IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JANUS Bugajski američki analitičar: Crna Gora će biti isključena iz nekih, ako ne i svih obavještajnih podataka NATO- a… (foto)

Izgleda da Vašington više nema onu pozitivnu snagu koju je nekada imao na Zapadnom Balkanu. Njihov poziv da u novoj vladi ne budu srpske nacionalističke i promoskovske stranke očigledno je ignorisan.

VAŠINGTON: Svijet, Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 26. 10. 2023… 10: 48… JANUS Bugajski američki analitičar: Crna Gora će biti isključena iz nekih, ako ne i svih obavještajnih podataka NATO- a… (foto)

Retrospektivno gledano, nedostatak podrške SAD dosljedno proevropskim partijama i političarima je pomogao da se stvori vlada koja će dovesti u pitanje stabilnost i međunarodni položaj Crne Gore – kaže u razgovoru za Pobjedu američki analitičar i viši saradnik u Džejmstaun fondaciji u Vašingtonu Januš Bugajski.

IGNORISAN ZAHTJEV SAD

Iskusni politički analitičar objašnjava da je formiranjem vlade sa proruskim i prosrpskim partijama i dovođenjem na čelo parlamenta osobe, koja je u prvostepenom postupku osuđena za terorizam a ponovo je na optužnici za isto djelo, nova vladajuća većina suštinski ignorisala zahtjeve saveznika iz SAD.

“Izgleda da Vašington više nema onu pozitivnu snagu koju je nekada imao na Zapadnom Balkanu. Njihov poziv da u novoj vladi ne budu srpske nacionalističke i promoskovske stranke očigledno je ignorisan. Američki Stejt department će imati odnose sa vladom i veoma će pažljivo pratiti kretanje njene politike, ali može imati ograničen uticaj…

Retrospektivno gledano, nedostatak podrške SAD dosljedno proevropskim partijama i političarima u Crnoj Gori je pomogao da se stvori vlada koja će dovesti u pitanje stabilnost i međunarodni položaj Crne Gore”, kaže sagovornik Pobjede.

Na pitanje kako će NATO sarađivati sa Crnom Gorom ako su na vlasti proruski političari i kako Alijansa može dijeliti informacije uz toliko nepovjerenje, Bugajski kaže da će Crna Gora biti isključena iz nekih, ako ne i svih NATO-vih obavještajnih podataka.

Čitaj još:   ISTANBUL Ardi Turanu: Prijeti kazna do 12,5 godina zatvora...

“Službenici crnogorske vlade koji imaju pristup obavještajnim podacima NATO-a trebalo bi da prođu sveobuhvatne provjere kako bi se utvrdili njihovi kontakti sa političarima, biznismenima i aktivistima povezanim sa Putinovim režimom.

Takve veze mogu značiti da će Crna Gora biti isključena iz nekih, ako ne i svih NATO-vih obavještajnih podataka, jer se to može smatrati sigurnosnim rizikom za Alijansu jer takvi službenici opravdavaju ruski rat proksija protiv Zapada”, kaže Bugajski.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da će SAD promijeniti strategiju za Zapadni Balkan nakon događaja u Banjskoj i dokaza da je oružje koje su teroristi koristili proizvedeno u Srbiji, Bugajski kaže da su u Vašingtonu zauzeti drugim stvarima.

IZAZOVI

“Nažalost, američki Stejt department i Bijela kuća su zaokupljeni mnogo većim bezbjednosnim izazovima na Bliskom istoku i u Ukrajini i Rusiji. Zapadni Balkan nije prioritet i to je omogućilo Vučiću i kompaniji da proizvedu nestabilnost u potrazi za još jednim velikosrpskim programom.

Pored toga, američki zvaničnici koje je Bajdenova administracija dodijelila regionu ili imaju ograničeno znanje o njegovoj nedavnoj istoriji i ambicijama političkih igrača ili su bili podložni obmanama i dezinformacijama, što bih nazvao mentalnom korupcijom, čak i dok su služili u regionu ranije”, poručuje američki analitičar.

Bugajski smatra da je Spajić imao pred sobom najlogičnije rješenje– koaliciju PES- a i DPS- a…

“Uključivanje nekoliko manjih partija stvorilo bi još širu većinu. Takva pro-EU koalicija bi imala tri pozitivna rezultata za zemlju. Prvo, to bi umanjilo uticaj remetilačkih nacionalista, posebno probeogradske koalicije – „Za budućnost Crne Gore“.

Čitaj još:   NA OBALI CRNOG MORA BiH u prijateljskom susretu, remizirala protiv Turske...

Ovo bi pomoglo u prevazilaženju polarizacije i radikalizacije. Podrška srpskih nacionalista uskoj vladi sigurno bi postala sve provokativnija za crnogorsku većinu jer će cilj biti da se zemlja udalji od NATO- a i EU i blokira program reformi.

Drugo, nova koalicija bi mogla da obezbijedi dovoljno široku većinu da se sprovedu neophodne zakonodavne reforme i sistematski zatvore sva poglavlja pravnih tekovina EU kako bi se Crna Gora kvalifikovala za ulazak u EU”, smatra JANUS Bugajski.

IZVOR Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more