IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JAKOV Milatović o prosrpskoj stranci u Vladi: Prozapadna orijentacija Crne Gore se neće promijeniti… (foto)

JAKOV Milatović je takođe naglasio da se prozapadna orijentacija Crne Gore neće promijeniti iako je premijer, Milatovićev saveznik, bio primoran na savez sa prosrpskom strankom da formira vladu poslije parlamentarnih izbora, navodi Guardian.

EU može pokazati svoju obnovljenu posvećenost principu proširenja tako što će u roku od pet godina primiti svog najdužeg kandidata, Crnu Goru, rekao je predsjednik Jakov Milatović za Guardian.

„Naše članstvo bi bila priča o više od Crne Gore. To bi pokazalo zemljama kandidatima da se put reformi isplati“, rekao je Jakov Milatović koji je poslao medijima svoj intervju.

Uoči posete Londonu ove nedjelje, tokom koje se očekuje da se sastane sa kraljem Čarlsom i ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, Milatović je rekao da je proširenje potrebno da bi se povratio politički duh, a ne da se svede na tehničku vježbu.

„Cio proces EU u posljednjih 10 godina postao je veoma tehnički i od velikog proširenja na istok 2004. godine izgubio je političku dimenziju“, rekao je on.

„Ruska agresija na Ukrajinu djelovala je kao poziv na buđenje u Briselu i drugim evropskim prijestonicama da pristupanje mora da bude geopolitički aspekt. Očigledno, ono zadržava tehničku dimenziju, ali naše članstvo bi pokazalo skeptičnoj javnosti da je proširenje još živo i da nije samo pitanje elita”, naveo je predsjednik.

Čitaj još:   "POKRET EVROPA SAD 2": Jakov MILATOVIĆ, odavno htio da nas opstruira, bavi se ličnom promocijom... (foto)

Milatović je takođe naglasio da se prozapadna orijentacija Crne Gore neće promijeniti iako je premijer, Milatovićev saveznik, bio primoran na savez sa prosrpskom strankom da formira vladu poslije parlamentarnih izbora, navodi Guardian.

On je obećao “100% usklađenost sa spoljnom politikom EU” i “vjerodostojnije” članstvo u NATO-u.

Spajić je odbacio koaliciju sa DPS-om, ali sa 18 političkih partija koje su dobile mandate, nije uspio da formira većinsku vladu i prošle sedmice je na kraju formirao savez koji je omogućio put do vlasti prosrpskoj koaliciji, piše Guardian.

Njegova odluka dovela je do žestokih kritika američke ambasadorke u Crnoj Gori Džudi Rajsing Rajnke, koja je rekla da bi ometala pro-EU aspiracije Crne Gore ako bi se formirala vlada koja bi uključivala stranke koje su se aktivno suprotstavljale „evroatlantskim vrijednostima“, zaključuje list.

izvor: aktuelno.me

Čitaj još:   JAKOV Milatović bacio rukavicu u lice Vladi CRNE GORE: Vratio tri Zakona Skupštini na ponovno glasanje, PES stao u zaštitu MILOJKA Spajića... (foto)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more