IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević: RAJO Mandić, ŠTO ĆE REĆI BIRAČIMA- Izdao Putina, Kosovo i sve za što se zalagao zbog fotelje predsjednika Skupštine CRNE GORE… (foto)

Potpuni ideološko-politički preokret koji je Mandić napravio je u krajnjem i očekivan, ali je samo pitanje kako će na to reagovati njegovi tvrdokorni glasači, koje je godinama potpaljivao anti-NATO pričom, zalaganjem protiv suverenosti Crne Gore, ljubavlju prema Putinovom režimu i prije svega, bajkama o očuvanju kosovskog zavjeta.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, vijesti, utorak, 24. 10. 2023… 11: 09… BALŠA Knežević: RAJO Mandić, ŠTO ĆE REĆI BIRAČIMA- Izdao Putina, Kosovo i sve za što se zalagao zbog fotelje predsjednika Skupštine CRNE GORE… (foto)

Ali Mandić makar može da očekuje razumijevanje od svog nalogodavca Vučića, jer je srpski autokrata faktički odavno priznao nezavisnost Kosova, a njegova unutrašnja i spoljna politika nikad nijesu bile zasnovane na nečemu što bi imalo i primjese principa.

Piše: Balša Knežević

Lider Nove srpske demokratije, doskorašnja prva violina profesionalnog srpstva u Crnoj Gori Andrija Rajo Mandić, po svemu sudeći odlučio je da pred kraj karijere pogazi sve političke i ideološke principe za koje se zalagao, zarad smiještanja svoje pozadine u udobnu fotelju predsjednika crnogorske Skupštine.

Lideri 11 partija sklopili su prije nekoliko dana koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti, po kom bi Mandićeva koalicija ZBCG nastala od pokojnog DF-a, trebalo da podržava vladu iz parlamenta, a da u nju uđe do kraja 2024. Prema sporazumu Mandiću treba da pripadne  mjesto predsjednika parlamenta, a sve to bi trebalo da bude ozvaničeno na sjednici Skupštine koja će uskoro biti zakazana.

Ono što je veoma simptomatično, a što je ostalo u drugom planu zbog zabrinutosti što će četnički vojvoda zauzeti mjesto predsjednika Skupštine, je činjenica da je Mandić morao da pogazi sve svoje političke, ideološke i etičke principe da bi došao na ugovoreni položaj.

Po sporazumu koji su potpisali Mandić, ali i njegov kolega Milan Knežević, moraće da prihvate načela koja su potpuno suprotna njihovom političkom i ideološkom opredjeljenju.

Knežević, međutim, u ovom aranžmanu još uvijek nije dobio ništa značajno što bi ga vezalo za sporazum, pa ćemo o njegovim opcijama pisati naknadno. Uostalom, uvijek može da kaže da su ga Rajo i Vučić primorali da sudjeluje u činu izdaje srBstva.

U sporazumu koji je dostupan javnosti između ostalog se navodi:

Čitaj još:   HLADNOĆA OKOVALA BIH: IZDATA UPOZORENJA, Nove snježne padavine, temp. i do - 15 C...

– Iskazujući privrženost Crnoj Gori kao svojoj kolijevci i kući u kojoj ravnopravno žive, kao svoji na svome, svi njeni građani koji je tvore, i Crnogorci, i Srbi, i Bošnjaci, i Albanci, i Muslimani, i Hrvati i Romi i svi građani pripadnici ostalih naroda”.

– Čvrsto opredijeljeni da Crna Gora bude punopravna članica Evropske unije i kredibilan NATO saveznik

– Naš Ustav jasno propisuje vrijednosti koje se obavezujemo da ćemo poštovati, te da ćemo sprovoditi standarde u okviru procesa EU integracija.

Jasno smo definisali i uskladili stavove oko vanjske i bezbjednosne politike sa EU i NATO.

Politički preporođeni Mandić

– Vlada će biti fokusirana na jasan programski kurs. Saglasni smo da će vanjskopolitička orijentacija 44. Vlade biti utemeljena na punoj posvećenosti EU integracijama i ubrzanom procesu pristupanja Crne Gore EU aktivnom i kredibilnom članstvu Crne Gore u NATO..

Daljem razvijanju prijateljske saradnje sa svim državama priznatim od strane Crne Gore (uključujući i suverenu državu Kosovo nap.a.), te jačanju uloge naše države u multilateralnim inicijativama i organizacijama. Vlada će ostati posvećena potpunoj usklađenosti vanjske politike sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, uz poštovanje svih međunarodno preuzetih obaveza i ugovora.

Doskorašnja najčvršća uzdanica profesionalnog srpstva u Crnoj Gori, koji je bio jedan od glavnih zagovarača da Crna Gora ne treba da bude suverena država, veliki putinofil koji je rekao da Putina doživljava kao svog predsjednika, dugogodišnji saradnik svih autokratskih režima u Srbiji, a posebno ovog Vučićevog, veliki branitelj srpskog prava na Kosovo i negator ove države, odjednom je pristao da potpiše da će zastupati sva načela suprotna gore navdenim. 

I to zbog fotelje predsjednika Skupštine!

Dakle, Mandić je potpisao da Crnu Goru doživljava ”kao svoju kolijevku i kuću”, da je ”NATO saveznik”, da će ”ostati posvećen potpunoj usklađenosti vanjske politike sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, što znači podrška sankcijama uvedenim protiv Rusije i Putinovog režima. Takođe, Mandić se saglasio da ”razvija prijateljsku saradnju sa svim državama priznatim od strane Crne Gore”, uključujući i suverenu državu Kosovo, koju je naša država davno priznala.

Sve ovo je veoma pozitivan i emancipatorski korak kada je u pitanju Andrija Mandić, koji je konačno prihvatio neke progresivne političke ideje.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: Porfirije pričom o jevanđeljima hipnotiše nacionaliste, Vučić može samo da ćuti i sluša uputstva o predaji Kosova... (foto, video)

Ovakav korak Mandića u neku ruku i ne čudi, jer prema podacima Vikiliksa objavljenim 2011. godine, on je 2007. godine u Američkoj ambasadi dao obećanje da će uvesti Crnu Goru u NATO, ako mu  pomognu da sruši tadašnji režim DPS-a. Vojvoda je, prema podacima Vikiliksa, čak pokušao da ubijedi rukovodstvo svoje partije da podrži ulazak Crne Gore u NATO, ali se to izjalovilo.

Makar će ga Vučić razumijeti

Stoga je potpuni ideološko-politički preokret koji je Mandić napravio u krajnjem i očekivan, ali je samo pitanje kako će na to reagovati njegovi tvrdokorni glasači, koje je godinama potpaljivao anti-NATO pričom, zalaganjem protiv suverenosti Crne Gore, ljubavlju prema Putinovom režimu i prije svega, bajkama o očuvanju kosovskog zavjeta.

Ali ako je Raju za utjehu, ne mora da brine da će ga kritikovati, ili biti razočaran njegov nalogodavac, čelnik kriminalno-terorističkog režima u Srbiji Aleksandar Vučić. Mandić čak može da očekuje razumijevanje od Vučića, jer srpski autokrata faktički je odavno priznao nezavisnost Kosova, a njegova unutrašnja i spoljna politika nikad nijesu bile zasnovane na nečemu što bi imalo makar i primjese principa.

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more