IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LEON Gjokaj, član Predsjedništva DPS Crne Gore: Bojkot popisa stanovništva do ispunjavanja svih preduslova za njegovo održavanje… (foto)

U potpunosti se zalažemo da popis stanovništva, domaćinstava i stanova treba organizovati, ali da bi ovaj proces bio kvalitetan i pouzdan, onda se moraju i ispuniti svi predviđeni preduslovi za njegovo održavanje, kazao je Leon Gjokaj, član Predsjedništva DPS Crne Gore.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, vijesti, utorak, 24. 10. 2023… 12: 09… LEON Gjokaj, član Predsjedništva DPS Crne Gore: Bojkot popisa stanovništva do ispunjavanja svih preduslova za njegovo održavanje… (foto)

“Činjenica je da do 1. novembra tekuće godine, datuma koji je označen kao početak sprovođenja ovog postupka, nije prijavljen dovoljan broj popisivača i to u procentima manje od 40 odsto prijavljenih od broja potrebnih”, kazao je Gjokaj.

Takođe, dodaje, obuka popisivača, kako je to najavljeno, počeće tek 28. i 29. oktobra što je izuzetno kratak rok i predstavlja nedovoljno vrijeme za njihovu obuku. Uz to, kaže Gjokaj, evidentno je da u određenom broju opština neće biti kompletne popisne komisije čime se onemogućava regularno održavanje popisa.

“Kada uzmemo u obzir samo ove navedene fakte, a njima dodatno ostale poznate razloge na koje se u crnogorskoj javnosti nedjeljama unazad ukazuje, dolazimo do zaključka da je popis stanovništva nužno odložiti sve dok se ne steknu adekvatni formalno-pravni i administrativno-tehnički uslovi za njegovo organizovanje i regularno sprovođenje”, ističe Gjokaj.

Čitaj još:   MILE SA DRUGE STRANE: "Optužnica je dotukla Dodika, zaboravio je da je već patosiran; Uzalud mu je i Milanko Kajganić..." (foto)

Osim što se nijesu ispunili pomenuti preduslovi za održavanje popisa, Gjokaj navodi da treba imati u vidu i činjenicu da opozicija danas nema nikakvu kontrolu nad tim procesom, a koju je tadašnja opozicija imala na posljednjem 2011. godine.

“Takođe, neshvatljivo je da se nije omogućila mogućnost kontrole podataka od strane građana, a po uzoru na potpise podrške listama i kandidatima za učešće na izborima”, ističe Gjokaj.

Stoga, poziva nadležne državne organe, a u prvom redu Vladu Crne Gore, Ministarstvo finansija i Monstat, da prekinu ovu ujdurmu i u skladu sa onim što su naši zahtjevi, stavovi nacionalnih vijeća i savjeta, preporuke Evropskog parlamenta i naših međunarodnih partnera, kompletan proces odlože.

“U protivnom samo bojkot je prava mjera odgovora građana Crne Gore”, poručuje Leon Gjokaj, član Predsjedništva DPS Crne Gore.

Čitaj još:   Ko je nulti pacijent, korona se vratila, mjesto na trajektima zlata vrijedi... (foto)

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more