IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić: “Odlažemo popis na mjesec dana…” (foto)

Nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom u cilju postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta Crne Gore, predložiće odlaganje popisa na mjesec dana, kako bi se u tom periodu stvorili uslovi da ova značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet, kroz unapređenje transparentnosti i inkluzivnosti, te prihvatanjem suštinskih zahtjeva vijeća i savjeta manje brojnih naroda i opozicije, saopštio je mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

“Stoga, smatram da je za legitimitet popisa bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011. godine, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju.

Popis je statistička kategorija i kvalitet prikupljenih podaka je jako važan za državu jer nam prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost naše zemlje. Među najbitnijim pitanjima su: koliko mladih je napustilo Crnu Goru idući trbuhom za kruhom, kakvo nam je tržište rada, da li nam je potrebna rekalibracija strategije izgradnje stambenih objekata, itd”, kazao je on.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Krizni štab bilo je grešaka i propusta, javnost mora znati istinu... (foto)

Takođe, dodao je, popisa za period od mjesec dana koje se poklapa sa praznicima, omogućilo bi i učestvovanje u popisu i onih građana koji su odsutni iz svog mjesta prebivališta, zbog sezonskih poslova u nekoj drugoj crnogorskoj opštini, ili onih koji privremeno borave u inostranstvu, kao jedan od ključnih zahtjeva stranaka i vijeća manje brojnih naroda.

“Zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni, predložićemo i uvođenje specijalnog softvera, koji bi omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se onemogućile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

Kako je popis jako važan za državu zbog dobijanja novih ažuriranih podataka, a društvena kohezija i duh kompromisa zbog našeg jasnog opredjeljenja da budemo dio civilizovanog svijeta i EU, očekujem da će svi politički akteri uzeti učešće u ovom procesu kako bi doprinijeli spuštanju tenzija i preusmjeravanju potpunog fokusa na ekonomiju”, zaključio je Spajić.

izvor. aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more