IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZA VDT PODGORICA- “Nož, žica, Podgorica” je samo prekršaj: Kad će institucije krivično procesuirati govor mržnje? (foto, video)

Najmanje 40 navijača Fudbalskog kluba ”Sutjeska” odgovaraće samo prekršajno jer je tužilaštvo ocijenilo da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka zbog nedoličnog pjevanja i uznemirujućeg pokliča: “Nož, žica, Podgorica”.

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, nedelja, 22. 10. 2023… 14: 09… ZA VDT PODGORICA- “Nož, žica, Podgorica” je samo prekršaj: Kad će institucije krivično procesuirati govor mržnje? (foto, video)

Kako je VDT odlučilo da u njihovom djelovanju nema elemenata krivičnog djela nije jasno, jer Zakon o zabrani diskriminacije jasno propisuje šta predstavlja govor mržnje, što su navijači FK Sutjeska 29.maja ove godine javno demonstrirali.

Više državno tužilaštvo u Podgorici,u obrazloženju svoje odluke da navijači “Sutjeske” odgovaraju samo prekršajno, navelo je da su nakon analize dokaza ocijenili da nema osnova za “preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo, koje se goni po službenoj dužnosti”.

Iako već godinama Crna Gora ima problema sa procesuiranjem krivičnog djela “govor mržnje”, član 9a Zakona o zabrani diskriminacije jasno propisuje šta govor mržnje predstavlja.

” Govor mržnje je svaki oblik izražavanja ideja, tvrdnji, informacija i mišljenja koji širi, raspiruje, podstiče ili pravda diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjina”, navedeno je u članu 9a Zakona o zabrani diskriminacije.

Čitaj još:   CRNA GORA: EKSPERTSKA VLADA NA POLITIČKOJ KLACKALICI

Iako prema Krivičnom zakoniku, konkretno odredbi člana 42a i to stavom 1.– Posebna okolnost za odmjeravanje kazne za krivično djelo učinjeno iz mržnje, propisano je:

“Ako je krivično djelo učinjeno iz mržnje prema drugom licu zbog nacionalne ili etničke pripadnosti, pripadnosti rasi ili vjeroispovijesti ili zbog odsustva te pripadnosti, invaliditeta, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, tu okolnost sud će cijeniti kao otežavajuću, osim ako to nije propisano kao obilježje osnovnog ili težeg oblika krivičnog djela.”

Uprkos jasnim odredbama i Zakona o zabrani diskriminacije , Krivičnog zakona Crne Gore, pa čak i Zakona o javno redu i miru, većina počinjenih djela iz oblasti govora mržnje prolazi samo sa prekršajnim prijavama.

Da je to postalo praksa u crnogorskom pravosuđu pokazuje i ovaj posljednji primjer odluke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je jodlučilo da navijači “Sutjeske” odgovaraju samo prekršajno, a ne krivično.

Podsjetimo, dio navijača iz Nikšića, 29. maja ove godine, pred finale Kupa između Sutjeske i Arsenala, u blizini stadiona pod Goricom je uzvikivalo tekst koji podsjeća na najstravičnije događaje u ovom dijelu Evrope nakon Drugog svjetskog rata: “Nož, žica, Podgorica”.

Parola koja se te noći čula u Podgorici je jasna aluzija na uzvike “Nož, žica, Srebrenica”, čime se gotovo tri decenije veliča genocid u kojem su u samo nekoliko dana jula 1995. godine stradala 8.372 Bošnjaka.

Čitaj još:   ONI KOJI ZNAJU: Kućni ljubimci, liječe anksioznost, depresiju, stres... (foto)

BONUS VIDEO: Navijači FK Sutjeska skandiraju “Nož, žica, Podgorica” 29 05 2023

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more