IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZLATKO Vujović: Uticaj zapadnih partnera na novu vladu biće gotovo nepostojeći… (foto)

Crna Gora će dobiti vladu koja će po svojoj ideološkoj orijentaciji biti kontinuitet sa vladom Zdravka Krivokapića, a u svojoj politici i sa vladom Dritana Abazovića.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 22. 10. 2023… 14: 09… ZLATKO Vujović: Uticaj zapadnih partnera na novu vladu biće gotovo nepostojeći… (foto)

Razlika će, u odnosu na posljednje dvije vlade, biti ta da će biti značajno snažnija uloga prosrpskih i proruskih partija koje će ovoga puta imati svoje predstavnike u vladi, na ministarskom i doministarskom nivou, kao i da će uticaj zapadnih partnera biti minimalan, gotovo nepostojeći.

Zlatko Vujović je istakao da je sam model vlasti daleko od koncepta manjinski podržane vlade, te, kako je rekao, predstavlja klasičnu koalicionu vladu, gdje neki koalicioni partneri imaju manje, odnosno drugi veće učešće u vlasti.

Iz njenog sastava je jasno da će se udaljavanje od EU agende, ali i evroatlantske orijentacije Crne Gore nastaviti, odnosno da će omogućiti veći uticaj i prisustvo, pored Srbije, još i Rusije, Kine i Mađarske– kazao je Zlatko Vujović, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring.

Komentarišući to što će mjesto predsjednika Skupštine „pokrivati“ „Za budućnost Crne Gore“, odnosno jedan od lidera te koalicije Andrija Mandić, Vujović je istakao da je pozicija predsjednika Skupštine daleko snažnija u našem političkom sistemu od takozvanog speaker-a, predsjedavajućeg u nekom drugom parlamentu.

” Posebno što je on član Savjeta za odbranu i bezbjednost, tijela koje putem jednoglasnih odluka upravlja Vojskom Crne Gore. Time će prvi put otvoreni protivnik NATO alijanse, i podržavalac predsjednika Putina upravljati crnogorskom vojskom.

Ovim se dovodi u pitanje učešće crnogorskih jedinica u mirovnim misijama, uključujući i KFOR misiju NATO saveza na Kosovu. Pristup povjerljivim podacima Mandića dodatno ugrožava poziciju Crne Gore kao članice ovog sistema kolektivne bezbjednosti. Jasno je da će NATO morati da preduzme dodatne mjere nakon ovih poteza”, istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, jasno je precizirano da partije nekadašnjeg DF-a postaju ministri nakon godinu rada vlade, ali posebno pažnju treba obratiti, kako je rekao, na činjenicu da će državni sekretari iz Nove i DNP upravljati dogovorenim ministarstvima od samog formiranja vlade.

” Stoga možemo reći da formalno odsustvo predstavnika nekadašnjeg DF na ministarskim pozicijama iz ovih partija je samo privid, kojim se pokušava ublažiti reakcija prije svega SAD, Njemačke i UK”, kazao je Vujović.

Komentarišući to što nema Bošnjačke stranke i HGI, kao ni DUA u novoj vladi, Vujović kaže da su pregovori „očito imali za cilj da obesmisle i spriječe formiranje vlade u kojoj bi učestvovale manjinske partije, sem nekih albanskih, te bilo kakvo oslanjanje na dosadašnju opoziciju“.

” Posebno jer su Bošnjačka partija i HGI bili viđeni, od sada vladajućih partija, kao trojanski konji zapadnih partnera. Stoga su različiti akteri povlačili precizne poteze da bi se opravdalo rješenje gdje se pravi vlada u kojoj nema mjesta za Bošnjake, Hrvate i Crnogorce, makar ne one koji nijesu podržani od Srpske pravoslavne crkve”, kazao je Vujović.

Istakao je da smo posljednjih mjeseci svjedočili procesu u kome su sa jedne strane Srbija i Rusija, pokušavale da odnesu prevagu nad zapadnim parterima i dovedu do formiranja vladajuće većine koja neće biti prozapadna.

” Iako je mandatar Spajić važio za nesporno prozapadnog političara, postao je lider parlamentarne većine koja nije niti proevropska niti prozapadna, a jedan njen dio je jasno antizapadno, a posebno antiamerički orijentisan”, kaže Vujović.

Smatra da je Spajić postavio veoma ambicioznu ekonomsku agendu, računajući da će mu ona donijeti veliku popularnost.

” Iako još uvijek nije objasnio način kako će zarade porasti, jasno je kroz ekonomsku analizu da planira da ukine obavezno penziono osiguranje. Pretpostavka je da će se u cilju izbjegavanja odgovornosti prema građanima, opredijeliti za ukidanje instituta obaveznosti, odnosno da će zaposleno lice odlučivati da li će poslodavac uplaćivati penzione doprinose u penzioni fond ili će taj neto iznos uplaćivati zaposlenom.

