim ponašanjem na, kako se navodi, granici sa Kosovom

Europski parlament usvojio je rezoluciju o nedavnim događanjima u dijalogu Srbije i Kosova, a kojom se Savjet EU i Europska komisija pozivaju da uvedu mjere protiv Vlade Srbije ukoliko se dokaže njezina izravna umiješanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj na sjeveru Kosova.

Da je rezolucija usvojena na društvenoj mreži X je priopćio izvjestilac Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik .

„Potrebna nam je puna istraga o napadu Banjskoj i ispunjenje pravde. Beograd i Priština moraju se također otvoriti mirnim i konstruktivnim dijalogom uz posredovanje EU“ , poručio je Biličk nakon izglasavanja rezolucije u EP-u.

Poslanik Europskog parlamenta Klemen Grošelj objasnio je u izjavi europskom dopisniku N1 , uoči početka današnje sjednice u Strazburu, da eventualne mjere ne bi bile usmjerene prema građanima Srbije.

Čitaj još:   BORIS Mugoša: Može li u Crnoj Gori PREMIJER biti neko ko ima preko 66 godina?

„Poruka je jasna – mi ne sanksikonišemo građane, nisu sankcije protiv Srbije. Prvo treba da se obavi istraga, da Srbija sudjeluje punim opsegom, i oni koji su počinioci, inicijatori, organizatori.. oni će biti sankcionisani, ali tek kad se utvrde sve činjenice“, objasnio je Grošelj . 

Rezolucijom se srpske vlasti pozivaju na punu suradnju u istrazi o napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, kao i da Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za taj sukob, izruče kosovskim vlastima.

EU se pritom poziva da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Radoičiću.

Dvije strane se pozivaju da se vrate dijalog i rade na deeskalaciji, a posebno se naglašava da bi srpska strana trebala prestati sa zapaljivom retorikom i agresivnim vojnim ponašanjem na, kako se navodi, granici sa Kosovom.

Priština se poziva da bez daljnjeg odlaganja uspostavi Asocijaciju/Zajednicu općina sa srpskom većinom (ZSO), u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015., Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Čitaj još:   PODGORICA: Konjević- Krivokapiću,"nema potrebe da se krstite" jer su to papiri, nemaju veze to sa Bogom... (foto i video)

Istovremeno se poziva na ukidanje mjera koje je EU uvela Kosovo, ali kako je objasnio Grošelj za N1, jer prethodno moraju biti ispunjeni svi uvjeti.

BONUS VIDEO: Da li će Srbija biti kažnjena zbog Banjske: „Početak rezolucije EP, kao da je reč o Hamasu“

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more