IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Vlada Andrije MANDIĆA… (foto)

Jasno je da su pred Crnom Gorom tumorni i teški dani, vjerovatno i mjeseci. Teško je naći adekvatnu paralelu iz istorije koja je opterećena sličnim, doduše manje dramatičnim, momentima.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 20. 10. 2023… 12 09…  DANILO Kalezić: Vlada Andrije MANDIĆA… (foto)

Trijumf politike srpskog sveta može zaustaviti samo brza i moderna reakcija opozicionih partija koje konačno treba da se pomire sa, sad i stvarnim, gubitkom vlasti…

Istočna Njemačka je u svom zvaničnom imenu zadržala ono demokratska. Slično je i sa Sjevernom Korejom. Analogijom, Pokret Evropa sad je jednako evropski kao što su pomenute države demokratske. Nije čak ni pokret a ponajmanje politička partija- tu ih je demaskirala nedavno rehabilitovana poslanica Pejović. U prvom slučaju kad su je preventivno isključili a potom neformalno reinstalirali u partijska tijela. 

Uglavnom, ta grupa političara i onih koji to žele da budu, okupljeni u udruženju ljubitelja prirode, odlučili su da formiraju Vladu čiji će suštinski premijer biti Andrija Mandić – formalno budući predsjednik Skupštine. Štaviše, lider Nove će sa formalno druge pozicije u državi upravljati trećom, a prvom već upravlja njegov politički mentor, predsjednik svih Srba vasione, Vučić. 

Sve ostale interpretacije ove realnosti u nastajanju zapravo služe pomenutoj družini da laže sebe i druge, diplomatama u Podgorici da lažu svoje vlade i suverenističkoj opciji da laže sebe. Laž i nepokolebljiva lojalnost zabludama kao vrhovni domet crnogorske politike! Déjà vu onog scenarija koji je prije više od vijeka Nikolu ostavio bez krune, a Crnogorce lišio državnog krova. 

Čitaj još:   DANILO Kalezić: Ako DPS nastavi da se ponaša „anemično“, njihov prostor zauzeće neko drugi... (foto)

Dekonstrukcija sumanutih teza kojima se vara crnogorska i međunarodna javnost treba da krene od početne laži a to je da je vlada manjinska. Imenovanjem državnih sekretara i pomoćnika ministara, uz popunjavanje upravnih odbora i ostalih tijela, ostaci DF čak i formalno aktivno učestvuju u izvršnoj vlasti.

Bar polovina od pomenutih članova kabineta ne dijeli, što je legitimno, već aktivno radi na podrivanju evroatlantskog puta države. Nalaze se na ekstremnim velikonacionalnim pozicijama, a od većine nikad nismo ni čuli izjašnjenje o krupnim nacionalnim i državnim pitanjima. 

Evropski karakter te vlade najbolje se očitava kroz prizmu političkog djelovanja budućeg ministra vanjskih poslova. Personalni sastav ukazuje na frapantni nedostatak radnog iskustva, osim ako ministarska mjesta nisu uvrštena u program stručnog osposobljavanja, pa će suštinsko rukovođenje zavisiti od državnih sekretara i pomoćnog kadra koji dolazi iz nacionalističkih struktura. 

Na koncu, formalni mandar Spajić neće imati ni većinu za sopstvene odluke. Brak Demokrata i DF-a uz one ministre lojalne pobjedniku ove utakmice Milatoviću garantuju Spajiću samo formalni status i službeno vozilo, razumije se.

Zamešateljstvu oko formiranja Mandićeve vlade gorak ukus daje ponašanje lidera albanskih stranaka. Potez koji prijeti da naruši istorijski dobre odnose Crnogoraca i Albanaca. U trenutku kad se uz popis vodi kampanja protiv gradivnih elemenata crnogorske države lideri tih partija odlučuju se na saradnju sa onima za koje je Kosovo – KiM.

Čitaj još:   LEPA BRENA: Istina o svađi sa Đokovićima, o bolesti, slici sa golim grudima, odlascima u rodno Brčko… (foto)

Jasno je da su pred Crnom Gorom tumorni i teški dani, vjerovatno i mjeseci. Teško je naći adekvatnu paralelu iz istorije koja je opterećena sličnim, doduše manje dramatičnim, momentima. Trijumf politike srpskog sveta može zaustaviti samo brza i moderna reakcija opozicionih partija koje konačno treba da se pomire sa, sad i stvarnim, gubitkom vlasti.

Izvot Portal aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more