Građani, u velikom broju, bi se u tom slučaju, trebali opredijeliti za isplatu neto iznosa, jer suočeni sa inflacijom, lošim standardom će posegnuti za trenutnim ublažavanjem lošeg stanja u kome se nalaze. Posebno će ovo biti izraženo kod kategorija stanovništva koje lošije žive.

Na taj način će doći do povećanja prosječne neto zarade, a takođe i do povećanja broja zapošljenih jer će za poslodavca biti svejedno da li će lice zaposliti kroz ugovor o radu ili ugovor o djelu. Spajić će dobiti željene brojke kada je riječ o uvećanoj prosječnoj zaradi i povećanom broju zapošljenih, ali će ostati velika rupa u budžetu jer treba isplaćivati penzije aktuelnim penzionerima kao i onima koji će steći penziju kasnije.

Čitaj još:   SAD: OTAC I SIN IZ ULCINJA PROGLAŠENI HEROJIMA NJUJORKA... (video)

Dok građani budu u početnoj euforiji, uvjereni da je došlo do povećanja zarada, visoka inflacija dodatno podstaknuta trenutnim velikim povećanjem će anulirati njihovu kupovnu moć. Stoga će raspolagati sa sličnom kupovnom moći, prije Vladinih mjera, a ostaće bez prava na penziju. Slično će biti i sa građanima koji se nijesu odrekli penzionog osiguranja, jer će inflacija dodatno obezvrijediti njihova primanja, ali će ipak sačuvati pravo na penziju”, objasnio je Vujović.

Prema njegovim riječima, i za ovaj plan Spajiću je potreban novac, jer se, kako je kazao, minusi ne mogu nadomjestiti povećanjem broja zapošljenih koji plaćaju porez, niti povećanjem drugih prihoda u budžetu, stoga je Spajiću potrebno veliko kreditno zaduženje.

” Da bi njegova vlada preživjela 2024. odnosno normalno funkcionisala u 2025. godini moraće se zadužiti ne manje od dvije milijarde eura. Time što je ušao u konfrontaciju sa zapadnim partnerima novac bi morao tražiti na druge adrese.

Takvo zaduživanje je veoma rizično za onoga ko pozajmljuje jer će se finansirati vraćanje prethodnih dugova i zaduženje za pokrivanje deficita, nastalog zbog uvođenja neodrživog modela. Ako nema Zapada, moguće adrese mogu biti Rusija, Kina ili neke arapske zemlje. Rusija nema novca, makar ne toliko, a Arapi ne ulažu novac u neodržive projekte. Stoga jedina adresa kojoj se Spajić može obratiti, ako izostane podrška Zapada jeste Kina.

Posebno ako posreduju Srbija i Rusija. To bi moglo da korespondira sa tekućim pregovorima sa Kinezima oko nastavka gradnje neizgrađenih dionica auto-puta Bar – Beograd u Srbiji i Crnoj Gori. Naravno, Crna Gora bi u tom slučaju morala da garantuje sopstvenom imovinom ili preko posrednika.

Stoga se otvara prostor za investicije Kine, ali i nekih drugih zemalja preko kojih bi se plasirao skriveni ruski ili kineski novac, kao recimo Srbije i Mađarske koje ne kriju zainteresovanost za strateške investicije (auto-put, željeznica, Luka Bar, aerodromi, ali i energetski sektor)”, istakao je Vujović.

Ocijenio je da stoga i ne čudi da nekadašnji DF preuzima kontrolu upravo u tim resorima, a zadržava kontrolu nad EPCG i drugim subjektima iz ovih sektora.

” Stiče se utisak da postaje sve realniji scenario da Rusija i Kina, u sinergiji i savezništvu sa Srbijom i Mađarskom preuzimaju ne samo kontrolu nad Crnom Gorom u političkom smislu, već i u ekonomskom”, kazao je Vujović.

Istakao je da, ukoliko se desi ovaj scenario, Crna Gora će postati negativni primjer rusko-kineske sinergije, ali i onoga što se dešava na globalnoj sceni.

” Neodlučnost i pogrešni potezi zapadnih saveznika dovode do preuzimanja njihovih manjih saveznika od Rusije i Kine, iako to nekad izgleda kao neka lokalna priča. Srbija će ovim potezima uspjeti da preuzme kontrolu nad Crnom Gorom, a stvarnu kontrolu će imati Rusija i Kina.

Na taj način Kina i Rusija će imati pomorsku konekciju sa Srbijom, čime će njihovo savezništvo biti efektivno ne samo na političko-ekonomskoj već i na vojnoj ravni”, istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ostaje nepoznanica reakcija zapadnih partnera kada je riječ o razvoju događaja u Crnoj Gori.

