IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRITAN Abazović, bespogovorno izvršava sve zadatke koji mu stižu iz Beograda… (foto)

SKANDAL: Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović odbio je na sjednici Vlade u četvrtak da u formi zaključka stavi na glasanje pred ministre apel pet nacionalnih savjeta manjina, strahujući da bi većinom glasova bio prihvaćen zahtjev o odgađanju popisa stanovništva.

Nekoliko ministara je tokom kratke rasprave otvoreno izražavalo bojazan da bi insistiranje na popisu, koji nije kontrolisan, moglo izazvati dodatnu destabilizaciju političke scene u Crnoj Gori. 

Autokratski postupak Abazovića javno su podržali ministri iz Jokovićeve SNP pa apel – nije ni razmatran.

Abazović svoje akcije kod te strukture diže time što izjavljuje da ga ne interesuje što naši partneri iz EU, čija članica želimo da postanemo, pozivaju Crnu Goru da odgodi popis za neko regularnije vrijeme.

U Liberalnoj partiji smatraju da odlazeći predsjednik Vlade više nema većinu za sprovođenje svog nauma i da je zbog toga odbio da glasa o zaključku kojim se odlaže, kako su rekli, instrumentalizovan popis.

UZALUDNA URGENCIJA 

Predsjednici Bošnjačkog vijeća, Nacionalnog savjeta Albanaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Savjeta Muslimana i Romskog savjeta u Crnoj Gori dostavili su urgentan apel Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava da se odgodi popis stanovništva, domaćinstava i stanova, o čemu je resorni ministar Fatmir Đeka informisao predstavnike izvršne vlasti.

U obrazloženju zahtjeva, u koje je Pobjeda imala uvid, navodi se da zbog trenutne polarizacije društva predstojeći popis treba odložiti, uz napomenu da taj proces treba da iskaže i precizno opiše populacije naše države, te da će prikupljeni podaci biti korišćeni u narednim godinama, možda i decenijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj, ekonomskoj i demografskoj sferi.

– Dostavljamo Informaciju u vezi s odlaganjem popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Croj Gori, na razmatranje i usvajanje– stoji u dopisu upućenom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje potpisuju predsjednici Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, Nacionalnog savjeta Albanaca Faik Nika, Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, Savjeta Muslimana Sabrija Vulić i Romskog savjeta Mensur Šaljaj.

Uzaludan apel: Abazović je kazao da je je inicijativa ,,sasvim legitimna“ i da „svi imaju pravo na usmenu raspravu“, ali da se zaključak neće usvajati. Time je prepuštio narednoj vladi Milojka Spajića da u cajtnotu rješava problem.

Čitaj još:   DRITAN Abazović: ''Potpisati'' Temeljni ugovor i staviti tačku...

– Vlada je odluku o sprovođenju popisa donijela početkom godine, odvojila sredstva, odredila datum i započela sve aktivnosti na popisu stanovništva. Nije mogla da kalkuliše sa tim kada će se sastavljati vlada, znala je samo za datum parlamentarnih izbora i taj datum je utvrđen nakon što je donijeta odluka o popisu.

U tom kontekstu, ja ovdje ne bih zauzimao nikakav zaključak, postoji naznaka da će 26. oktobra biti izbor nove vlade, tako da će kolega Đeka ili bilo ko drugi imati mogućnost da ovu inicijativu uputi njima. Mi imamo kapaciteta i spremnosti da sprovedemo popis. Ako naredna vlada razmišlja drugačije, to je potpuno legitimno – lakonski je odbacio prijedlog zaključka odlazeći premijer.

Funkcioner i poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu da Abazovićev potez nije iznenađenje već da odlazeći premijer ,,ima svoju agendu koja se ne poklapa sa interesima Crne Gore“.

KAD VUČIĆ UNAJMI

– Vidjeli ste kako mu prija kad ga vođe velikosrpskog nacionalizma tapšu po ramenima, zahvalni na tome što im je prodao istoriju Crne Gore. Odlazeći premijer je na primjeru Temeljnog ugovora pokazao da nema skrupula, i da će bespogovorno ispunjavati sve zahtjeve koji mu se isporuče iz Beograda.

Kao takav, on je najpogodnija ličnost da sprovede lažni popis, lišen svakog mehanizma kontrole, sa članovima popisnih komisija koje, između ostalih, čine i dokazani ekstremisti velikosrpskog nacionalizma. Abazović je unajmljen da za svog šefa u Beogradu obavi još jedan prljavi posao i sad mora da isporuči rezultat, čak i po cijenu da destabilizuje Crnu Goru– ocjenjuje Nikolić.

Funkcioner DPS- a ističe da bi svaka vlada zemlje kandidata za članstvo u EU preporuke Evropskog parlamenta morala čitati kao obavezujuće.

– Pitanje održavanja popisa, odnosno njegovo odgađanje, biće prva formalna provjera karaktera Spajićeve vlade: odmah ćemo saznati da li je nova vlast, koja je u najavi, spremna da poštuje preporuke koje dolaze iz EU, ili će na startu svog mandata ući u konfrontaciju sa Briselom. Popis je u ovako neregularnim uslovima novi udar velikosrpskog nacionalizma i njegovih jataka na temelje građanske Crne Gore. Na probi je ponovo naš imunitet – ističe Nikolić.

Čitaj još:   SKANDAL: DRITAN u Rožajama dočekan povicima UA, UA… (Video)

Glavni odbor DPS-a usvojio je odluku da se – u ovakvim uslovima, kada su odbijeni svi zahtjevi za kontrolom – građani pozovu na bojkot popisnog izjašnjavanja.

– Nema učešća u lažiranom popisu, niti legitimacije očigledne prevare, jer koliko god ljudi da uzme učešće u bojkotu, biće dovoljno da delegitimiše i obesmisli cijeli proces. Zato svi oni koji se zalažu za beskompromisno održavanje popisa, bez obzira na uslove u kojima se on sprovodi, treba da razmisle još jednom, jer tako radikalan pristup jača nepovjerenje i argumente onih koji će zaštitu integriteta popisnog procesa naći u bojkotu.

Ako ne možemo institucionalno, a ne možemo, onda ćemo koristiti sva ustavno zagarantovana prava da iskažemo svoj stav, uključujući i bojkot – kaže Nikolić.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more