IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Nikolić: Ako ne bude sjednice Skupštine CRNE GORE do kraja mjeseca, popis će krenuti 1. novembra… (foto, video)

Iako su pozdravili najavu mandatara Milojka Spajića da popis stanovništva odloži za mjesec dana, za Demokratsku partiju socijalista (DPS) bojkot ostaje aktivna pozicija. To je u emisiji „Kontakt“ Televizije Nikšić večeras kazao poslanik DPS- a Andrija Nikolić.

„Bojkot ostaje aktivna pozicija DPS-a sve do ispunjavanja uslova popisa. Mi tražimo punu kontrolu ovoga procesa, insistirali smo na tome od početka i odluka gospodina Spajića da taj proces pomjeri za mjesec dana samo potvrđuje da nadležne institucije u Crnoj Gori, prije svega Monstat, nijesu spremne za taj proces, a vidjećemo da li ova odluka gospodin Spajića nagovještava da mi u nekom narednom periodu možemo imati nagovještaj sa njegove strane i sa strane njegovog budućeg kabineta da će to istovremeno podrazumijevati otvaranje šireg društveno- pilitičkog dijaloga sa svim zainteresovanim stranama

Što bi onda obezbijedilo inkluzivan proces na tragu kojeg ćemo doći do svih onih važnih preduslova za sprovođenje popisa, a prije svih uključujuči paritetni princip na formiranju popisnih komisija, zatim softverski sistem koji treba svim građanima Crne Gore da omogući elektronsku provjeru podataka“, rekao je Nikolić.

Popis u Crnoj Gori, ocijenio je Nikolić, nije kao u razvijenim evropskim državama tehnička stvar.
Međutim, smatra Nikolić, imamo Vladu koja je u tehničkom mandatu već godinu kojoj je i Venecijanska komisija saopštila da se, kako Nikolić kaže, uzdrži od predlaganja zakona.

„Vi znate da je ključna preporuka međunarodnih institucija da se popis ne održava u vremenima političke nestabilnosti. Treba li da govorimo da je stanje u Crnoj Gori politički stabilno uzimajući u obzir okolnost da više od godinu dana na sceni imamo Vladu koja je smijenjena u parlamentu, dakle Vladu koja nema legitimitet, koja je već jednom odlučila da proda istoriju Crne Gore onima kojima je služila tada kada je potpisala Temeljni ugovor, pa je sad namjerila da proda budućnost Crne Gore tako što će osigurati štelovane rezultate popisa za one kojima komercijalno služi.

Čitaj još:   HOROR Bombaš samoubica, ubio više od 50 osoba na mevludu...

Zašto je to tako u Crnoj Gori i zbog čega mi imamo na djelu Vladu koja je spremna na taj način da zloupotrebljava ulogu u tehničkom mandatu. Vlada u tehničkom mandatu radi posao da “ pridrži vodu“ dok doðe naredna Vlada.

Čuli ste preporuke Venecijanske komisije kad je nedavno predlagan Zakon o Skupštini i Vladi koji su nosili u Venecijansku komisiju kazali su im uzdržite se od predlaganja zakona u tehničkom mandatu. To nije posao tehničke vlade, to je posao koji radi vlada u punom mandatu sa punim legitimitetom. Vidjećemo da li će to uraditi ova ili će to uraditi neka druga vlada.

U svakom slučaju ovdje postoji mogućnost da ćemo se mi u jednom trenutku naći u pravnom vakuumu jer ni vi ni ja danas ne znamo da li će biti sjednica Skupštine do 31.oktobra, ako je ne bude onda će popis krenuti 1.novembra kao što je planirano. Nekom je vjerovatno odgovaralo da se to tako i razvija kao opcija“, istakao je Nikolić.

Pita se zašto se za popis nekome žuri.

„Da u Vladi sjede odgovorni i ozbiljni ljudi nikome ne bi palo napamet da pokreće pitanje popisa jer pitanje popisa u Crnoj Gori nije tehnička stvar. Mi smo 2011.godine imali popis koji je pripreman skoro godinu dana zato što je zahtijevao političku inkluzivnost, monitoring međunarodne zajednice i učešće svih zainteresovanih strana u tom popisu.

Čitaj još:   ANDRIJA Nikolić: Poruke koje Porfirije šalje jasno ukazuju da je doputovao kao emisar Vučića u pretpopisnoj kampanji... (foto)

Mi danas tražimo proces koji će nam garantovati da možemo u njemu se osjećamo komotno, da ne strepimo od toga da će naš patriotski osjećaj biti zloupitrijebljen za interese nekoga drugog“, rekao je Nikolić.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more