IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIJELO POLJE: Lokalna vlast podržala rekonstrukciju Hajdar- pašine džamije, četnici je 1943. zapalili i porušili… (foto)

BIJELO POLJE– Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Opštine Bijelo Polje napravio je ključan korak ka oživljavanju jednog od najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika u Crnoj Gori, izdavanjem Urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju Hajdar-pašine džamije u Radilićima…

Ova velelepna džamija, koja datira iz 17. vijeka, predstavlja ne samo izuzetno važan deo sakralne kulturno-istorijske baštine Bošnjaka u Crnoj Gori, već i igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog i vjerskog identiteta ove zajednice. Njen značaj prelazi granice opštine, čineći je jednim od kulturno-istorijskih bisera države Crne Gore.

Nažalost, 1943. godine, Hajdar-pašina džamija je bila žrtva nasilja kada su je četnici pod vođstvom Pavla Đurišića zapalili i porušili. Od tada, njeni ostaci su prepušteni nemilosrdnom zubu vremena, ali i pored toga, temelji, pod, ostaci nekoliko zidova i minaret i dalje stoje kao simbol otpornosti i prkosa.

Obnova Hajdar-pašine džamije ne bi bila moguća bez izuzetnog doprinosa Islamske zajednice u Crnoj Gori, a posebno Medžlisa Islamske Zajednice Bijelo Polje. Njihova posvećenost očuvanju kulturne baštine i identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori igrala je ključnu ulogu u ovom procesu.

Čitaj još:   SANDŽAK: KATASTROFA U REZERVATU PRIRODE UVAC podavili se mladunci bjeloglavih supova zbog TURISTIČKIH HELIKOPTERA ... (foto i video)

Ovaj projekat rekonstrukcije ne predstavlja samo obnovu fizičke strukture džamije, već i ponovno rođenje kulturnog i duhovnog centra za Bošnjake u Bijelom Polju i šire. To je prilika da se mladim generacijama prenesu znanja o bogatoj istoriji i kulturi Bošnjaka u Crnoj Gori, kao i da se ojača zajedništvo i solidarnost unutar zajednice.

Sada, sa izdatim Urbanističko-tehničkim uslovima, put je slobodan za početak radova na rekonstrukciji. Očekuje se da će ovaj projekat ne samo obnoviti Hajdar-pašinu džamiju do njenih nekadašnjih visina, već i da će joj dati novi život kao centru kulture, obrazovanja i duhovnosti, osiguravajući da njen značaj i ljepota budu sačuvani za buduće generacije.

Zajednica Bijelo Polje i Crna Gora kao država imaju razloga za ponos, jer je korak koji su napravili ka obnovi Hajdar-pašine džamije korak ka očuvanju njihove kulturne baštine, ali i korak napred u izgradnji društva koje cijeni i štiti historiju i identitet.

izvor: sandzakdanas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more