IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tenzije u BIJELOM POLJU: Srbi protiv izgradnje džamije koju su SRUŠILI I ZAPALILI ČETNICI… (foto)

Opština Bijelo Polje izdala urbanističko- tehničke uslove za rekonstrukciju džamije u Radulićima. Takođe, informisali smo naše pratioce da je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora Opštine Bijelo Polje, izdao je urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju Hajdar-pašine džamije u Radulićima, koju su srušili četnici.

Međutim pravoslavni mještani tog sela tvrde da je džamija izgrađena na mjestu nekadašnje crkve i pravoslavnog groblja i da po cijenu života neće dozvoliti njenu izgradnju.

Mještani Radulića su više puta tvrdili da je na mjestu džamije postojala crkva, te da je džamija građena od kamena tipičnog za izgradnju crkvi– sige, kao i da su vrata i ključ bili crkveni, napominjući da detaljna arheološka istraživanja nisu vršena.

Radović: U katastru izvršena promjena podataka, ranije zemljište bilo upisano po kulturi – crkva i kamenjar krš

Jedan od mještana, Mihajlo Radović za “Vijesti” je kazao da je u posljednjih 30 godina više puta umalo dolazilo do krvoprolića i da ni po koju cijenu neće dozvoliti izgradnju džamije na temeljima crkve, podsjećajući da se radi o grobljanskoj crkvi posvećenoj Svetom Đorđu, zbog čega se to mjesto zove Đurđevica.

Pravoslavni mještani napominju da je džamija građena od sige skinute sa crkve Svetog Jovana u Crnči i da po cijenu života neće dozvoliti izgradnju džamije dok se sve arheološki ne ispita i ne utvrdi istina”, kazao je Radović.

Pravoslavni mještani ističu da je na volšeban način u katastru izvršena promjena podataka, jer je ranije zemljište bilo upisano po kulturi – crkva i kamenjar krš.

“Uprava za nekretnine je kasnije, 2008. godine, umjesto tih podataka upisala “ruševina vjerskog objekta” i groblje.

“Ne znamo na koji način je došlo do takve promjene upisa niti da li je u tom postupku učestvovala crkva, odnosno da li joj je dostavljano bilo šta u vezi tog postupka”, rekao je Radović.

Sa druge strane Bošnjaci su upućeni na to da su ekipe, zajedno sa arheologom Predragom Lutovcem iz Berana, radile na utvrđivanju historijskih činjenica vezanih za džamiju.

Čitaj još:   ANDRIJA Mandić predložen za predsjednika parlamenta; DANIJEL Živković: Na mjesto predsjednika Skupštine CRNE GORE- dolazi četnički vojvoda i saradnik okupatorske ideologije... (foto, video)

Prvobitno su tvrdili da je džamija sagrađena na temeljima pravoslavne crkve, ali su naknadna iskopavanja pokazala suprotno.

Zatim su promijenili svoju priču, tvrdeći da je kamen od crkve Svetog Jovana iskorišćen za izgradnju džamije, međutim, utvrđeno je da je za izgradnju crkve korišćena potpuno druga vrsta kamena.

Na kraju su naveli da su njihovi preci ukopani na tom mjestu, ali su arheolozi odgovorili da će, ukoliko muslimani žele nastavak istraživanja, morati sami da finansiraju radove, s obzirom na visoke troškove koje su do tada nastale.

Pravoslavni mještani se sada suočavaju s optužbama za širenje dezinformacija koje mogu podstaći socijalne nemire i sukobe unutar bijelopoljske opštine.

Očekuje se da će tužilaštvo reagovati i preduzeti korake protiv onih koji šire opasne dezinformacije, a koji su dobro upućeni u stvarno stanje na lokalitetu. Mještani Radulića su u velikoj većini potomci brdskih plemena Kuči, Moračani i Bjelopavlići, koji su se doselili u tom regionu prije više od sto godina, nakon toga 1941.godine su Bošnjake proterali.

Čitaj još:   CRNA GORA, NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Očekuju se velike padavine i jak vjetar... (foto)

Situacija u Radulićima ostaje napeta, a Bošnjaci i dalje očekuju odgovore i riješenja koja će zaštititi njihovu kulturnu baštinu. Da podsjetimo da su ovu džamiju srušili i zapalili četnici Pavla Đurišića.

izvor: sandzakdanas.me

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more