IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALEN Šćurić o usvojenom prostornom planu Crne Gore: DRITAN Abazović, i sedam novih aeorodroma, je notorna glupost… (foto, video)

Usvojeni prostorni plan Crne Gore koji je predstavio premijer Dritan Abazović a koji predviđa da država ima novih sedam aerodroma, rekavši da je i prije imao provala vezanih za avijaciju, ali da je najnovija ideja “notorna glupost”…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 19. 10. 2023… 14: 09… ALEN Šćurić o usvojenom prostornom planu Crne Gore: DRITAN Abazović, i sedam novih aeorodroma, je notorna glupost… (foto, video)

– Abazović je imao provala u svom mandatu vezano uz avijaciju.  No, svakako i daleko najgore je bilo pregovaranje sa Kastratijem (vlasnik koncesije aerodroma Tirana) oko koncesije na Aerodrome Crne Gore, što bi istinski bila smrt za Podgoricu i Tivat, obzirom da Tirana već sada ubija ove aerodrome– naveo je Hrvatski avioanalitičar Alen Šćuric na svom blogu.

Kako dodaje, sve to zajedno ipak je ništa spram provale koju je Abazović “upravo izvalio u strategiji i prostornom planu Crne Gore do 2040.”

-Plan predviđa, pazite sad, čak sedam aerodroma u Crnoj Gori. Majko mila! Sedam aerodroma? Za koga? Premijer bi uz aerodrome u Podgorici i Tivtu, htio veće aerodrome u Nikšiću i Beranama, te manje u Baru/Ulcinju, Pljevljima i Žabljaku. Isuse i majko božja.

Veći aerodrom u Nikšiću, gradu koji je samo 58 km od aerodroma Podgorica, što je tek 55 minuta putovanja. Koje to ima logike. To je kao da neko radi aerodrom u Karlovcu zanemarivši zagrebački aerodrom.

U Nikšiću aerodrom ima asfaltnu pistu od 1450 metara, relativno veliku stajanku (apron), te hangar sa manjim objektom. On ima svrhu za sportsko letjenje, bez ikakvih investicija može se dodati funkcija letova business jetova i to je to. The end. Nema dalje. I to je previše za Nikšić – objašnjava Šćurić.

Barane su, kako kaže, bile aerodrom koji je imao putničke letove u vrijeme Jugoslavije.

Čitaj još:   KAD POLICIJA ANALIZIRA: Skup na Cetinju predstavljen kao skup ekstremista, oprema pozajmljena– od ,,braće“?! (foto i video)

-Postoji pista (1899 metara) i stajanka, te minijaturni terminal, no isto je propalo i nema upotrebne vrijednosti. Berane su gradić od 11.000 stanovnika. Tu nema smisla ulagati čak ni u poslovno- sportski aerodrom. .

OK, udaljeni su preko dva sata od Podgorice, su na sjeveru i gravitacijska zona je 140.000 stanovnika, pa neka se i aerodrom preuredi u sportsko-poslovni. I to je kraj. Znači eventualno investicija od tri do četiri miliona eura i Crna Gora bi imala dva međunarodna i dva sportsko-poslovna aerodroma.

To znači da bi svi putnici Crne Gore na sat vremena putovanja imali opciju letjenja iz sportsko- poslovne luke, ili dva sata iz međunarodnog aerodroma.

No, graditi manje aerodrome u Baru, Ulcinju, Pljevljima i Žabljaku je ludilo. Za koga u Pljevljima? 27.000 stanovnika. Pa ne grade se aerodromi za 27.000 stanovnika.

Konačno Pljevlja su na 108 km od Berana i 130 od Nikšića. A tek Žabljak? 3000 stanovnika, minijaturno zimsko središte. Pa ne dolaze turisti na skijanje ili sankanje sa privatnim avionima. I raditi dva aerodroma za jedva 30.000 stanovnika na svega 59 km. Pa ovo graniči sa ludilom- naveo je Šćurić.

On je pitao za koga uopšte treba radit aerodrome između Bara i Ulcinja.

-Bar ima 42.000 stanovnika, Ulcinj 20.000. Pa kojem genijalcu je to palo na pamet. Bar je udaljen sat vremena od aerodroma Tivat i 50 minuta od Podgorice. Ulcinj 30 minuta više. Majko mila! Koja glupost. Ovi gradovi su i više nego dovoljno pokriveni postojećim aerodromima.

Pa ne grade se aerodromi na svakih sat vremena, premijeru. Nema tu ni turista, još manje lokalnih putnika koji bi opravdali ovu suludu investiciju. Dakle, ovo je notorna glupost. Izjaviti tako nešto može samo neko ko nema ni malo elementarnog pojma o avijaciji i ima um prosječnog osmogodišnjaka. Ili neko ko želi uzalud potrošiti enorman novac, te napuniti džepove.

Čitaj još:   MEGAHIT- Žene 45 + na tržištu rada: Ne pitaju šta znaš, već koliko godina imaš... (foto, video)

Za ovako sulud projekat novih šest aerodroma treba 200 miliona eura (piste, stajanke, rulnice, terminali, garaže, vatrogasni i privredni objekti, hangari, parking, logistika).

Istovremeno Crna Gora nema nasušno potrebnih 150 miliona eura da dovede Podgoricu i Tivat na minimum funkcionisanja, da ih može sertifikovati i da obavljaju funkciju međunarodnih aerodroma. Tivat nema klimatizacije, aerodromi prokišnjavaju, stajanke su u lošem stanju, treba novi terminal u Podgorici i bitno funkcionalniji u Tivtu, noćno slijetanje u Tivtu…

To su ozbiljni i superhitni projekti. Stoga premijeru, ne lupajte gluposti, ne sanjajte o nerealnim projektima, nego sredite svoje svoje aerodrome koji su vam ispod svakog nivoa– poručio je Šćurić.

Bonus video: Veče sa Ivanom Ivanovićem 777. Gost: Dritan Abazović

Izvor: Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more