” Teško je vjerovati da oni mogu spriječiti formiranje ove vlade. No, svakako mogu spriječiti nastavak ovog scenarija. Pitanje je da li na ovo gledaju kao proces, ili kao izolovani incident. Umjesto da Crna Gora, brzim učlanjenjem postane članica EU, i primjer za podsticanje drugih zemalja Zapadnog Balkana, jer je mala ekonomija, sa malim problemima, veoma laka za apsorbovati EU, njena mala veličina postaje prilika za druge geostrateške igrače da preuzmu inicijativu na Zapadnom Balkanu. I to kroz preuzimanje kontrole nad jednom članicom NATO-a”, kazao je Vujović.

Smatra da je, ipak, teško vjerovati i pored pogrešne politike udovoljavanja srpskom predsjedniku Vučiću da ovaj proces nije vidljiv na ključnim adresama.

” Stoga očekujem snažan pritisak na vladu, posebno eventualnog premijera Spajića. Spajić će svakako biti meta pritiska jer njegova trenutna pozicija ne bi bila moguća bez otvorene i snažne podrške Zapada. Stoga ne bih isključio i uvođenje sankcija nekim pojedincima nove vlasti.

Čitaj još:   ZLATKO Vujović: Šokiran sam i razočaran analizom o ultradesničarima i ekstremistima...

Zapadu postaje, istina sporo, i sa zakašnjenjem, jasno da moraju oslabiti Vučića, ako žele ostvariti makar nekakav rezultat na Zapadnom Balkanu. Dovođenjem sebe u poziciju da su ostali gotovo bez uticaja na zemlje Zapadnog Balkana, ili da su na tim pozicijama saveznici njihovih konkurenata, zvuči prilično poražavajuće.

Ostaje da vidimo da li će shvatiti da se najlakše udarac može Vučiću zadati u Crnoj Gori. Ukoliko najavljena koalicija i njena vlast se konsoliduje u Crnoj Gori, onda je Zapad trajno izgubio nadu da ostvari kontrolu nad Srbijom, ali bi i učinio realnim šanse Rusije i Kine da kontrolišu, ako ne kompletan, onda najveći dio Zapadnog Balkana i to u veoma kratkim rokovima.

Ako više ne može računati niti na jednog političkog aktera iz avgustovske većine (uključujući PES) Zapad će morati da se vrati starim savezništvima, ali i da podrži izgradnju novih. Alternativa je Kina i Rusija na Jadranskom moru”, kazao je Vujović.

Na pitanje zašto je Spajić odlučio da ide putem koji zvanično ne podržavaju međunarodni partneri, Vujović je istakao da je to – ko je odgovoran za preokret Spajića, manje važno.

” Ne možemo znati da li je ovo bila igra svih, ili dijela njih, koji su formirali vladajuću većinu. Ne možemo znati ni da li je ovo bio plan od početka ili iznuđeno rješenje. Spajić će imati priliku da brzo odgovori na ova pitanja. Objašnjivo je da je morao da formira vladu, bez obzira sa kim. Zvuči možda prejako, ali on nije imao neki izbor.

Alternativa je bila da izgubi i vlast (koju još uvijek nije dobio) i partiju, i poslanički klub. Međutim, kada postane premijer kontrolisaće i vladu i partiju, znaće se i sa koliko poslanika raspolaže. Tako da će Spajić biti u dramatično boljoj situaciji. Ali i bez prostora za izgovore. Tako da bih ja ostavio prostor za konačno projektovanje scenarija i u kojem će brzo doći do promjene vlasti u Crnoj Gori. Pod promjenom mislim na raskidanje vladajuće koalicije i pravljenje nove”, kazao je Vujović.

Dodao je da će Spajić, kao premijer, morati da se suoči sa Zapadom, ali ne samo on nego i neki drugi akteri koji su previše puta iznevjerili svoja obećanja i uvijek birali neke druge lidere.

Spajić bi sprovođenjem popisa svoju vladu doveo u političko blato

” Odgađanje popisa će biti prvi test, a vjerovatno i posljednji ove nove vlade, da li može da ostane na strani Zapada”, kazao je Vujović.

” Spajić bi sprovođenjem popisa doveo svoju vladu u političko blato, sa teškim političkim neuspjehom te konfrontacijom sa Zapadom, ali i paljenjem mostova za eventualnu saradnju sa sadašnjom opozicijom. Bez tih mostova eventualne saradnje sa opozicijom i podrškom Zapada, politička sudbina Spajića je prilično jasna, ali i kratka.

Stoga u interesu njega, ali i njegove partije je da nađe dogovor sa opozicijom, te iskoristi preporuku Evropskog parlamenta da se elegantno izvuče iz ove situacije. Dobio je pažljivo konstruisanu šansu. Vidjećemo da li će je iskoristiti”, dodao je Vujović.

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more