IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DPS: Bojkotuj prevaru, spriječi krađu… (foto)

Demokratska partija socijalista juče je objavila da kreće u zvaničnu kampanju bojkota predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Iz DPS-a su ocijenili da je cilj popisa prevara građana Crne Gore uz unaprijed pripremljene rezultate.

– Danas krećemo u zvaničnu kampanju bojkota predstojećeg popisa, koji ima za cilj prevaru građana uz unaprijed pripremljene rezultate. Zbog toga – bojkotuj prevaru, spriječi krađu – naveli su iz DPS-a na društvenoj mreži X.

Predstojeći popis stanovništva u našoj državi bio je juče jedna od tema razgovora potpredsjednika DPS-a te stranke Ivana Vukovića i ambasadorke Belgije Kati Bugenhaut. Vuković je belgijskoj ambasadorki rekao da je predstojeći popis stanovništva još jedan u nizu pokušaja da se pod uticajem velikosrpskog nacionalizma ugrozi građanski karakter Crne Gore, a time i njen dalji evropski put.

Poslanik DPS- a Nikola Rakočević tim povodom poručio je da Monstat i tehnička vlada nijesu ispunili zakonske uslove za održavanje popisa, a nijesu dopustili ni političkim partijama i NVO sektoru objektivni monitoring procesa, kao što je bio slučaj prilikom posljednjeg popisa 2011. godine.

– Zbog očigledne prevare koja je pripremljena- BOJKOT! – napisao je Rakočević na mreži X.

Podsjetimo, Glavni odbor DPS- a ranije je usvojio odluku o bojkotu popisa.

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković ranije je kazao da je ta stranka uložila maksimalan napor i pokušala da dođe do zajedničkog dogovora, kako bi bile ispunjene sve obavezne preporuke i uslovi za održavanje popisa.

Čitaj još:   DPS danas pokreće inicijativu za izglasavanje NEPOVJERENJA Vladi: NAKON IZBORA- Ugovor sa SPC biće SUSPENDOVAN...

Ocijenio je da u Crnoj Gori ne postoji društveni konsenzus za održavanje popisa i da crnogorske vlasti ne zanima mišljenje evropskih institucija, Evropskog parlamenta, političkih ni društvenih subjekata, nevladinih organizacija i nacionalnih vijeća.

Demokratska partija socijalista zatražila juče je od Agencije za zaštitu ličnih podataka da izvrši nadzor nad radom Monstata i opština, i utvrdi da li je obezbijeđena zaštita ličnih podataka koji će biti prikupljeni popisom.

Iz DPS su saopštili da su se AZLP obratili u cilju zaštite prava građana Crne Gore.

– Uporno ukazujemo da se nijesu ispunili zakonom obavezujući preduslovi shodno Preporuci 77 UNECE, kao ni međunarodni i statistički standardi -naveli su iz DPS- a.

Kazali su da se jasno uočavaju moguće posljedice, ne samo po urušavanje građanskog koncepta crnogorskog društva, već i ugrožavanje osnovnih prava građana, koja su ustavna kategorija.

Kako su naveli iz DPS-a, Vlada i Monstat bili su dužni da stvore i daju institucionalno pravne garancije transparentnog, tačnog i otvorenog procesa upravljanja, unosa, korišćenja i zaštite ličnih podataka građana kroz važan državni posao kao što je popis.

– Sve navedeno, uz ispunjavanje zakonske obaveze obezbjeđivanja zaštite provjerljivosti ličnih podataka koji su građani dali popisivačima, u realnom vremenu, kako to zakon nalaže – kaže se u saopštenju.

Čitaj još:   TODOR Goranović, koji savjetuje MILOKA Spajića, vraćen iz Brisela: Nije prošao bezbjednosnu provjeru NATO?! (foto)

Očekuju, kako su naveli, da AZLP, shodno Zakonu i međunarodnim standardima, hitno reaguje kako bi kroz institut nadzora ustanovila činjenično stanje kod subjekata nadzora.

izvor: pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more