IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOŠ Đuričković: MILOJKO Spajić, pokazao kukavičluk; VUČIĆ želi da realizuje popis, kako bi zaokružio dominaciju u Crnoj Gori… (foto, video)

Mandatar za sastav 44. vlade Milojko Spajić pokazao je da politički protivnici unutar njegove partije mogu da ga napadaju bez straha i bojazni da će im on odgovoriti. Štoviše, mnogo je skloniji da se podredi stavovima poslanice Jevrosime, da spušti glavu pred predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i isto tako mnogo skloniji da spušti glavu pred DF- om, uprkos svemu onome što je rekao, ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata Miloš Đuričković, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

On je kazao da očekuje uspješan bojkot popisa a da od nove vlade ne očekuje ništa dobro.

Način na koji je formirana 44. vlada, smatra Đuričković, pokazuje da ovdje data riječ ne vrijedi mnogo.

“Proces koji je pratio sastavljanje 44. vlade ukazuje da ne možemo da očekujemo ništa dobro. Narodu se to pokušava predstaviti kao izraz demokratskih principa, a u suštini je jasan pokazatelj totalno urušenog političkog sistema, gdje izgovorena javna riječ ne predstavlja ništa a krucijalni stavovi, koji bi trebali da budu reper koje prati cjelokupno društvo, ne znače ništa”, istakao je Đuričković.

U toj vladi umjesto evropskih tema, kako navodi, očekuje nas vraćanje u narativ devedesetih. Dodaje da Spajić neće imati veliku moć i  da je lider PES-a pokazao da nema viziju za drugačije poteze.

Ukoliko se nova vlada ogluši o upozorenja, koja u kontinutetu stižu iz evropskih centara da, ukoliko uključe ZBCG u Vladu neće biti partner, polazeći prevashodno od bankarskog i privrednog sektora logično je, smatra, da oni neće više imati interesa da ulažu u Crnu Goru.

“I Zapad je svjestan da je Crna Gora ugrožena kao građanska država. Zato danas šalje drugačije poruke nego prije tri ili dvije godine jer je u međuvremenu Dritan Abazović iznevjerio njihova očekivanja. Zapad neće podržavati vladu koja će svaki dan biti sve više proruska, odnosno antievropska”, poručuje Đuričković.

Čitaj još:   ’’RENT A MLADA’’: Agencije za iznajmljivanje nevjesta sve popularnije u Crnoj Gori! (foto, video)

Najnovije poruke Aleksandra Vučića uoči popisa pokazuju da Srbija, kao i devedesetih, ne želi ravnopravne susjede, navodi Đuričković i dodaje da srpski lider želi da dominira u Crnoj Gori.

“Koliko god da je Vučić za protekle tri godine imao i crkvu i izvršnu vlast nije imao građane. Dominantno raspoloženje građana Crne Gore prema Aleksandru Vučiću je negativno, čak i onih koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Sada je on krenuo u zadnju etapu i zato mu je potreban popis na kojem će se ljudi izjasniti domnantno da su Srbi. Zato i prijetnje. Bez obzira na sve okupacione metode, nikada ne možete imati potpunu kontrolu nad jednom držvom ako nemate njeno građanstvo”, ističe Đuričković.

Đuričković očekuje uspješan bojkot popisa, a vlast poziva da ga odloži dok se ne uspostave mehanizmi kontrole i time pokaže da je evropska kao što tvrdi.

“Nećemo učestvovati, nećemo se popisivati osim u slučaju fer načina, na kojem građani mogu da se izraze slobodno. Ko god kaže da danas u Crnoj Gori građanin može da se slobodno izrazi nije dobronamjeran. U državi u kojoj predsjednik Opštine Pljevlja presrijeće autobus sa građanima druge vjeroispovijesti, odnosno etničke pripadnosti, nazivajući ih pogrdnim imenima, zar on treba da bude predsjednik u toj opštini?! On treba da bude u zatvoru”, naglašava Đuričković.

Većina albanskih partija, kaže, podržala je Spajićevu vladu zato što vjeruje da će trajati najduže godinu.

Čitaj još:   TARGETIRANJE PREMIJERA: Proruski mediji dezinformacijama sprovode maligni uticaj kontra EU integracija... (foto)

“Vlada u kojoj bitiše DF, koji je, po onome što su radili i načinu na koji su pokazivali da je smisao njihove politike zadnjih trideset godina upravo da se satre albanska manjina u Crnoj Gori, na Kosovu, i da se generalno kao nacija satru, za mene bi bila crvena linija. Sa te strane je veliko razočarenje da neko ima volje da formira vladu sa takvim akterima”, zaključuje Đuričković.

izvor: gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more