IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIHAJILO Radojičić Šok: TU SMO… Što nam se događa? Prošlost! (foto)

Sve je isto, samo Draže nema! Nasljednik mu je, koliko juče, bio tu u liku srpskog patrijarha ,,Perfidija“… a u djelu isti Draža, ali Evropa to ne čita tako. Ako tako nastavi, jugoslaviziraće se i EU!

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 22. 10. 2023… 12: 10… MIHAJILO Radojičić Šok: TU SMO… Što nam se događa? Prošlost! (foto)

Ponekad je svrsishodnije prepisivati nego pisati. Svojevremeno sam bio revnosni čitalac NIN- a pa sam godinama čuvao njegova izdanja. Bio je jedan od najboljih neđeljnika u SFRJ. Još pamtim njegove aktuelne naslove i teme.

Jednu sam izvadio iz sjećanja i našao potvrdu u sačuvanom broju 1.329, 27. jun 1976. Na koricama je nalov ,,Zašto smo kao jež“. Poruka je očigledna, ticala se Jugoslavije, koja je onda još bila zdrava. Od ježenja do režanja, jednih na druge, proći će bezmalo decenija i po, a potom Udes!

U rubrici Feljton pod naznakom ,,svedočanstva“ pored slike Draže Mihailovića sa suđenja (dok sluša optužnicu) stoji ova najava:

,,Navršava se 30 god. od kako je narodni sud izrekao kaznu ratnom zločincu Draži Mihailoviću, vođi četničke vojske koja je sarađivala sa okupatorom… Sada su sve istine o toj velikoj izdaji dostupne“. Tekst potpisuje, tada vrlo ugledni novinar Živan Mitrović.

Navodim početak: ,,Čim sam u uredništvu ‘Politike’ dobio zadatak da budem izveštač sa suđenja Draži Mihailoviću i drugim izdajnicima našeg naroda, prionuo sam da što više saznam o četničkom pokretu, o nedićevsko- ljotićevskoj družini i o profilima pojedinih aktera suđenja“.

Autor je došao do teksta optužnice (kada i Draža) 10-ak dana pred suđenje… pa nastavlja: ,,Organizacija Draže M. razlikovala se od ostalih izdajničkih, kvislinških organizacija. Kao pomagač nemačko-fašističkih porobljivača ona je posebna pojava…

Uloga četnika u NOR svodi se na nacionalnu izdaju… a gde god je mogla vodila je borbu protiv jedinica Narodno Oslobodilačke Vojske i Pokreta Otpora Jugoslavije…

Na suđenju Draži, dokazano je on davao uputstva svim četničkim jedinicama: da u borbi protiv partizana mogu sarađivati sa svakim, da od okupatora mogu primati oružje, hranu i ostalo što im treba, ali da to uvek čine što skrivenije jer narod osuđuje tu saradnju!

“ Zbog takve djelatnosti, navodi dalje Mitrović: ,,Emigrantska vlada (kralja Petra Karađorđevića) ga od pukovnika unapređuje u tri generalska čina i imenuje za ministra vojske, samo da bi od njega stvorila mit zaslužnog borca…“

Čitaj još:   TRILER NA GRBAVICI: „Zmajevi“ izgubili nakon penala, Irci u finalu baraža Lige nacija za EP... (foto)

Četnički fašisti su danas najveće uzdanice Putinove Rusije a evo šta iz dokumnta, povodom suđenja Draži, navodi Živan Mitrović: ,,Pomagači okupatora videli su svoju perspektivu u pobedi sila Osovine (Njemačka, Italija, Mađarska, Bugarska, Japan i dr.) nad SSSR-om i zapadnim savezničkim zemljama…

Pa nastavlja: ,,Četnici su javno, od samog početka, isticali svoj velikosrbizam, pripisujući ustaške zločine nad srpskim stanovništvom celom hrvatskom narodu. Na toj paroli su proglasili borbu protiv Hrvata do istrebljenja.

Raspirivanje nacionalne i verske mržnje… privukli su četnicima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Dalmaciji i Lici, najmračnije elemente. Ti istureni ‘crni odredi’ izvršili su mnogobrojne svirepe zločine, nad hrvatskim a naročito mslimanskim življem. U isto vreme nisu štedeli ni srpsko stanovništvo, čineći nad njim zločine…

Sledstveno tome četnici su dugo širili parolu stvaranja ‘Velike Srbije’ posle rata (i do danas, napomena M. R.) koja bi obuhvatala celu Jugoslaviju sem krajeva nastanjenim isključivo Hrvatima i Slovencima“. U feljtonu autor citira list „Napred“ valjevskog četničkog korpusa, koji donosi prilog 11. 6. 1944. „Zašto se bore bosanski-srpski četnici?

“ List propagira borbu za Veliku Srbju ,,koja će obuhvatiti sve srpske krajeve a ne nesložnu, trulu Jugoslaviju… i to pet meseci posle takozvanog ‘svetosavskog kongresa’!“

Draža 15. avgusta 1941. piše svom saborcu, četničkom komandantu Kosti Pećancu, da nije još vrijeme za otpor nacističkom okupatoru jer izbjeglička vlada u Londonu, Narodni pokret otpora, smatra šakom nasvjesnih ljudi za preranu akciju protiv Njemaca zbog kojih, kao žrtve odmazde, nedužni stradaju.

,,Četnici su tada govorili da nije vreme za borbu protiv okupatora koji ubija 100 Srba za jednog Nemaca“… te da svaka takva akcija vodi uništenju Srba. Onda na scenu stupaju Crnogorci koji ne ljube lance, a o tome autor ovako piše:

,,U Crnoj Gori, gde je narodni ustanak naglo buknuo u julu 1941. kad je okupator ustanicima zadao prve teže udarce, četničke organizacije su od samog početka, pod okriljem okupacionih trupa i sarađuju s njima u borbi protiv partizanskih odreda…

Čitaj još:   ZAGREB, RAZORAN POTRES: Rušili se zidovi, dijelovi grada bez struje, ima povrijeđenih... (foto i video)

Saveznički oficiri u štabu D. Mihailovića, bili su i ranije i tada, svedoci da se on ne bori protiv okupatora!“ S tom ideologijom ovijanog izdajnika Draža je s okupatorom, kome je odano služio četiri godine, izgubio rat a već 1946. uhvaćen u Bosni, „u jednoj rupi iskopanoj blizu Drine.

Bio je čuvan od svega 11 preostalih vojnika, posle njegovog katastrofalnog poraza, maja 1945. na Zelengori. Hapšenje je odjeknulo kao prvorazredna senzacija u celom svetu. 

FRANS- PRES javlja da je vest izazvala buru oduševljenja u Narodnoj skupštini u Beogradu, jer je bivši ministar vojske kralja Petra II, bio četiri godine zakleti neprijatelj partizana. 

ROJTER-London: ,,Bivši ministar rata je optužen da je sarađivao s nemačkim okupacionim snagama koristeći svoje četničke snage protiv partizana maršala Tita, umesto protiv stvarnog neprijatelja.“

P.S. Šta je danas ostalo od vremena o kome je riječ? Sve! Sve je isto, samo Draže nema! Nasljednik mu je, koliko juče, bio tu u liku srpskog patrijarha ,,Perfidija“… a u djelu isti Draža, ali Evropa to ne čita tako. Ako tako nastavi, jugoslaviziraće se i EU! M.R.Š.

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more